Το 1918 έληξε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με νίκη των Συμμάχων. Όι νικητές γιόρτασαν το γεγονός με επίσημες εκδηλώσεις και παρελάσεις. Στις 14 Ιουλίου 1919, ανήμερα της 130ης επετείου της κατάληψης της Βαστίλης, έγινε στο Παρίσι η σημαντικότερη εκδήλωση, με την περίφημη παρέλαση κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου.

Χιλιάδες άνδρες των Συμμάχων παρέλασαν τότε, ανάμεσά τους και ένα ελληνικό τάγμα. Δέκα ημέρες νωρίτερα, στις 4 Ιουλίου, είχε γίνει στη Νέα Υόρκη μία αντίστοιχη παρέλαση νίκης που συνέπεσε με την ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Η παρέλαση αυτή, πολύ πιο υποτονική σε σχέση με την αντίστοιχη στη Γαλλία, είχε τη συμμετοχή μόνο Αμερικανών στρατιωτών που είχαν πολεμήσει στα μέτωπα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα «αιχμάλωτα» ταχυδρομικά περιστέρια.

Στο πλαίσιο αυτής της παρέλασης παρουσιάστηκαν και διάφορα λάφυρα πολέμου που οι Αμερικανοί είχαν πάρει από τους Γερμανούς. Σε αυτά συμπεριλαμβανόταν ένα κλουβί με γερμανικά ταχυδρομικά περιστέρια που «αιχμαλωτίστηκαν» από τους Αμερικανούς. Πολύ πιο εντυπωσιακό θέαμα ήταν 12.000 γερμανικά κράνη, με την αιχμή στο πάνω μέρος τους, με τα οποία χτίστηκε μία μεγάλη πυραμίδα στο κέντρο της Νέας Υόρκης ως «τρόπαιο νίκης».

Αυτό που δεν έγινε γνωστό τότε ήταν ότι πολλά απ’ αυτά τα κράνη τα είχαν μαζί τους Αμερικανοί φαντάροι ως αναμνηστικά από το μέτωπο και τους τα είχαν κατάσχει στο τελωνείο όταν επέστρεψαν στις ΗΠΑ!

του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το φιλμ ντοκουμέντο που τράβηξε ο Φίνος με την «αποκαθήλωση» της σβάστικας από την Ακρόπολη. Οι καταστροφές που έκαναν οι Γερμανοί φεύγοντας από την Ελλάδα (βίντεο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here