Δυσανασχετούν οι νέοι γιατροί με το ΕΣΥ. Έρευνα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Δυσανασχετούν οι νέοι γιατροί με το ΕΣΥ. Έρευνα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι νέοι γιατροί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ένας στους δύο γιατρούς αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας της χώρας μας. Όταν η ερώτηση γίνεται σε γιατρούς με λίγα χρόνια εργασίας η εικόνα είναι ακόμα πιo ζοφερή, με το 85,7% αυτών να κάνουν αρνητική αξιολόγηση του συστήματος.

Οι πολίτες ωστόσο φαίνεται να είναι πιo επιεικείς με το σύστημα, αφού όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι υπερτερούν όσων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Τέσσερις στους δέκα πολίτες (41,5%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας έναντι 31,2% που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο δηλώνει το 26,3%.

Τα ίδια ποσοστά παραμένουν και στην ερώτηση όσον αφορά στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Για τους πολίτες οι βασικοί λόγοι της θετικής αξιολόγησης είναι το καλό επίπεδο του ιατρικού (87,6% θετικές απαντήσεις) και του νοσηλευτικού προσωπικού (69,8%). Αντίθετα εντοπίζουν πρόβλημα στην αναλογία προσωπικού/ασθενών. «Με το 87,6% να αναγνωρίζει το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού και αντίστοιχα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αναφέρονται να είναι η αναλογία προσωπικού/ασθενών, γίνεται σαφές ότι το σύστημα χρειάζεται άμεσα προσλήψεις», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας εκφράζουν οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών (έως και το 51% δηλώνει ικανοποιημένο), και οι 65 ετών και άνω.

Στον αντίποδα, τα άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών, που είναι εν πολλοίς «καταναλωτές» υπηρεσιών υγείας, είναι και τα πιo δυσαρεστημένα από το σύστημα.

Το 35,1% των πολιτών δήλωσε ότι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών έχει βελτιωθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια, το 34,5% ότι έχει παραμείνει η ίδια και το 22,6% ότι έχει χειροτερεύσει.

Για το ίδιο διάστημα το 65,1% θεωρεί ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί, το 5,4% ότι έχει ελαττωθεί και το 23,6% ότι έχει μείνει το ίδιο.

Οταν τέθηκε στους γιατρούς ερώτηση για την αξιολόγηση του συστήματος υγείας η εικόνα επιδεινώθηκε. Μόλις το 25,7% των γιατρών αξιολογεί θετικά το σύστημα Υγείας (δημόσιο και ιδιωτικό) της Ελλάδας, το 49,7% δίνει αρνητικό πρόσημο, και το 22,9% κρίνει ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικής αξιολόγησης παρατηρούνται μεταξύ των γιατρών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα (75%) –το υπόλοιπο 25% αυτής της κατηγορίας αξιολόγησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά– και των νέων γιατρών που εργάζονται από ένα έως επτά χρόνια εργασίας (85,7%).

Η έρευνα διενεργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο η GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σε δείγμα 1.200 πολιτών και 700 γιατρών, με σκοπό τη διερεύνηση του επιπέδου υγείας και των αναγκών αναδιαμόρφωσης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu