Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές ιδιοφυΐες της γενιάς του.
Ο Νταλί εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους λάτρεις της τέχνης σε όλο τον κόσμο, με την αίσθηση του σουρεαλισμού που μεταδίδει μέσα από τα έργα του.

Ως καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει αμέτρητα έργα τέχνης, διαφοροποιώντας κάθε φορά τα μέσα δημιουργίας, αλλά όχι και το σκεπτικό του.
«Η εμμονή της μνήμης», το «Όνειρο που προκαλείται από το πέταγμα μιας μέλισσας γύρω από ένα ρόδι σε ένα δευτερόλεπτο πριν το ξύπνημα», η «Μεταμόρφωση του Νάρκισσου» και πολλά ακόμα αποτελούν τα ορόσημα της τέχνης του Σαλβαδόρ Νταλί.

Το βιβλίο μαγειρικής του Σαλβαδόρ Νταλί με τίτλο "Les Dinners De Galla"
Το βιβλίο μαγειρικής του Σαλβαδόρ Νταλί με τίτλο «Les Dinners De Galla»

Διαχειριζόταν ακουαρέλες, μελάνια, κάρβουνα και άφησε το στίγμα του στην κινηματογραφική εικονογράφηση. Ήταν απρόβλεπτος στη σύλληψη και εντυπωσιακός στην εκτέλεση.

Αυτό που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό ήταν οι μαγειρικές του ικανότητες. Φυσικά ο Νταλί ως σεφ δεν ήταν μια συνηθισμένη περίπτωση.
Ακόμα και εκεί ο σουρεαλισμός έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μάλιστα ο ίδιος δημιούργησε βιβλίο με τις δικές του συνταγές μαγειρικής με τίτλο «Les Dinners De Gala».
dali-sef Την εικονογράφηση είχε επιμεληθεί ο ίδιος, δημιουργώντας μια σειρά από αναπαραστάσεις με κεντρική ιδέα τις συνταγές και τα υλικά που χρησιμοποιούσε σε αυτές.
vivlio-dali

Η εισαγωγή του βιβλίου ήταν ξεκάθαρη: « Για όσους δεν αναζητούν διαιτητικά παρασκευάσματα. Εάν είστε από αυτούς που κυνηγάνε τη θερμίδα και μετατρέπουν τη χαρά του φαγητού σε τιμωρία, κλείστε αμέσως αυτό το βιβλίο! Είναι πολύ επιθετικό και θρασύ για τα γούστα σας».

Το βιβλίο είχε 12 κεφάλαια. Το κάθε ένα από αυτά ήταν αφιερωμένο σε συγκεκριμένους τύπους φαγητών και πρότεινε συγκεκριμένα πιάτα. Αστακοί με γλάσο ζελατίνας και κάθε είδους εξωτικά παρασκευάσματα.
vivlio-dali 2

Ένα από τα τελευταία κεφάλαια επικεντρώνεται στα αφροδισιακά φαγητά.
Εκεί ο δημιουργός έδωσε μεγαλύτερη έμφαση τόσο στα συστατικά, αλλά και στον τρόπο που τα παρουσίασε στο βιβλίο του.
Ιδιαίτερα έργα τέχνης που αναδείκνυαν τον ερωτισμό μέσα από το μυαλό και την οπτική του Νταλί.

vivlio-dali4

Υπογεγραμμένα βιβλία κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα αλλά σε περιορισμένο αριθμό.
Αποτελεί συλλεκτικό κομμάτι και για κάποιον που δεν γνωρίζει το «μεγαλείο» του συγκεκριμένου καλλιτέχνη δεν συνίσταται ως οδηγός μαγειρικής.

Πηγή: so bad – so good

dali
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Τα σεξουαλικά όργια του Σαλβαντόρ Νταλί και της συζύγου του, που τον ωρίμασε καλλιτεχνικά…

 

 

 

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Σαλβαντόρ Νταλί και Μπουνιουέλ. Οι δύο εκκεντρικοί φίλοι που κατέληξαν να μισούνται,εξαιτίας μιας γυναίκας, της εκκλησίας, της πολιτικής και της αλαζονείας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here