Εικόνες από το σημείο της συντριβής του Antonov στην Καβάλα. Σέρβος Υπ. Άμυνας: “Μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά”. Ανησυχία για τη λευκή ουσία

Εικόνες από το σημείο της συντριβής του Antonov στην Καβάλα. Σέρβος Υπ. Άμυνας: “Μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά”. Ανησυχία για τη λευκή ουσία

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που χθες το βράδυ, λίγο πριν τις 11, κατέπεσε φλεγόμενο αεροσκάφος τύπου Antonov, ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου Καβάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το φορτίο έχει καεί. Αν και υπάρχει βεβαιότητα ότι πρόκειται για πυρομαχικά, οι αρχές δεν γνωρίζουν ούτε τι τύπου ήταν ούτε σε τι ποσοστό του φορτίου αντιστοιχούσαν.

Το πλήρωμα ήταν οκτώ άτομα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

11,5 τόνοι πυρομαχικά – Οι δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Άμυνας

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ από το Βελιγράδι, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά, που προορίζονταν για το Μπανγκλαντές.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελείτο από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές.

Ο Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας.

Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών, ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο Σέρβος υπουργός Άμυνας.

Το Κανάλι Ένα της Καβάλας δημοσίευσε βίντεο drone που δείχνει πολλά μέρη του αεροσκάφους διάσπαρτα και σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις:

Ανησυχία για τη λευκή ουσία – Ειδικός λόχος πυρηνικής-χημικής άμυνας στο σημείο

Οι έρευνες επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, σε μια λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης που φαίνεται ότι εντοπίστηκε στο σημείο. Στην περιοχή έχουν μεταβεί ήδη δύο ομάδες ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς), ενώ αναμένεται και ειδικός λόχος Πυρηνικής-Χημικής Άμυνας.

Ειδικότερα, Τμήμα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής-Βιολογικής – Χημικής Άμυνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) με 14 άτομα θα συμμετέχει στην έρευνα. Η μετακίνηση του τμήματος θα γίνει με ελικόπτερο Σινούκ από τα Μέγαρα.

Παρέμβαση εισαγγελέα. Επίσκεψη του γενικού πρόξενου Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη

Με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων, που θα διεξαχθούν σχετικά με τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους.

Στην περιοχή έφτασε και ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ, ο οποίος ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις μέχρι στιγμής έρευνες που γίνονται στην περιοχή.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος του αεροσκάφους και υπογράμμισε ότι τελικό προορισμό είχε το Μπανγκλαντές.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος, Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, “άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια”.

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα “διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης.

Ωστόσο, τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία”.

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα.

Με βάση τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία, αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Ανησυχία για την επικινδυνότητα του φορτίου

Την ανησυχία του για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι περιμένουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια:

“Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές”.

“Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα”

Όπως δήλωσε ο συντονιστής της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ, υπάρχει πολύ υλικό από το αεροσκάφος διάσπαρτο στα χωράφια.

“Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Κλείστε παράθυρα και πόρτες”. Μήνυμα του 112

Λίγο μετά τις 02:30 τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι των Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρίου έλαβαν μήνυμα από το 112. Σε αυτό, γίνεται ισχυρή σύσταση να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών τους.

112_kavala

Το χρονικό

Το αεροσκάφος ήταν ουκρανικό και, με βάση τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες, εκτελούσε δρομολόγιο από το αεροδρόμιο “Μέγας Κωνσταντίνος”, στην πόλη Νις της Σερβία προς την Ιορδανία.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο πιλότος ενημέρωσε ότι το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη σε έναν από τους κινητήρες και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Καβάλας

Δεν πρόλαβε, όμως, να φτάσει εκεί, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον κινητήρα εν πτήσει και το αεροσκάφος κατέπεσε φλεγόμενο, ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Της συντριβής ακολούθησαν απανωτές εκρήξεις. Αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν συγκλονισμένοι το φλεγόμενο αεροσκάφος να χάνει σταδιακό ύψος και να συντρίβεται.

Στο σκοτάδι “βυθίστηκαν” οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης.
ekriksi_antonov

Εικόνα από τις εκρήξεις μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στην Καβάλα – Πηγή εικόνας: ΕΡΤ (Youtube)

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ και Καθημερινή

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ENA Channel (Youtube) και ΟΡΕΝ (Youtube)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.