Ελληνική αποστολή στον Αρκτικό Ωκεανό. Κατέγραψε τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και τη ρύπανση (φωτο)

Ελληνική αποστολή στον Αρκτικό Ωκεανό. Κατέγραψε τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και τη ρύπανση (φωτο)
Ολοκληρώθηκε η αποστολή στον Αρκτικό Κύκλο με αρχηγό τον αθλητή υπεραποστάσεων Μάριο Γιαννάκου και την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της BlueCycle.

Η ομάδα επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από παραμονή σχεδόν ενός μήνα στη Βόρεια Νορβηγία και στο Σβάλμπαρντ, όπου κατέγραψε τα προβλήματα που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση στην Αρκτική και στους πληθυσμούς της.

Διένυσαν με ιστιοφόρο 930 ναυτικά μίλια (1.722 χλμ.), καλύπτοντας τα φιόρδ της Βορειοδυτικής Νορβηγίας και φτάνοντας μέχρι το Βόρειο Ακρωτήριο, το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, καθώς και μεγάλο μέρος των ακτών του Σπίτσμπεργκ, πλέοντας στο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας

Στη διαδρομή αυτή, η ομάδα κατάφερε να καταγράψει εντυπωσιακές εικόνες του φυσικού κάλλους αλλά και τη θαλάσσια και χερσαία πανίδα στο φυσικό της περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, εμφανείς ή αθέατες στην καθημερινότητά μας, αποτελούν αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Αρκτική ως τόπο μελέτης.

φωτ. Μάνος Αρμουτάκης

Άλλωστε, τα στοιχεία για την ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας στην περιοχή σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, είναι σαφή.

φωτ. Μάνος Αρμουτάκης

Τα μέλη της ομάδας είχαν την τύχη να συνομιλήσουν με κάποιους από τους επιστήμονες που μελετούν επί χρόνια την επίπτωση των αλλαγών αυτών, όπως ο Δρ. Mario Acquarone, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είναι Αναπληρωτής Γραμματέας του διεθνούς προγράμματος για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της Αρκτικής (Arctic Monitoring and Assessment Programme), καθώς και με ερευνητές στο Ny-Alesund, στον βορειότερο οικισμό του κόσμου, όπου βρίσκονται εγκατεστημένοι διεθνείς επιστημονικοί σταθμοί παρατήρησης.

φωτ. Μάνος Αρμουτάκης

Την αποστολή απασχόλησαν και ζητήματα που αφορούν την αλιευτική δραστηριότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

φωτ. Μάνος Αρμουτάκης

Παράλληλα, συγκέντρωσε μαρτυρίες από επαγγελματίες και κατοίκους της Βόρειας Νορβηγίας -μεταξύ αυτών και γηγενείς, Σαάμι- οι δραστηριότητες των οποίων επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από τις φαινομενικά ανεπαίσθητες αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η ομάδα (από αριστερά): Μαρία Τσακίρη, Μάριος Γαννάκου, Μάνος Αρμουτάκης, Έλια Νικητοπούλου, Saga Svavarsdottir(οδηγός Αρκτικής), Κωνσταντίνος Μαλγάραλης

Σε μια ευαίσθητη περίοδο, όπου όλος ο πλανήτης συγκλονίζεται από πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συνεχίζει το πολυδιάστατο εκπαιδευτικό έργο του, με στόχο να ευαισθητοποιήσει αλλά και να κάνει πιο κατανοητά τα όσα συμβαίνουν.

φωτ. Κωνσταντίνος Μαλγάραλης

Παράλληλα, μέσω της BlueCycle, αναδεικνύονται λύσεις -σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Την προσπάθεια στήριξε το ελληνικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu