Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις, όπως οι Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), αποτελούν εμπόδιο για την προώθηση των αγροτικών τους εξαγωγών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Πέρα από τη γνωστή περίπτωση της ελληνικής φέτας, και η ιταλική παρμεζάνα συγκαταλέγεται στα προϊόντα που περιορίζουν τις εμπορικές τους δυνατότητες στην Ευρώπη.
Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε: «Οι ΗΠΑ εργάζονται εντατικά μέσω διμερών και πολυμερών διαύλων για να προωθήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά σε ξένες αγορές και να διασφαλίσουν ότι οι εμπορικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των κρατών μελών της, των ομοϊδεατών χωρών και των διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) δεν υπονομεύουν την εν λόγω πρόσβαση στην αγορά».
Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ διαπιστώνει ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί: «είτε δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου τις περιγραφές στην αγορά, είτε οτιδήποτε τους θυμίζει, είτε στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους μόνο με ονομασίες όπως «σαν φοντίνα», «σαν γκοργκοντζόλα», «σαν ασιάγκο» ή «απομίμηση φέτας». Αυτό είναι δαπανηρό, περιττό και μπορεί να μειώσει τη ζήτηση των καταναλωτών για τα προϊόντα εκτός ΕΕ».
Το Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) υπάγεται στην αμερικανική προεδρία και είναι ο οργανισμός που διαπραγματεύεται απευθείας με τις ξένες κυβερνήσεις για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών.
Την έκθεση του USTR καλωσόρισαν η αμερικανική Κοινοπραξία για τις Κοινές Ονομασίες Τροφίμων (CCFN), η Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Γάλακτος (NMPF) και το Συμβούλιο Εξαγωγών Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ (USDEC).
«Η κατάχρηση γεωγραφικών ενδείξεων από την Ευρώπη δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εμπορικό εμπόδιο που μεταμφιέζεται σε προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε η Krysta Harden, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της USDEC. «Όχι μόνο αφαιρεί άδικα από τους Αμερικανούς παραγωγούς το δικαίωμα να χρησιμοποιούν κοινούς, ευρέως κατανοητούς όρους, αλλά περιορίζει σημαντικά τις ευκαιρίες εξαγωγών».
«Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι εξάγαμε στην Ευρώπη. Η κατάχρηση του συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων από την Ευρώπη αποτελεί σημαντικό λόγο για αυτό το έλλειμμα», δήλωσε ο Gregg Doud, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NMPF. «Τα συστήματα Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ δημιουργούν ένα σύστημα δύο ταχυτήτων που ωφελεί τους Ευρωπαίους παραγωγούς και περιορίζει τον ανταγωνισμό».
«Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις γεωγραφικές ενδείξεις είναι εντελώς απαράδεκτη. Σκόπιμα παραγκωνίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό περιορίζοντας την πρόσβαση στην αγορά για τους Αμερικανούς και διεθνείς παραγωγούς», δήλωσε ο Jaime Castaneda, εκτελεστικός διευθυντής της CCFN. «Παροτρύνουμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τους εμπορικούς εταίρους από το να υποκύπτουν στις ευρωπαϊκές πιέσεις και να επιβάλλουν εμπορικά εμπόδια σε αμερικανικά προϊόντα».
Πηγή: newmoney
Εικόνα: Wikipedia
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: «Σε 12-18 μήνες το AI θα δημιουργεί καλύτερο κώδικα από τους προγραμματιστές»
Τραμπ: Δασμοί έως 100% σε ταινίες που θα παράγονται στο εξωτερικό

Ειδήσεις σήμερα:
- Ανατροπή από Τραμπ. Τώρα απαιτεί πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία
- Σκόνη από την Σαχάρα. Πότε έρχεται και ποιες περιοχές Ελλάδας θα επηρεαστούν
- Τέλος εποχής. Η Microsoft τερμάτισε οριστικά τη λειτουργία του Skype
- Τι περιλαμβάνει το επίδομα βαρηκοΐας και κώφωσης. Αφορά στις ηλικίες 18-65 ετών
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ