Έλληνας παπάς ευλογεί το τρακτέρ που δώρισε ένας Βρετανός πάστορας, ο οποίος συμμετείχε στην αντίσταση κατά των Γερμανών!

Έλληνας παπάς ευλογεί το τρακτέρ που δώρισε ένας Βρετανός πάστορας, ο οποίος συμμετείχε στην αντίσταση κατά των Γερμανών!
Οι άνθρωποι της υπαίθρου μετά τον πόλεμο πάλευαν να αναστήσουν τις οικογένειές τους, δουλεύοντας στα χωράφια από το πρωί μέχρι το βράδυ, με χιόνια και βροχές, με χέρια και ψυχή.

Δεν είχαν σύμμαχο κανέναν, παρά μόνο το πείσμα και τα παιδιά τους, τα οποία από μικρά δούλευαν στη γη.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, οι “σύμμαχοι” είχαν μοιράσει μεταξύ τους τα λάφυρα του πολέμου, σχεδίαζαν με ορμή το μέλλον τους και είχαν στήσει αυτοκινητοβιομηχανίες και φάμπρικες.

Το σχέδιο Μάρσαλ δεν στάθηκε ικανό να μεταμορφώσει την Ελλάδα και παρά την ενίσχυση με κάποια μηχανήματα νέας τεχνολογίας, ο μεγάλος όγκος των αγροτών συνέχισε να οργώνει με το άροτρο, όπως και οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Το πρώτο τρακτέρ ήρθε. Ο παπάς το ευλογεί!

Όταν ήρθε το πρώτο τρακτέρ στη Βασιλική της Λευκάδας το 1963, δεν ήταν ένα απλό εργαλείο, αλλά ένα αξιοπερίεργο θέαμα και μια σημαντική περιουσία.

Δικαιολογημένη λοιπόν η προσέλευση του κόσμου και τα χαρούμενα πρόσωπα που κοιτούν τον φακό. Για τους τυχερούς αγρότες της Λευκάδας που θα οδηγούσαν πρώτοι το “εργαλείο”, σήμαινε λιγότερη χειρωνακτική εργασία.

Ο ιερέας του χωριού κρατά το σταυρό και ευλογεί το μηχάνημα!

Η αγορά του τρακτέρ, το 1963, δεν οφείλεται σε κάποια κρατική ενίσχυση, αλλά σε έναν Βρετανό ιερωμένο από το Κόβεντρυ.

Συνεργάστηκε με Ελβετούς εθελοντές και κατάφερε να δωρίσει το εικονιζόμενο τρακτέρ, μάρκας Fergison, στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Νότιας Λευκάδας.

Το τρακτέρ παρέδωσε στους αντιπροσώπους των Συνεταιρισμών  αυτοπροσώπως, ο Στήβενς Βέρνεϊ (St.Vernei) και δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα.

Ούτε μας χρέωσε κάτι. Απλά μας υποχρέωσε…

Agglos Iereas_Verner_1962 c

Ο αιδεσιμότατος υπήρξε  φιλέλληνας, πολέμησε κατά των Γερμανών εισβολέων στην Κρήτη και συμμετείχε στην αντίσταση.

Γνωρίστηκε με τον μακαριστό επίσκοπο Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο και διατήρησε την επαφή του με τους Κρητικούς και μετά τον πόλεμο.

Στενή φιλία και αλληλοεκτίμηση είχε και με τον αγωνιστή ιερέα Γεώργιο Πυρουνάκη, που τον συνόδευε στις επισκέψεις του στην Ελλάδα.

Μια από τις κοινότητες που τον τίμησαν ήταν του Αγίου Πέτρου Λευκάδας, που τον ανακήρυξε  επίτιμο δημότη και του προσέφερε θερμή φιλοξενία .

Η εικόνα είναι του φωτογράφου Fritz Berger και η πληροφόρηση προέρχεται από άρθρο του Θ. Μελά στο  Άρωμα Λευκάδας

Χρίστος Βασιλόπουλος

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι «Καρυάτιδες» της Λευκάδας και το ματωμένο μεροκάματο στις Αλυκές. Ξυπόλυτες κουβαλούσαν το αλάτι με το ζεμπίλι που ζύγιζε τριάντα κιλά

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr