Στις 24 Ιουλίου 1943, συμμαχικά αεροπλάνα υπό την καθοδήγηση της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας βομβάρδισαν ανελέητα το Αμβούργο, «σκορπώντας» τον θάνατο. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις βομβαρδιστικών στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επιχείρηση ονομάστηκε «Γόμορρα» και όχι άδικα. Όπως τα Γόμορρα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά και θειάφι, με τον ίδιο τρόπο, το Αμβούργο, έπρεπε να πάψει να είναι μια λειτουργική πόλη. Και ο στόχος επετεύχθη.
Συμμετείχαν δύο βρετανικές αεροπορικές διοικήσεις και μία των ΗΠΑ και το σχέδιο ήταν να βομβαρδίζεται η γερμανική πόλη για 8 μέρες.
Το Αμβούργο επιλέχθηκε ως στόχος της επίθεσης, γιατί είχε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του γερμανικού στρατού. Αποτελούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας ενώ είχε αναπτύξει και ναυπηγική βιομηχανία, που οι Βρετανοί ήθελαν να πλήξουν. Επιπλέον, τα βρετανικά αεροσκάφη δεν θα χρειαζόταν να διανύσουν μεγάλη απόσταση από τη βάση τους.
Το 1942, το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο και το Επιτελείο Αεροπορίας της Βρετανίας αποφάσισε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα επιτίθονταν σε όλες τις γερμανικές πόλεις με πληθυσμό ανω των 100 χιλιάδων. Στόχος ήταν να πλήξουν «το ηθικό του πληθυσμού και ιδιαίτερα των βιομηχανικών εργατών». Το δίκαιο του πολέμου προφανώς ήταν αντίθετο με τέτοια ενέργεια, αλλά δεν υπήρξε καμία συνέπεια για τους εμπνευστές της επίθεσης, ειδικά μετά το τέλος του πολέμου, όταν έγιναν γνωστές οι γερμανικές θηριωδίες.
Στις 24 Ιουλίου του 1943, τα ξημερώματα, ξεκίνησε η πρώτη επιδρομή, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα. To απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε και δεύτερη. Τα μεσάνυχτα της 25ης Ιουλίου και επιχειρήθηκε και τρίτη, η οποία δεν ολοκληρώθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Το βράδυ της 27ης Ιουλίου, 739 αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αμβούργο. Ήταν η μεγαλύτερη επιδρομή τέτοιου είδους έως τότε. Για 40 λεπτά, έπεσαν πάνω από 600 βόμβες, από το κέντρο της πόλης μέχρι και το λιμάνι.
Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει πυρκαγιά. Οι αποθήκες καυσίμων κοντά στο λιμάνι και οι εγκαταστάσεις χημικών και παραγωγής εκρηκτικών ανέπτυξαν θερμοκρασία περίπου 800 βαθμών Κελσίου. Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν προκάλεσαν τοπικές θύελλες ταχύτητας 240 χλμ. Έτσι, οι φλόγες από την πυρκαγιά στροβιλίζονταν για δύο συνεχόμενες ώρες. Η λέξη εφιάλτης αποδίδει χωρίς υπερβολή,το μικροκλίμα που δημιούργησαν οι βομβαρδισμοί.
Το γεγονός δημιούργησε τη λέξη feuersturm, η οποία προσδιορίζει την καταιγίδα φωτιάς.
Η άσφαλτος άρχισε να αναφλέγεται και οι δρόμοι να γίνονται εστίες λάβας και δηλητηριωδών αερίων ενώ οι πολυκατοικίες έπεφταν σαν τραπουλόχαρτα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο.
Ο δεύτερος μεγάλος βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουλίου. Στην επιδρομή συμμετείχαν πάνω από 700 αεροσκάφη της RAF.
Στις 3 Αυγούστου έγινε η τελευταία αεροπορική επιδρομή στο Αμβούργο, με 740 αεροσκάφη. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν πέταξαν όλα και βομβαρδίστηκαν δευτερεύοντες στόχοι.
Εκτιμάται ότι 34.000-43.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 1943, υπήρχαν 31.647 επιβεβαιωμένοι νεκροί, αλλά από αυτούς μόνο στους 15.802 έγινε ταυτοποίηση πτώματος.
Καταστράφηκαν 580 βιομηχανίες, 2.632 επιχειρήσεις, 379 κτήρια, 24 νοσοκομεία, 277 σχολεία, 257 κυβερνητικά κτίρια και πάνω από τα μισά σπίτια της πόλης. Από του 1.700.000 κατοίκους, 1.000.000 εγκατέλειψαν το Αμβούργο.
Η βιομηχανικός κλάδος της περιοχής δεν ανέκαμψε ποτέ στο επίπεδο που βρισκόταν πριν τους βομβαρδισμούς. Η καταστροφή επηρέασε και τα γερμανικά συστήματα αεράμυνας, καθώς η έρευνα για αποτελεσματικότερες τεχνολογίες ραντάρ έγινε πιο εντατική.
Στα μέτωπα του πολέμου, οι Γερμανοί στρατιώτες δεν είχαν πλήρη αεροπορική υποστήριξη, καθώς όλη η οικονομική βοήθεια δόθηκε για τα μαχητικά αεροσκάφη στη Γερμανία.
Τα θύματα τάφηκαν σε ομαδικούς τάφους. Ένα μνημείο του Γκέρχαρτ Μαρκς με τίτλο, Το πέρασμα της Στυγός, θυμίζει την τρομερή τραγωδία που υπέστησαν οι κάτοικοι.
Ειδήσεις σήμερα:
- Έρευνα. Πόσα λεπτά ζωής χάνουμε με κάθε χοτ ντογκ, μπέργκερ ή αναψυκτικό
- «Όχι βενζίνη αν δεν φοράς κράνος». Η πρωτοβουλία από τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και τους βενζινοπώλες
- Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία. Πώς κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες με τα ψέματα
- Μέλη μεγάλης τουρκικής εγκληματικής οργάνωσης οι δύο νεκροί και ο τραυματίας στη Γλυφάδα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ