Επιχείρηση “Τοξοβολία”. Η επιδρομή των βρετανών κομάντος που άλλαξε τα ναζιστικά σχέδια στη Νορβηγία. Οι μάχες σώμα με σώμα μέσα σε σπίτια και το ξενοδοχείο της πόλης

Επιχείρηση “Τοξοβολία”. Η επιδρομή των βρετανών κομάντος που άλλαξε τα ναζιστικά σχέδια στη Νορβηγία. Οι μάχες σώμα με σώμα μέσα σε σπίτια και το ξενοδοχείο της πόλης
 Στη αρχική φωτογραφία βλέπουμε Βρετανούς στρατιώτες να μάχονται στα νησιά Βάγκσοϋ στο Μαλόι της Νορβηγίας. Τα συγκεκριμένα νησιά αποτέλεσαν στρατιωτικό στόχο στρατηγικής σημασίας και διεξήχθησαν φονικές μάχες σώμα με σώμα.

Η επιχείρηση έφερε τον κωδικό τίτλο “Τοξοβολία” και στηρίχτηκε στην επιδρομή Βρετανών κομάντος κατά των γερμανικών δυνάμεων που είχαν καταλάβει την επριοχή στις 27 Δεκεμβρίου 1941. Από τον Απρίλιο του 1940 η Νορβηγία ήταν υπό γερμανική κατοχή και η ακτογραμμή της αποτελούσε σημαντικό στρατηγικό σημείο. Η μάχη έγινε με αεροπορική συμμετοχή και γι αυτό το λόγο αποτελεί τη πρώτη επιχείρηση στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου, όπου η αεροπορία υποστήριξε αποβατική ενέργεια. Η γερμανική φρουρά και στα δυο νησιά δεν ξεπερνούσε τους 150 άντρες.

Το Βάγκσοϋ είναι νορβηγικό φιόρδ και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την αλιεία.

Ενδεχόμενη επιτυχία της επιχείρησης θα οδηγούσε στην αποστολή και άλλων γερμανικών δυνάμεων στη Νορβηγία, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή επαρκής ανάπτυξη δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο. Την επιχείρηση ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας η Special Service Brigade. Δημιουργήθηκαν  τον Ιούνιο του 1940 με απώτερο σκοπό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων με σκοπό την ανύψωση του ηθικού του Βρετανικού λαού, μετά την συντριβή στη Γαλλία. Ο Robert Laycock ανέλαβε διοικητής της ειδικής μονάδας.

Οι Βρετανοί κομάντος μάχονταν από σπίτι σε σπίτι. Πηγή: Imperial War Museums (collection no. 4700-57)

Ο πρώτος στόχος των Βρετανών ήταν το νησί Moskenesoy, το οποίο καταλήφθηκε μετά από σύντομη μάχη. Το σημαντικό είανι ότι ανάμεσα στα λάφυρα ήταν μια μηχανή κωδικοποίησης ENIGMA.Η γερμανική συσκευή έμοιαζε με μια απλή γραφομηχανή. Όμως, πίσω από την απλοποιημένη μορφή της κρυβόταν ένα ολόκληρο σύστημα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, που οι Σύμμαχοι προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν.

Επιχρωματισμένη εικόνα με τον Γερμανό στρατηγό Χάιντς Βίλχελμ Γκουντέριαν που επιβλέπει τη διαδικασία της κρυπτογράφησης. Μάιος 1940… Διαβάστε όλο το άρθρο: 

Στις 27 Δεκεμβρίου 1941 5 ομάδες κομάντος επιτέθηκαν στο Μαλόι. Οι Γερμανοί που φρουρούσαν τα δυο νησιά αν και στην αρχή αιφνιδιάστηκαν αγωνίστηκαν με πείσμα. Η άμυνα κράτησε περίπου 20 λεπτά, με τη βρετανική αεροπορία, να καταστρέφει 3 από τα 4 παράκτια γερμανικά πυροβολεία.

Οι μάχες ήταν σκληρές. Μεγάλο μέρος της ηγεσίας των κομάντος σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε προσπαθώντας να παραβιάσει ένα γερμανικό οχυρό που είχε στηθεί στο ξενοδοχείο Ulvesund. Οι Βρετανοί επιχείρησαν αρκετές φορές να καταλάβουν το κτίριο, χάνοντας αρκετούς από τους αξιωματικούς τους.

Στο νησί Βάγκσοϋ η αντίσταση ήταν επίσης αρκετά σκληρή και έγινε από σπίτι – σε σπίτι. Παρόλα αυτά οι κομάντος κατάφεραν να επικρατήσουν και να καταστρέψουν τέσσερα εργοστάσια, πολλά καταστήματα νορβηγικού ιχθυελαίου, αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με αποθέματα πυρομαχικών και καυσίμων και το τηλεφωνικό κέντρο.

Οι βρετανικές απώλειες ανήλθαν σε 17 νεκρούς και 53 τραυματίες. 120 γερμανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν μαζί με 98 νορβηγούς συνεργάτες τους. Εξαιτίας των δυο αυτών επιχειρήσεων οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να κρατήσουν στη Νορβηγία πάνω από 300.000 άντρες μέχρι το τέλος του πολέμου.

Αρχική φωτογραφία: Επιχρωματισμός από Julius, © IWM (N 459)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
close menu