Επίθεση στο Κίεβο – ο Πούτιν θέλει παράδοση της χώρας σήμερα. Ζελένσκι: “Η Δύση μας άφησε μόνους” (βίντεο)

Επίθεση στο Κίεβο – ο Πούτιν θέλει παράδοση της χώρας σήμερα. Ζελένσκι: “Η Δύση μας άφησε μόνους” (βίντεο)

Επίθεση στο Κίεβο – ο Πούτιν θέλει παράδοση της χώρας σήμερα. Ζελένσκι: “Η Δύση μας άφησε μόνους” (βίντεο)

Σε νέο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό το πρωί της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε τις αναφορές που υπήρχαν από το πρωί για νέες πυραυλικές επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις σε διάφορες πόλεις της χώρας του.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 4 π.μ. τοπική ώρα και είχαν στόχους όχι μόνο στρατιωτικές υποδομές αλλά και αμάχους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα περισσότερα μέτωπα.

«Οι κυρώσεις δεν αρκούν» 

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν.

Ο αρχηγός του κράτους επέκρινε το ότι συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά, μερικές ώρες μετά τα νέα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, στη Ζαπορίζια και ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ιδίως τη Λβιβ.

Σύμφωνα με την Guardian, στο σημερινό του διάγγελμα ο Ζελένσκι συνέχισε να απευθύνει έκκληση στη γειτονική χώρα για κατάπαυση πυρός. «Η Ρωσία θα πρέπει να μιλήσει μαζί μας αργά ή γρήγορα για το πώς θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και θα σταματήσει η εισβολή, όσο νωρίτερα ξεκινήσει αυτός ο διάλογος τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας», ανέφερε ο Ουκρανός πρωθυπουργός σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.

Κατήγγειλε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός πλήττει περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Κίεβο, υμνώντας ταυτόχρονα τον «ηρωισμό» των ουκρανών έναντι της ρωσικής εισβολής και διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανοί στρατιώτες κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους» για να υπερασπιστούν τη χώρα. «Απόψε άρχισαν να βομβαρδίζουν συνοικίες. Αυτό μας θυμίζει το 1941», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στην επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας. Πρόφερε τη φράση αυτή στα ρωσικά, απευθυνόμενος προφανώς στους ρωσόφωνους Ουκρανούς και στους πολίτες της ίδιας της Ρωσίας.

Οι ρωσικές αρχές «λένε ότι οι περιοχές όπου ζουν άμαχοι δεν είναι στόχοι, αλλά αυτό είναι ένα ακόμη από τα ψέματά τους. Στην πραγματικότητα, δεν κάνουν καμιά διάκριση», είπε, στα ουκρανικά αυτή τη φορά. «Οι Ουκρανοί έδειξαν ηρωισμό», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Εξαπολύοντας την εισβολή χθες οι ρωσικές δυνάμεις «νόμιζαν ότι οι δυνάμεις μας θα ήταν κουρασμένες, αλλά δεν είμαστε κουρασμένοι».

Απευθυνόμενος, ξανά στα ρωσικά, στους Ρώσους που διαδήλωσαν χθες κατά του πολέμου –έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις–, είπε «σας βλέπουμε, μας ακούσατε και μας πιστέψατε. Αγωνιστείτε για εμάς, αγωνιστείτε εναντίον του πολέμου».

«Η Δύση άφησε μόνη της την Ουκρανία να πολεμήσει»

Είχε προηγηθεί και άλλο διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό στο οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε εκφράσει την απογοήτευσή του γιατί «η Δύση άφησε μόνη της την Ουκρανία να πολεμήσει». Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε πως είναι διατεθειμένος να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τους όρους παράδοσης που έθεσε νωρίτερα μέσω ανακοίνωσης του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τους συμμάχους της Δύσης τόνισε: «Ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πότε η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όλοι τους ήταν φοβισμένοι, κανείς δεν απάντησε». «Εμείς όμως δεν φοβόμαστε» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους όρους του Πούτιν για παράδοση της Ουκρανίας. Όπως τόνισε ο κ. Ζελένσκι, «είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για ένα ουδέτερο καθεστώς, καθώς δεν ανήκουμε στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι προβληματισμένος για τις εγγυήσεις που θα λάβει και ποιες θα είναι οι χώρες που θα τις δώσουν.

«Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του, αποτελούν τους βασικούς στόχους της Ρωσίας. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με θεωρεί ως στόχο νούμερο 1. Την οικογένειά μου, ως στόχο νούμερο 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο», προσθέτοντας πως «μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους».

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος της Ουκρανίας και ενώ έχει καταλάβει κομβικά σημεία της χώρας, ο ρωσικός στρατός πολιορκεί από το πρωί της Παρασκευής το Κίεβο, απαιτώντας την άμεση παράδοσή του. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει από χθες βράδυ έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα και είχαν πάρει καίριες θέσεις για την επίθεση

Αγνοώντας επιδεικτικά τη διεθνή κατακραυγή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνει ουσιαστικά επίδειξη δύναμης, με δεδομένη τη συντριπτική στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, η οποία έμεινε απελπιστικά μόνη απέναντι στην πολεμική επίθεση. Τελικά η πρωτεύουσα υπέστη πυραυλική επίθεση περί τις 04:00, ενώ πύραυλος έπληξε αεροδρόμιο στη Ρίβνε, άλλη πόλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα τον δήμαρχό της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σειρά κυρώσεων, κυρίως χρηματοοικονομικών κατά της Ρωσίας, ενώ ο ΟΗΕ ανήμπορος να αντιδράσει, όπως και το ΝΑΤΟ, απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις και να αποσύρει το στρατό από την Ουκρανία. Από νωρίς το πρωί χθες ο Ρώσος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει εμμέσως ακόμα και με πυρηνικό όλεθρο στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ανάμειξη τρίτου κράτους στο πεδίο και η χώρα του απειληθεί, ενώ αργά το βράδυ δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τους ηγέτες της Ουκρανίας τους όρους παράδοσής τους.

Ο απολογισμός της πρώτης ημέρας, σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές είναι πάνω από 130 νεκροί, κυρίως στρατιωτικοί, και εκατοντάδες τραυματίες σε όλη τη χώρα.

Πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας

Στο Κίεβο καταστράφηκε νωρίς το πρωί σήμερα συγκρότημα κατοικιών από πτώση αεροπλάνου, χωρίς να αναφερθούν θύματα, ενώ σημειώνονται εκρήξεις σε όλη την πόλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα social mediamtx και φέρεται να δείχνει τη στιγμή της κατάρριψής:

Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Νωρίτερα ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα, που ο υφυπουργός Γκεραστσένκο ανέφερε πως οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους. Νωρίτερα, ο ίδιος απέδωσε τις εκρήξεις σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν νωρίς σήμερα το πρωί και στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Από το πρωί της Πέμπτης, οι Ουκρανοί πολίτες, είτε εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις εστίες τους, είτε καταφεύγουν σε ασφαλή σημεία, ακόμα και στο υπόγειο του μετρό για να προφυλαχθούν από τις επιθέσεις. Σε όλες τις πόλεις αργά το βράδυ οι δρόμοι είχαν ερημώσει, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως δυτικά.

Νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο περί παρουσίας ρωσικών «ομάδων δολιοφθορών» στην ουκρανική πρωτεύουσα, καλώντας τους κατοίκους της να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu