Ερευνητές ανακάλυψαν στην Ινδία σπάνιο απολιθωμένο αυγό μέσα σε άλλο αυγό δεινοσαύρου

Ερευνητές ανακάλυψαν στην Ινδία σπάνιο απολιθωμένο αυγό μέσα σε άλλο αυγό δεινοσαύρου

Ερευνητές ανακάλυψαν στην Ινδία σπάνιο απολιθωμένο αυγό μέσα σε άλλο αυγό δεινοσαύρου

Μία μοναδική ανακάλυψη έκανε ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Δελχί, που εντόπισε ένα απολιθωμένο αυγό μέσα σε ένα άλλο απολιθωμένο αυγό δεινοσαύρου.

Τα αυγά ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Απολιθωμάτων Δεινοσαύρων στην επαρχία Madhya Pradesh και ανήκαν στη ομάδα δεινοσαύρων των σαυροπόδων που είναι γνωστοί ως τιτανόσαυροι.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, η ανακάλυψη αυτή είναι μοναδική και σημαντική επειδή μέχρι σήμερα δεν είχε ανακαλυφθεί ποτέ αυγό μέσα σε αυγό, «ovum-in-ovo», από ερπετό.

Μία από τις φωλιές των δεινοσαύρων των σαυροπόδων περιείχε 10 αυγά, συμπεριλαμβανομένου ενός αυγού μέσα σε αυγό, το οποίο βρέθηκε να περιέχει δύο στρώματα κελύφους.

Η σημασία αυτού εστιάζει κυρίως στις αναπαραγωγικές στρατηγικές αυτών των δεινοσαύρων και τη μορφολογία των σχετικών οργάνων.

«Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως στο αν η βιολογική αναπαραγωγή των δεινοσαύρων ήταν όμοια με εκείνη των χελωνών, των σαυρών, των κροκοδείλων, των πτηνών κ.α» αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα ερπετά, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, γεννούν τα αυγά τους ταυτόχρονα από μια γενικευμένη μήτρα, γεννώντας εκατοντάδες αυγά τη φορά.

Αντίθετα, τα πουλιά έχουν μια ειδική μήτρα που γεννά ένα μόνο αυγό και στη συνέχεια ξεκινά την παραγωγή ενός άλλου, το οποίο θεωρείται ότι σχετίζεται με το σχηματισμό αυτών των παραμορφωμένων και διπλών αυγών.

Οι κροκόδειλοι έχουν ειδικές και τμηματοποιημένες μήτρες, παρόμοιες με αυτές των πτηνών, αλλά χρησιμοποιούν την ερπετική μέθοδο της ωοτοκίας όλων των αυγών ταυτόχρονα.

«Η ανακάλυψη του αυγού μέσα σε αυγό από τιτανόσαυρο υποδηλώνει ότι η μορφολογία του σάλπιγγας ήταν παρόμοια με αυτή των πτηνών. Αυτό το νέο εύρημα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η παθολογία του «αυγό σε αυγό» δεν είναι μοναδική για τα πουλιά και ότι οι δεινόσαυροι σαυροπόδες μοιράζονταν αναπαραγωγική συμπεριφορά πολύ παρόμοια με αυτή άλλων αρχοσαύρων», ανέφεραν οι επιστήμονες σύμφωνα με το IFL Science.

Απολιθώματα δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν στον Σχηματισμό του Ανωτέρου Κρητιδικού Λάμετα, ο οποίος εκτείνεται σε 5.000 χλμ στη Δυτική και Κεντρική Ινδία.

Σε αντίθεση με εκείνα των κροκοδείλων και των πουλιών, ορισμένες μελέτες έχουν σημειώσει ότι οι δεινόσαυροι είχαν αναπαραγωγική λειτουργία συγκρίσιμη με αυτή των χελωνών και άλλων ερπετών.

Η αναπάντεχη ανακάλυψη δίνει δείγματα ότι η κεντρική και δυτική Ινδία είναι πολλά υποσχόμενη για την ανακάλυψη αντίστοιχων απολιθωμάτων δεινοσαύρων, που μπορούν με τη σειρά τους να αποκαλύψουν κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμπεριφορά κα την αναπαραγωγική διαδικασία, μέσα στις φωλιές των δεινοσαύρων καθώς και την ποικιλία των προϊστορικών πλασμάτων.

Με πληροφορίες του iflscience

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.