Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα συνάντησαν την αποφασιστική αντίσταση του ελληνικού στρατού στα οχυρά που βρίσκονταν στην περίφημη αμυντική γραμμή Μεταξά.

Ανάμεσα σε αυτούς που έγραψαν ιστορία με τον απαράμιλλο ηρωισμό τους ήταν ένας Έλληνας λοχίας που ήταν επικεφαλής στο πολυβολείο, Π8. Οι μικροί μαθητές του νομού Σερρών που κλήθηκαν να αποτυπώσουν στο χαρτί αυτή τη μοναδική πολεμική ιστορία απέδωσαν φόρο τιμής στον μέχρι πρότινος άγνωστο υπερασπιστή των συνόρων.

itsios1-7414sk Για τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών, ο Ίτσιος αποτελεί έμπνευση. Είναι το παράδειγμα που τους δείχνει ότι στον Β΄ΠΠ οι Έλληνες πολέμησαν με ψυχή.

Οι Γερμανοί στην αναμέτρηση με το πυροβολείο στην Ομορφοπλαγιά του Μπέλες μέτρησαν τεράστιες απώλειες, καθώς ο Ίτσιος δεν σταματούσε να πυροβολεί εναντίον τους και μαζί με πέντε φαντάρους κάλυπτε την αποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών.
Έριξε συνολικά 38.000 σφαίρες και σκότωσε περισσότερους από 250 Γερμανούς φαντάρους, ανάμεσα τους και έναν αντισυνταγματάρχη!
Αρνήθηκε να παραδοθεί και σταμάτησε να ρίχνει μόνο όταν του τελείωσαν τα πυρομαχικά.
Όταν το πυροβολείο σίγησε, οι Γερμανοί πλησίασαν και ζήτησαν από τους Έλληνες στρατιώτες να παραδοθούν. Ο Ίτσιος βγήκε έξω μαζί με δύο φαντάρους, που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν το πυροβολείο και έμειναν στο πλευρό του μέχρι το τέλος.

Όταν ο Γερμανός στρατηγός Σόρνερ έμαθε ότι ήταν ο επικεφαλής, τον συνεχάρη για την ανδρεία του και διέταξε την εκτέλεση του.

itsios002
«Εγώ έπραξα το καθήκον μου», είπε ο λοχίας Ίτσιος στον επικεφαλής Γερμανό αξιωματικό και εκείνος τον εκτέλεσε…Δείτε τη φωτογραφία όπου ένας Γερμανός στρατιώτης ποζάρει δίπλα στον νεκρό λοχία μετά την εκτέλεση του.

Η ηρωική αντίσταση του Ίτσιου διαδόθηκε από τους δύο στρατιώτες που αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Γερμανούς. Μερικά χρόνια αργότερα η γυναίκα του έψαξε τα οστά του Ίτσιου κοντά στο πυροβολείο και τα έθαψε στο χωριό Άνω Πορρόια.

itsios-p8
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκλήρωσε τις εργασίες στο πυροβολείο Π8, όπου δόθηκε η ηρωική μάχη  και αποτελεί επισκέψιμο μνημείο.

Ο Ίτσιος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το OXI FOUNDATION της Αμερικής για τον ετήσιο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. 

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται». Η ιστορική άρνηση του Ταγματάρχη Δουράτσου να παραδώσει το Ρούπελ στους Γερμανούς. Οι Έλληνες πετούσαν τα όπλα στον Στρυμόνα για να μην πέσουν στους εχθρούς 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here