Εννέα στους δέκα Έλληνες μαθητές ή φοιτητές μεταξύ 15 και 29 ετών δεν αποκτούν εργασιακή εμπειρία στη διάρκεια των σπουδών τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, μόλις το 6,1% των Ελλήνων νέων που συμμετείχαν σε κάποια βαθμίδα της επίσημης εκπαίδευσης ή κατάρτισης απασχολούνταν ταυτόχρονα.
Στην Ολλανδία, το 70% των μαθητών και των μαθητευομένων, ηλικίας 15-29 ετών, εργάζονταν ενώ βρίσκονταν ακόμη στην εκπαίδευση. Πρόκειται για τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό. Ακολουθούν η Δανία με 49% και η Γερμανία με 42%.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ φοιτητών και μαθητευομένων ηλικίας 15-29 ετών βρέθηκαν στη Ρουμανία (2%), τη Σλοβακία (4%), την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία (και οι δύο 5%). Αμέσως μετά κατατάσσεται η Ελλάδα με το 6,1%.
👨🏫💼In the EU, the highest share of students and apprentices aged 15-29 who were employed while still in education in 2021 were in:
🇳🇱The Netherlands (70%)
🇩🇰Denmark (49%)
🇩🇪Germany (42%)
Lowest:
🇷🇴Romania (2%)
🇸🇰Slovakia (4%)
🇭🇺Hungary & 🇧🇬Bulgaria (5%)
👉https://t.co/IFwbqvx2E3 pic.twitter.com/0PYCoX0lhg
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) August 29, 2022
Το υψηλότερο ποσοστό φοιτητών και μαθητευομένων ηλικίας 15-29 ετών που ήταν άνεργοι, δηλαδή αναζητούσαν δουλειά και ήταν διαθέσιμοι να αρχίσουν να εργάζονται ενώ σπουδάζουν, καταγράφηκε στη Σουηδία (14%), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (9%) και την Ολλανδία (7%).
Από την άλλη πλευρά, λιγότερο από το 1% των μαθητών και των μαθητευομένων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν άνεργοι στην Τσεχία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κροατία. Το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας ήταν 2,1%.
Πού οφείλεται η αδυναμία διασύνδεσης εκπαίδευσης και εργασίας στην Ελλάδα
Σε ορισμένες χώρες, οι νέοι αρχίζουν να εργάζονται, για παράδειγμα, με τη μορφή της μερικής απασχόλησης ή του Σαββατοκύριακου, ενώ, παράλληλα, συμμετέχουν στην επίσημη εκπαίδευση. Αυτό εξαρτάται από τα εθνικά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και από πολιτιστικούς παράγοντες.
Ως προς την Ελλάδα, παράγοντες της εγχώριας αγοράς εργασίας υποστηρίζουν ότι η μετάβαση των νέων από την εκπαίδευση στην εργασία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων.
Συνδέουν την αδυναμία διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την εγχώρια αγορά εργασίας όχι μόνο με τον κατακερματισμό της ελληνικής αγοράς, αλλά και με τις πάγιες παθογένειες των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, και τη χαμηλή ικανότητα της πολιτείας να παρέχει προσωποποιημένες υπηρεσίες στους νέους.
Με πληροφορίες από: Καθημερινή
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: PxHere
Ειδήσεις σήμερα:
- Νότια Κορέα. Φιάσκο ο στρατιωτικός νόμος του προέδρου. Αποχώρησαν οι στρατιώτες από το κοινοβούλιο
- ΟΣΕ. Αποκαθίσταται η σιδηροδρομική γραμμή στη σήραγγα των Τεμπών. Πότε ξεκινούν τα δρομολόγια
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολεία της Αθήνας. Δέκα συλλήψεις
- Έρχονται τα καλάθια των εορτών. Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ