Πηγή: protothema.gr
Η τηλεοπτική πειρατεία στην Ελλάδα εξελίχθηκε μαζί με την τεχνολογία: από κασέτες VHS και DVD στα 90s, σε «πειραγμένους» αποκωδικοποιητές και σήμερα σε IPTV πλατφόρμες. Αν και η μορφή αλλάζει, ο στόχος παραμένει ίδιος: δωρεάν πρόσβαση σε περιεχόμενο, που κανονικά απαιτεί συνδρομή.
Σύμφωνα με το «ΘΕΜΑ», πρόσφατα στην Πάτρα εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παράνομης διάθεσης τηλεοπτικού περιεχομένου. Είχε περίπου 7.000 πελάτες, παράνομα έσοδα σχεδόν 25 εκατ. ευρώ και ζημία για τις συνδρομητικές πλατφόρμες των 100 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο λειτουργούσε με ιεραρχία και οργάνωση, που θύμιζε κανονική επιχείρηση, με αρχηγούς, μεταπωλητές, τεχνικούς και οικονομική διαχείριση για ξέπλυμα χρημάτων.
Οι εμπλεκόμενοι είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς, επενδύσεις και θυρίδες, τα οποία δεσμεύτηκαν από τις αρχές. Η δράση τους κορυφωνόταν σε περιόδους αθλητικών γεγονότων, ενώ πολλοί τελικοί χρήστες απολάμβαναν premium περιεχόμενο σχεδόν «νόμιμα», λόγω της οργανωμένης παροχής υπηρεσιών από το κύκλωμα.
Σύμφωνα με την ανάκριση, το κύκλωμα φέρεται να απέφερε σχεδόν 25 εκατ. ευρώ παράνομα, προκαλώντας ζημιές σχεδόν 100 εκατ. ευρώ στους νόμιμους παρόχους.
Η λειτουργία του ήταν απλή αλλά καλά οργανωμένη: διέθεταν ειδικές συσκευές, τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά», και λογισμικό που επέτρεπαν την παράνομη πρόσβαση σε συνδρομητικά κανάλια. Οι πελάτες πλήρωναν απευθείας στους εμπλεκόμενους, με τα χρήματα να καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που πλέον έχουν δεσμευτεί. Η εγκατάσταση των συσκευών γινόταν στα σπίτια των πελατών, συνοδευόμενη από τεχνική υποστήριξη, ώστε να φαίνεται σαν νόμιμη υπηρεσία.
Σύμφωνα με το «ΘΕΜΑ», η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διαπίστωσε ισχυρές ενδείξεις ότι τα παράνομα έσοδα του κυκλώματος «ξεπλένονταν» μέσω ανάμειξής τους με νόμιμα περιουσιακά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα, διατάχθηκε η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών (μεμονωμένων και κοινών), θυρίδων θησαυροφυλακίου και ακίνητης περιουσίας, καθώς και η απαγόρευση κάθε μεταβίβασης αυτών.
Ο στόχος των μέτρων είναι να διασφαλιστεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία του κυκλώματος παραμένουν ανέγγιχτα, ώστε να μην εξαφανιστούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία και να αποτραπεί η περαιτέρω νομιμοποίησή τους.
Οι πάροχοι έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο με κοινές κινήσεις, όπως το ενιαίο αθλητικό πακέτο Nova–Cosmote, αλλά και μέσω αυστηρότερης νομοθεσίας και συλλήψεων. Τα πρόστιμα για χρήση ή διανομή παράνομου εξοπλισμού κυμαίνονται από 750 έως και 5.000 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται για υποτροπή.
Αρχική εικόνα: Pexels

Ειδήσεις σήμερα:
- Μελόνι. «Θέλω να ξανακατέβω στις επόμενες εκλογές λέγοντας στους ψηφοφόρους: κάναμε ό,τι είχαμε υποσχεθεί»
- Κατερίνη. Μία 16χρονη το θύμα της άγριας δολοφονίας που κατηγορείται ότι διέπραξε 17χρονος Πολωνός. Συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών
- Πατέρας για 4η φορά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Το όνομα της κόρης του
- Επίθεση από drone σε πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ανοιχτά της Μάλτας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ