Τα μυστικά του πλημμυρισμένου ορυχείου στο Λαύριο. Τι αποκάλυψε η επίπονη εξερεύνηση σε βάθος 180 μέτρων (βίντεο)

Τα μυστικά του πλημμυρισμένου ορυχείου στο Λαύριο. Τι αποκάλυψε η επίπονη εξερεύνηση σε βάθος 180 μέτρων (βίντεο)

Τα μεταλλεία του Λαυρίου δεν αποτελούν μόνο ένα μέρος με ιστορική σημασία, αλλά και πεδίο εξερεύνησης για σπηλαιοκαταδύτες, όπως ο Ερρίκος Κρανιδιώτης και ο Στέλιος Σταματάκης, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει την ομάδα Addicted2h2o.

Οι δύο σπηλαιοκαταδύτες είχαν πληροφορηθεί για την ύπαρξη πλημμυρισμένων από τον υδροφόρο ορίζοντα στοών, όπως το ορυχείο των Σκλιβών. Πρόκειται, σύμφωνα με την εξερευνητική ομάδα, για το ορυχείο με τα μεγαλύτερα πλημμυρισμένα τμήματα.

Η πρώτη εξερεύνηση έγινε το Σεπτέμβριο του 2020 και οι εικόνες που κατέγραψαν οι δύο σπηλαιοκαταδύτες ήταν αναμφίβολα εντυπωσιακές.

Έκτοτε πραγματοποίησαν άλλες έξι αποστολές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα και οδήγησαν στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ διάρκειας 38 λεπτών, το οποίο προβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2023.

oryxeio_sklibwn_d

Πηγή εικόνας: Addicted2h2o

Το ιστορικό των εξερευνήσεων στο πλημμυρισμένο ορυχείο

Σύμφωνα με την εξερευνητική ομάδα, οι εργασίες γεώτρησης στο πηγάδι των Σκλιβών ξεκίνησαν μεταξύ του 1920 και 1930. Οι μεταλλωρύχοι κατάφεραν να φτάσουν στα ενδότερα, στην 3η μεταλλευτική επαφή, όπου έγινε μερική εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων. Στη συνέχεια όμως οι στοές αυτές εγκαταλείφθηκαν.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έγιναν εκ νέου γεωτρήσεις περιμετρικά του πηγαδιού και βρέθηκαν νέα πλούσια κοιτάσματα μεταλλεύματος. Με αυτή την ανακάλυψη το 1973 αποφασίστηκε να διανοίξουν ένα μεγάλο πέρασμα, που να συνδέει το κεντρικό ορυχείο 80 με το πηγάδι των Σκλιβών.

Η εργασία αυτή λειτούργησε για τέσσερα χρόνια έως το 1977, όταν τελικά εγκαταλείφθηκε. Τις πληροφορίες  αυτές τις έδωσε ο εργαζόμενος στο έργο μηχανικός Κώστας Παπαθανασίου.

oryxeio_sklibwn_b

Πηγή εικόνας: Addicted2h2o

Έδωσε πρόσθετες πληροφορίες, ότι η μηχανή που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του μεταλλεύματος πάνω σε μεγάλα βαγόνια και διάφορα άλλα εργαλεία εξόρυξης αφέθηκαν στη θέση τους, όταν ο υδροφόρος ορίζοντας άρχισε να ανεβαίνει έως ότου να πλημμυρίσει και να σφραγίσει για πάντα το ορυχείο.

Το πηγάδι στο ορυχείο των Σκλιβών φτάνει μέχρι τα 180 μέτρα βάθους από την επιφάνεια

Το πλημμυρισμένο τμήμα που επισκέφτηκε η ομάδα ξεκινά από τα 110 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Η πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα περισσότερα από τα τετρακόσια και περίπου μέτρα για να φτάσουν στο πλημμυρισμένο τμήμα βρίσκονται σε απότομη πλαγιά.

oryxeio_sklibwn_c

Πηγή εικόνας: Addicted2h2o

Εκτός από τη μεταφορά του καταδυτικού εξοπλισμού, μια άλλη δυσκολία είναι η προετοιμασία του εξοπλισμού όταν η ομάδα φτάνει τελικά στο σημείο κατάδυσης.

Η αναζήτηση της μηχανής

Η είσοδος στο νερό βρίσκεται στο τέλος μιας απότομης πλαγιάς, οπότε όλος ο εξοπλισμός έπρεπε να προετοιμαστεί σε σχετικά σταθερό έδαφος πριν μεταφερθούν προσεκτικά όλα ένα ένα στους δύτες ώστε να ξεκινήσουν την υποβρύχια εξερεύνηση.

Η εξερεύνηση στην εργασία των Σκλιβών ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, όταν η ομάδα Addicted2h2o αποτελούμενοι από τους δύτες ορυχείων Ερρίκο Κρανιδιώτη και Στέλιο Σταματάκη επισκέφθηκαν την κεντρική γαλαρία στην περιοχή της Πλάκας.

Υπό την καθοδήγηση έμπειρων εξερευνητών των ορυχείων της Λαυρεωτικής, του Ηρακλή Κατσάρου και Βασίλη Στεργίου, και με την βοήθεια του Άκη Πάλλη και Κώστα Ευθυμιάδη, η ομάδα κατέβηκε στο ορυχείο, ώστε να πραγματοποιηθεί υποβρύχια έρευνα και να εντοπίσει την εγκαταλειμμένη μηχανή.

Η μηχανή πιστεύεται ότι εγκαταλείφθηκε στο ορυχείο, όταν αυτό γέμισε με νερό από την άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

oryxeio_sklibwn_e

Πηγή εικόνας: Addicted2h2o

Η ομάδα σε συνεργασία με την 8Film Productions και σκηνοθέτη των Χρήστο Γιατράκο ολοκλήρωσε την παραγωγή ντοκιμαντέρ το οποίο επιλέχθηκε από 12 διεθνή φεστιβάλ και προβλήθηκε στο Cine Alimos στις 5 Οκτωβρίου 2023.

Η ταινία έλαβε 4 βραβεία μεταξύ αυτού του καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο φεστιβάλ του Λονδίνου.

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ της ομάδας Addicted2h2o με τίτλο “Άγνωστο Ταξίδι” κάνοντας κλικ στο ακόλουθο βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα για την ομάδα Addicted2h2o στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο: addicted2h2o.com

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Addicted2h2o

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu