Εξωτικές και διάσημες παραλίες με την ονομασία Σαρακήνικο. Η σχέση με τους πειρατές που κάποτε ήταν ο τρόμος των νησιωτών (drone)

Εξωτικές και διάσημες παραλίες με την ονομασία Σαρακήνικο. Η σχέση με τους πειρατές που κάποτε ήταν ο τρόμος των νησιωτών (drone)
Κατά τον 6ο και 7ο αιώνα ξεκίνησε η δράση των Σαρακηνών πειρατών από την χερσόνησο του Σινά. Σταδιακά επεκτάθηκαν μέχρι την Βόρεια Αφρική και την Τυνησία, ενώ πραγματοποίησαν βίαιες επιδρομές στην Σικελία, στην Κάτω Ιταλία και στην Σαρδηνία.

Το 828, οι Σαρακηνοί κατέλαβαν την Κρήτη ύστερα από πέντε χρόνια πολιορκίας και την μετέτρεψαν σε ορμητήριο. Από εκεί συνέχισαν τις επιθέσεις τους σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος. Βασικό χαρακτηριστικό των πειρατών ήταν η λεηλασία περιοχών και η αρπαγή γυναικών, αντρών και παιδιών με προορισμό τα σκλαβοπάζαρα. Με τον όρο “Σαρακηνοί”, οι Έλληνες συνήθιζαν να περιγράφουν όλους τους Άραβες μουσουλμάνους. Η λέξη προέρχεται από τον όρο “σαρκεγίν” (شرقيين), που στα αραβικά σημαίνει Ανατολή. Σήμερα, το όνομά τους συναντάται σε πολυάριθμες παραλίες, απ’ όπου πέρασαν και άφησαν τα ίχνη τους οι πειρατές.

Σαρακήνικο Εύβοιας

Στη νοτιανατολική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας και σε υψόμετρο 93 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται ένας μικρός οικισμός που ονομάζεται “Σαρακήνικο”. Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από τους Σαρακηνούς πειρατές που χρησιμοποιούσαν την περιοχή ως κρησφύγετο. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου λέγεται πως ήταν το οχυρό τους και το μέρος που έκρυβαν τα λάφυρά τους. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η μικρή βραχονησίδα κάτω από τον οικισμό ονομάστηκε “Ξεροκάραβος“, γιατί οι προσευχές των κατοίκων κατάφεραν να πετρώσουν το πειρατικό καράβι που ταξίδευε για να κάνει επιδρομή.

Η παραλία Σαρακήνικο στη Βόρεια Εύβοια. Στον απόκρημνο κόλπο δεσπόζει το νησάκι που ο θρύλος λέει ότι ήταν πειρατικό καράβι που “πέτρωσε”. Φωτο: Άγγελος Αρναουτέλης

Σαρακήνικο Μήλου

Στο βορειοανατολικό τμήμα του “νησιού της Αφροδίτης”, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, βρίσκεται το διάσημο Σαρακήνικο. Πρόκειται για μια μικρή ακρογιαλιά που περιβάλλεται από ηφαιστειογενείς ολόλευκους βράχους, καθιστώντας το τοπίο απόκοσμο και μοναδικό. Το σημείο πήρε το όνομά της από τους σαρακηνούς πειρατές που χρησιμοποιούσαν το μέρος ως καταφύγιο. Λέγεται πως οι Σαρακηνοί, έδεναν τα πλοία τους στις σπηλιές γύρω από την θάλασσα, για να είναι προστατευμένα από τα κύματα και τον αέρα, ενώ κοιμούνταν στις εσοχές των βράχων δίπλα στην ακρογιαλιά.

Οι ολόλευκοι λείοι βράχοι στο Σαρακήνικο της Μήλου, μετατρέπουν την παραλία σε σεληνιακό τοπίο (Πηγή φωτογραφίας: Wikimediamtx Commons)

Σαρακήνικο Πάργας
Σε απόσταση δώδεκα χιλιομέτρων από την πόλη της Πάργας, μετά το χωριό Αγιά, βρίσκεται η παραλία Σαρακήνικο. Και αυτή πήρε το όνομά της από την δράση των Σαρακηνών. Η τοπική παράδοση αναφέρει, πως οι πειρατές κατέληξαν εκεί, ύστερα από μια ξαφνική καλοκαιρινή φουρτούνα που κατέστρεψε το πλοίο τους. Ζήτησαν βοήθεια από τους κατοίκους της περιοχής, παριστάνοντας τους άτυχους ναυτικούς εμπόρους. Οι κάτοικοι τους λυπήθηκαν, δέχτηκαν να τους βοηθήσουν και τους προσκάλεσαν σε ένα γάμο που θα γίνονταν δύο μέρες μετά.

Ο κόλπος του Σαρακήνικου Πάργας, που σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι κάτοικοι κατάφεραν να εκδιώξουν τους Σαρακηνούς πειρατές (Πηγή φωτογραφίας: TravelPraga)

Στο γαμήλιο γλέντι, οι Σαρακηνοί πειρατές απόλαυσαν την φιλοξενία και άρχισαν να πίνουν. Όση ώρα κράτησε ο παραδοσιακός χορός της νύφης, άρχισαν να συνεννοούνται πώς θα λεηλατούσαν το χωριό. “Χόρεψε νύφη, χόρεψε και γέλα, γιατί αύριο το βράδυ θα κλαις στο αμπάρι”, έλεγαν.
Για κακή τους τύχη, όμως, η νύφη κατάλαβε τι είπαν και ειδοποίησε τους άντρες του χωριού. Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι άντρες χόρευαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Οι πειρατές εμφανίστηκαν με τα μαχαίρια στα χέρια, έτοιμοι για σφαγή. Οι νεότεροι, όμως, του χωριού και ο γαμπρός ήταν σε ετοιμότητα.  Κατάφεραν να σταματήσουν την επιδρομή και τους καταδίωξαν στον κόλπο. Από τότε ονομάζεται Σαρακήνικο.
Σαρακήνικο Γαύδος

Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Σαρακηνούς πειρατές, σειρά είχε το απομονωμένο αλλά μεγάλης στρατηγικής σημασίας νησί, η Γαύδος. Στην ομώνυμη παραλία, οι Σαρακηνοί κουρσάροι λέγεται πως έστησαν ένα από τα πολυάριθμα ορμητήριά τους. Μέχρι τότε, η Γαύδος ήταν ένα πυκνοκατοικημένο νησί με πάνω από χίλιους κατοίκους. Μετά την κατάληψή του νησιού από τους πειρατές, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Η παραλία Σαρακήνικο στη Γαύδο, υπήρξε ένα από τα πολλά ορμητήρια των Σαρακηνών πειρατών (Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia)

Παραλία Σαρακήνικο στην Ελαφόνησο

Στην Λακωνία σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον οικισμό της Ελαφονήσου, στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκονται οι δίδυμες παραλίες του Σίμου (μικρή παραλία) και του Σαρακήνικου (μεγάλη παραλία ή Τσερατσίνικο για τους ντόπιους). Η παραλία του Σαρακήνικου χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο από τους Σαρακηνούς, από τους οποίους και έλαβε την ονομασία του.

Ο Όρμος του Σαρακήνικου (ή Τσερατσίνικου) ή Porto di Cervi των χαρτογράφων, αποτέλεσε καταφύγιο άγριων Κιλίκων, Σαρακηνών, Τούρκων, Μπαρμπαρέζων, Μαλτέζων, Ιπποτών, Άγγλων, Γάλλων, Μανιατών κ.α. πειρατών και κουρσάρων. Πρόχειροι ομαδικοί τάφοι, με σπασμένα ανθρώπινα κρανία, που βρέθηκαν στις παραλίες του Σίμου και του Σαρακήνικου, μαρτυρούν την κτηνωδία που γνώρισαν οι πανέμορφες αυτές περιοχές. Ο Βίκτωρ Ουγκώ, στο ποίημα του για τα Κύθηρα, αναφέρεται στους κουρσάρους της περιοχής (Στενό Ελαφονήσου) όπως επίσης και ο Ιούλιος Βερν.

Παραλία Σαρακήνικο στην Ελαφόνησο. Μαζί με το Σίμο είναι η ομορφότερη δίδυμη παραλία. Πηγή φωτό wikimediamtx

Στο Σαρακήνικο ξεκίνησε η Α’ Βενετοτουρκική Ναυμαχία της Ελαφονήσου το 1572 μ.Χ. Συμμετείχαν σ’ αυτή ο Δον Ζουάν, ο Ουλουτζαλής, ο Θερβάντες (συγγραφέας του κορυφαίου έργου στην Παγκόσμια λογοτεχνία “Δον Κιχώτης” ) (Δρ Μέντης Κ. 1993: 53-56).

Στο Σαρακήνικο επίσης ελήφθη η απόφαση για τη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Στις 8 Οκτωβρίου τον 1827, ξημερώματα του Σαββάτου το πολεμικό συμβούλιο των Ναυάρχων (Κόδριγκτον, Δεριγνύ, Χέυδεν) έλαβε, στα καταγάλανα νερά του Σαρακήνικου, την πιο κρίσιμη απόφαση στην Νεότερη Ελληνική Ιστορία: “είτε ο Ιμπραήμ σταματά κάθε εχθροπραξία και επιστρέφει με όλο του το στόλο και τις δυνάμεις στην Αλεξάνδρεια, ή επιτόπου δέχεται τα ενωμένα πυρά του Συμμαχικού Στόλου”…» (Δρ Μέντης Κων/νος, Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Εκδόσεις Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη).

Δείτε από ψηλά το άγνωστο Σαρακήνικο της Εύβοιας. Η πτήση και καταγραφή από τον Άγγελο Αρναουτέλη:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu