Φαινόμενο Ελ Νίνιο. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες στον πλανήτη

Φαινόμενο Ελ Νίνιο. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες στον πλανήτη

Φαινόμενο Ελ Νίνιο. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες στον πλανήτη

Ανησυχητικές προβλέψεις τόσο για την επισιτιστική ανασφάλεια όσο και για τις επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο στον πλανήτη μας κάνει ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει ισχυρές πιθανότητες να σχηματισθεί αυτήν την χρονιά και να προκαλέσει την αύξηση των θερμοκρασιών σε νέα ρεκόρ, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτιμά πλέον ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες το Ελ Νίνιο να αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου και 80% μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό μετεωρολογικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες. Αναπτύχθηκε για τελευταία φορά το 2018-2019 και έδωσε την θέση του σε ένα ιδιαιτέρως μακροχρόνιο επεισόδιο La Niña που προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα και κυρίως πτώση των θερμοκρασιών.

Παρά τον παράγοντα αυτόν, τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

There is about 60% chance for the onset of #ElNino during May-July, rising to 70-80% during July- Sept.#ElNiño affects weather and climate patterns in many parts of the world and is typically associated with higher global temperatures.

🔗https://t.co/XfRP2CaH9C pic.twitter.com/5TCUrV0nkC

— World Meteorological Organization (@WMO) May 3, 2023

Οι συνέπειες του Ελ Νίνιο επί των θερμοκρασιών συνήθως γίνονται αισθητές την επόμενη χρονιά που ακολουθεί την εμφάνιση του μετεωρολογικού φαινομένου και κατά συνέπεια θα γίνουν αισθητές το 2024, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. «Ο κόσμος πρέπει να προετοιμασθεί για την ανάπτυξη του Niño», προειδοποιεί ο διευθυντής του οργανισμού. Το φαινόμενο αναπτύσσεται κατά μέσον όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και διαρκεί περί τους εννέα έως δώδεκα μήνες. Συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

ΟΗΕ: Επισιτιστική ανασφάλεια

Στο μεταξύ ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, των οικονομικών σοκ και των κλιματικών καταστροφών, η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώθηκε στον κόσμο το 2022, με 258 εκατ. ανθρώπους να χρήζουν επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας συγκριτικά με 193 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, όπως προειδοποίησαν σήμερα πολλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτή η έβδομη έκδοση της Παγκόσμιας Έκθεσης για τις Επισιτιστικές Κρίσεις είναι δριμύ κατηγορητήριο για την αποτυχία της ανθρωπότητας να προχωρήσει προς την εξάλειψη της πείνας, τον υπ’ αριθμόν 2 στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης», του ΟΗΕ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στην εισαγωγή της έκθεσης.

Hunger keeps rising.

In 2022, the number of people that experienced extreme food insecurity was higher than anytime in the last seven years.

🔗Download the new #FightFoodCrises report today.

— World Food Programme (@WFP) May 3, 2023

Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια αυξήθηκε «για τέταρτη συνεχή χρονιά» με εκατομμύρια ανθρώπους να «υποφέρουν από τόσο σοβαρή πείνα που απειλεί άμεσα τη ζωή τους», σημειώνουν οι 17 φορείς του δικτύου αυτού, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ή ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση περιλαμβάνει πέντε χώρες παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη, δηλαδή 58 χώρες, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση των αριθμών αυτών.

Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια «παραμένει σε μη αποδεκτό επίπεδο», κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, την Νιγηρία ή ακόμα και στην Υεμένη, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι συγκρούσεις παραμένουν ο βασικός παράγοντας για επισιτιστικές κρίσεις», ανέφερε ο FAO σε σύνοψη της έκθεσης, αλλά τα οικονομικά σοκ που σχετίζονται με την Covid-19 και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία βάρυναν ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες το 2022.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η ιστορικών διαστάσεων ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής ή οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για την επιδείνωση αυτής της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6Le-EbgpAAAAAAPjw__MGN_V8i8UpQ6uH4lqO8V9&ver=1.23

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.