Φάνια Καπλάν. Η μικροκαμωμένη Εβραία που πυροβόλησε τρεις φορές τον Λένιν, επειδή πρόδωσε την επανάσταση. Πώς την τιμώρησαν οι Μπολσεβίκοι

Φάνια Καπλάν. Η μικροκαμωμένη Εβραία που πυροβόλησε τρεις φορές τον Λένιν, επειδή πρόδωσε την επανάσταση. Πώς την τιμώρησαν οι Μπολσεβίκοι

Έναν χρόνο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, ο ηγέτης της νεοσύστατης Σοβιετικής Ένωσης Βλαντιμίρ Λένιν, έκανε περιοδείες σε όλη τη χώρα απευθύνοντας  ομιλίες με σκοπό να περάσει τις ιδέες της επανάστασης.

Όμως, οι εσωτερικοί και εξωτερικοί αντίπαλοι των μπολσεβίκων ήταν ακόμη πολλοί και η έχθρα απέναντι στον φυσικό της ηγέτη εκδηλώθηκε με απόπειρα δολοφονίας.

Η ομιλία στο εργοστάσιο και η δολοφονική επίθεση

Ο Βλαντιμίρ Λένιν μόλις είχε ολοκληρώσει μία από τις πολλές του ομιλίες σε εργοστάσιο της σοβιετικής πρωτεύουσας, στις 30 Αυγούστου 1918. Όταν η ομιλία τελείωσε και ο Λένιν ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του, μία μικροκαμωμένη γυναίκα, η Εβραία Φάνια Καπλάν, τον πλησίασε ζητώντας του τον λόγο σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας και την επανάσταση. Πριν ο Λένιν προλάβει να της απαντήσει, η Καπλάν σήκωσε το όπλο και τον πυροβόλησε τρεις φορές εξ επαφής.

Ο Λένιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σοβιετική πρωτεύουσα / Wikimediamtx Commons

Οι δύο σφαίρες είχαν βρει το στόχο τους. Η μία σφηνώθηκε στο στήθος Σοβιετικού ηγέτη και η άλλη τον πέτυχε στον ώμο. Από καθαρή τύχη η τρίτη σφαίρα πέρασε ελάχιστα εκατοστά από το κεφάλι του και του τρύπησε το κασκέτο που φορούσε. Η Φάνια Καπλάν συνελήφθη αμέσως.

Ο Λένιν βαριά τραυματισμένος μεταφέρθηκε αμέσως στο Κρεμλίνο. Οι γιατροί για λόγους ασφαλείας τον εγχείρησαν εκεί για να του αφαιρέσουν τις σφαίρες και όχι σε κάποιο νοσοκομείο. Τελικά από καθαρή τύχη επέζησε με βαριά τραύματα.

«Προδότης της Επανάστασης»

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της, η μικροκαμωμένη γυναίκα ανέφερε χωρίς περιστροφές στους πράκτορες ότι πυροβόλησε τον Λένιν διότι τον θεωρούσε προδότη της επανάστασης. Η Καπλάν κατηγόρησε τον Λένιν επειδή είχε κλείσει την Καταστατική Συνέλευση στην οποία είχαν την πλειοψηφία οι Σοσιαλεπαναστάτες (Εσέρους), τους οποίους υποστήριζε η ίδια. Το Σοσιαλεπαναστατικό Κόμμα ήταν μία μη μαρξιστική σοσιαλδημοκρατική παράταξη, αντίπαλος των Μπολσεβίκων και με μεγάλη απήχηση στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Η καταδίκη

Η Φάνια Καπλάν καταδικάστηκε σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1918 εκτελέστηκε με μία σφαίρα στον αυχένα από τον ναύτη Πάβελ Μάλκοφ. Ο Λένιν επέζησε της δολοφονικής επίθεσης, αλλά η υγεία του κλονίστηκε σοβαρά και έφυγε από τη ζωή έξι χρόνια αργότερα.

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η δολοφονία του Τρότσκι από Ισπανό οπαδό του Στάλιν με ορειβατική αξίνα. Ο εκτελεστής γλύτωσε τα ισόβια και αποφυλακίστηκε

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu