«Φοβάμαι πολύ, έλα να με πάρεις»: Οι εκκλήσεις μίας 6χρονης στη Γάζα. Είχε παγιδευτεί με τους νεκρούς συγγενείς της

«Φοβάμαι πολύ, έλα να με πάρεις»: Οι εκκλήσεις μίας 6χρονης στη Γάζα. Είχε παγιδευτεί με τους νεκρούς συγγενείς της

Ηεξάχρονη Χιντ Ρατζάμπ είχε παγιδευτεί κάτω από πυρά στην πόλη της Γάζας και εκλιπαρούσε για βοήθεια, κρυμμένη μέσα στο αυτοκίνητο του θείου της, περιτριγυρισμένη από τα πτώματα των συγγενών της. «Το τανκ είναι δίπλα μου. Κινείται» είπε στη γραμμή του κέντρου έκτακτης ανάγκης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Η Ράνα, εργαζόμενη του κέντρου, προσπάθησε να την καθησυχάσει, διατηρώντας την ψυχραιμία της.

«Είναι πολύ κοντά;» τη ρώτησε, με την αχνή φωνή στη γραμμή να απαντά: «Πολύ, πολύ. Θα έρθεις να με πάρεις; Φοβάμαι τόσο πολύ».

Ήταν Δευτέρα 29 Ιανουαρίου. Εκείνο το πρωί, ο ισραηλινός στρατός είχε πει στους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές στα δυτικά της πόλης και να κινηθούν νότια, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Η μητέρα της Χιντ, Γουίσαμ, μιλώντας στο BBC, θυμάται έντονα εκείνη τη μέρα λόγω των βομβαρδισμών. «Ήμασταν τρομοκρατημένοι και θέλαμε να ξεφύγουμε. Φεύγαμε από μέρος σε μέρος, για να αποφύγουμε τις αεροπορικές επιδρομές».

Η οικογένεια αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Αχλί, στα ανατολικά της πόλης, ελπίζοντας ότι θα βρει καταφύγιο. Η μητέρα, μαζί με το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, ξεκίνησαν με τα πόδια. Η 6χρονη επιβιβάστηκε στο όχημα του θείου της, μαζί με τα ξαδέλφια της, γιατί έβρεχε πολύ.

Μόλις έφυγε το αυτοκίνητο, είπε, ακούστηκαν πυροβολισμοί προς εκείνη την κατεύθυνση. Καθώς ο θείος της Χιντ οδηγούσε, το όχημα πιστεύεται ότι βρέθηκε, απροσδόκητα, μπροστά σε ισραηλινά τανκς. Σταμάτησαν σε κοντινό πρατήριο καυσίμων για ασφάλεια και εκεί φαίνεται ότι δέχθηκαν πυρά.

Αρχικά, η Ερυθρά Ημισέληνος μίλησε με την 15χρονη Λαϊάν, εξαδέλφη της μικρής, η οποία ενημέρωσε για την τοποθεσία τους αλλά και πως δέχονται πυρά. Οι γονείς και τα αδέλφια της είχαν σκοτωθεί και ακούγονταν μόνο κραυγές.

Στη δεύτερη κλήση προς τον αριθμό του θείου, απάντησε η 6χρονη, με πνίχτη φωνή. Ήταν η μόνη που είχε επιβιώσει. «Κρύψου κάτω από τα καθίσματα, μην αφήσεις κανέναν να σε δει» τη συμβούλευσε η Ράνα, που έμεινε στη γραμμή για ώρες, ενώ γίνονταν προσπάθειες να επιτραπεί να φτάσει ασθενοφόρο στο σημείο.

«Έτρεμε, ήταν λυπημένη, παρακαλούσε για βοήθεια. Μας είπε πως οι συγγενείς της είναι νεκροί. Αλλά, αργότερα ανέφερε πως κοιμούνταν. Της είπαμε να τους “αφήσει να κοιμηθούν, ότι δεν θέλουμε να τους ενοχλήσουμε”».  Ρωτούσε, ξανά και ξανά, αν θα πάει κάποιος να την πάρει.

«Σε κάποιο σημείο, μου είπε ότι νυχτώνει. Φοβόταν. Με ρώτησε πόσο μακριά είναι το σπίτι μου. Ένιωσα να παραλύω, ότι είμαι αβοήθητη» περιέγραψε η ίδια.

Τρεις ώρες μετά την έναρξη της κλήσης, ένα ασθενοφόρο εστάλη στην περιοχή για να σώσει τη Χιντ. Στο μεσοδιάστημα, ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου είχε εντοπίσει τη μητέρα της και την έβαλε στο τηλέφωνο για να μιλήσει με το παιδί. Όταν η μικρή άκουσε τη φωνή της, έκλαιγε με λυγμούς.

«Με παρακαλούσε να μην το κλείσω. Τη ρώτησα αν έχει τραυματιστεί και μετά προσπάθησα να της αποσπάσω την προσοχή διαβάζοντάς της το Κοράνι και παίξαμε μαζί. Επαναλάμβανε κάθε λέξη που έλεγα».

Είχε ήδη βραδιάσει και το ασθενοφόρο πλησίαζε, όταν η κλήση διεκόπη και δεν κατέστη δυνατό να ξαναεπικοινωνήσουν – τόσο με τη Χιντ, όσο και ο πλήρωμα του ασθενοφόρου.

Ο παππούς της 6χρονης, σημείωσε πως το τηλεφώνημα της Χιντ με τη μητέρα της διεκόπη όταν ακούστηκε ο ήχος μίας πόρτας να ανοίγει και τη μικρή να λέει ότι μπορεί να δει ένα ασθενοφόρο στο βάθος.

«Κάθε δευτερόλεπτο, πονάει η καρδιά μου» είπε η μητέρα. «Κάθε φορά που ακούω τον ήχο κάποιου ασθενοφόρου, σκέφτομαι “ίσως, να είναι εκείνη”. Κάθε ήχος, κάθε πυροβολισμός, κάθε πύραυλος, κάθε βόμβα – αναρωτιέμαι αν κατευθύνεται προς την κόρη μου, εάν είναι τραυματισμένη».

Ούτε η Ερυθρά Ημισέληνος, ούτε η οικογένεια της μικρής έχει καταφέρει να φτάσει στο σημείο, που είναι εντός ενεργού μετώπου.

«Είναι δύσκολα τα βράδια, όταν ξυπνάς και ακούς τη φωνή της στ΄αυτιά σου να σου λέει “έλα να με πάρεις“» λέει η Ράνα.

Μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση της κόρης της, η Γούισαμ κάθεται και περιμένει στο νοσοκομείο Αχλί, με την ελπίδα ότι η Χιντ θα επιστρέψει ζωντανή.

«Έχω φέρει τα πράγματά της και την περιμένω εδώ» λέει. «Περιμένω την κόρη μου από στιγμή σε στιγμή, από στιγμή σε στιγμή. Ικετεύω από την καρδιά μιας πληγωμένης μητέρας να μην ξεχάσουμε αυτή την ιστορία».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.