Γαλλικές εκλογές. Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Μακρόν. Τι απάντησε η Λεπέν για: ρωσικά δάνεια, μεταναστευτικό, έξοδο από την ΕΕ

Γαλλικές εκλογές. Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Μακρόν. Τι απάντησε η Λεπέν για: ρωσικά δάνεια, μεταναστευτικό, έξοδο από την ΕΕ

Γαλλικές εκλογές. Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Μακρόν. Τι απάντησε η Λεπέν για: ρωσικά δάνεια, μεταναστευτικό, έξοδο από την ΕΕ

Οι δύο μονομάχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με το βλέμμα στραμμένο στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Την Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών, που θα κρίνει ποιος θα είναι ο ένοικος του Ελιζέ για την επόμενη πενταετία.

Κατά το πρώτο τμήμα της σημερινής τηλεοπτικής τους μονομαχίας, Μακρόν και Λεπέν «κονταροχτυπήθηκαν» για τα οικονομικά.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού επισήμανε πως «ζούμε πρωτόγνωρες κρίσεις», αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας. Υπογράμμισε πως πέτυχε μείωση της ανεργίας, δημιουργώντας στη διάρκεια της θητείας του 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας, και δεσμεύθηκε πως θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες «που πάνε καλά» να παρέχουν αφορολόγητο πριμ στους εργαζόμενους.

Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι στη διάρκεια της θητείας Μακρόν είδε τον γαλλικό λαό να υποφέρει. Υποσχέθηκε πως θα είναι η πρόεδρος που θα του προσφέρει προστασία, ελευθερία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Δήλωσε πως θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, αποφεύγοντας τη φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων. Είπε επίσης ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, θα δώσει αυξήσεις και θα ενισχύσει τις μονογονεϊκές οικογένειες. «Θα ξαναδώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους», είπε η Μαρίν Λεπέν.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε έντονα τις στενές σχέσεις της Μαρίν Λεπέν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας πως δεν θα μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά τη Γαλλία.

Ο υποψήφιος πρόεδρος υπενθύμισε στη συνέχεια ότι το κόμμα της κυρίας Λεπέν πήρε δάνειο το 2014 από ρωσική τράπεζα, «προσκείμενη στην εξουσία» τού Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λεπέν: Παραδέχομαι ότι οι ενέργειες του Μακρόν στο Ουκρανικό αξίζουν υποστήριξης

Ο Μακρόν υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και την αποστολή στην Ουκρανία εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων.

«Θεωρώ ότι η ρωσική επιθετικότητα με θύμα την Ουκρανία είναι απαράδεκτη», είπε η Μαρίν Λεπέν. «Παραδέχομαι ότι οι προσπάθειες που κάνατε αξίζουν την υποστήριξη. Η μόνη κύρωση κατά της οποίας διαφωνώ είναι το μπλοκάρισμα της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου» είπε στη συνέχεια η Μαρίν Λεπέν, υποστηρίζοντας ότι αυτό «θα κάνει πολύ κακό στον γαλλικό λαό».

Λεπέν: «Νόμιμα τα ρωσικά δάνεια, δεν είχα άλλη λύση»

Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά δάνεια, η Λεπέν ισχυρίστηκε πως είναι νόμιμα και πως δεν είχε άλλη λύση. Η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι «υποδέχθηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τυμπανοκρουσίες στις Βερσαλλίες».

Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά ζητήματα, είπε ότι θέλει να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών για τις οποίες λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; (…) Δεν έχω δει ποτέ Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων», είπε η Λεπέν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος επέκρινε τη Λεπέν «ότι δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και ότι μιλώντας για μια Ευρώπη των εθνών, εννοεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη.

Απόλυτη διάσταση απόψεων για τη μετανάστευση – Μακρόν: «Θέλει να προκαλέσει εμφύλιο»

Τεράστιο ήταν το χάσμα απόψεων ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν για το ζήτημα της μετανάστευσης και το λεγόμενο ζήτημα της «μαντίλας».

Η Μαρίν Λεπέν είπε πως θέλει να «λύσει το πρόβλημα της άναρχης και μαζικής μετανάστευσης» και, προς τον σκοπό αυτό, θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση στη Γαλλία.

Ζήτησε επίσης περισσότερη σταθερότητα από πλευράς πολιτείας και υποστήριξε «το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας» για τη γαλλική αστυνομία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αντέταξε ότι έχει «τηρήσει τις δεσμεύσεις του» για την ασφάλεια, εξηγώντας ότι δημιούργησε 10.000 θέσεις αστυνομικών και αύξησε τον προϋπολογισμό της δικαιοσύνης κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο απερχόμενος αρχηγός του γαλλικού κράτους ισχυρίστηκε επίσης ότι αύξησε τα μέσα και τη συλλογική οργάνωση για την καταπολέμηση των γυναικοκτονιών, αναφερόμενος στις γραμμές βοήθειας και ακρόασης, στη δημιουργία βραχιολιών προστασίας για την απομάκρυνση βίαιων συζύγων, στην εκπαίδευση αξιωματικών της αστυνομίας και της χωροφυλακής σε θέματα σεξισμού και σεξουαλικής βίας.

Ως προς το λεγόμενο ζήτημα της «μαντίλας» η Μαρίν Λεπέν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσής της στους δημόσιους χώρους.

«Είμαι υπέρ της απαγόρευσης της μαντίλας στον δημόσιο χώρο γιατί πιστεύω ότι είναι στολή που επιβάλλεται από τους ισλαμιστές», ξεκαθάρισε η Μαρίν Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν την επέκρινε έντονα, λέγοντας ότι αν η Μαρίν Λεπέν εφαρμόσει αυτά που λέει, θα «προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο» στη Γαλλία.

«Δεν παλεύω ενάντια στη θρησκεία του ισλάμ, δεν υπάρχει πρόβλημα, παλεύω ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία, η οποία επιτίθεται στην ισότητα των φύλων, την ανεξιθρησκία, τη δημοκρατία και επιδιώκει να επιβάλει θρησκευτικό νόμο που ονομάζεται σαρία», επέμεινε η Λεπέν, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητο «να κλείσουν 570 τζαμιά ριζοσπαστών».

Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι η ακροδεξιά υποψήφια «από την μαντίλα» κατέληξε να «περάσει στην τρομοκρατία και στον ισλαμισμό».

Προεκτείνοντας αυτό το σκεπτικό, «πόσοι αστυνομικοί και χωροφύλακες θα τρέχουν πίσω από τις μαντίλες;», διερωτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Όσοι έτρεχαν πίσω από αυτούς που δεν φόραγαν μάσκες», αντέταξε η Μαρίν Λεπέν.

Λεπέν: Σύνταξη από τα 60-62 έτη

Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» τη συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι, αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών».

Απαντώντας, ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η Λεπέν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ύψους 85 δισ. ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Η αφόρητη ειρωνεία Μακρόν σε Λεπέν για την πανδημία

Ως προς την κρίση του κορωνοϊού, η Λεπέν υποστήριξε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις», είπε η Λεπέν.

«Δεν έχω τη σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid» απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν, θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Οι υποσχέσεις αν εκλεγούν πρόεδροι

Αρχικά, οι δύο «μονομάχοι κλήθηκαν να απαντήσουν τι θα πράξουν ως πρόεδροι της Γαλλίας.

Λεπέν: Θα είμαι η πρόεδρος της καθημερινότητας των Γάλλων, θα είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης, είπε μεταξύ άλλων.

«Συναντιέμαι με τον κόσμο της Γαλλίας εδώ και χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο τον βλέπω ανήσυχο για το μέλλον, υπάρχει μια γενική ανασφάλεια. Αν οι άνθρωποι της Γαλλίας μου κάνουν την τιμή και με εμπιστευτούν την Κυριακή, θα γίνω η πρόεδρος που θα προεδρεύσει σε μια εποχή αναγέννησης, θα επαναφέρω τις ελευθερίες μας, την ασφάλεια, τη γνώση, την υγεία για όλα τα μέλη του γαλλικού πληθυσμού. Θα είμαι η πρόεδρος της δικαιοσύνης. Θα είμαι πρόεδρος της εθνικής αδελφότητας», είπε η Μαρίν Λεπέν.

Η ακροδεξιά υποψήφια τόνισε ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι η πρόεδρος που θα φροντίζει για τις καθημερινές ανησυχίες, όπως η αγοραστική δύναμη και τα σχολεία.

Μακρόν: Επί προεδρίας μου η Γαλλία θα γίνει πιο ισχυρή

Παίρνοντας τον λόγο για να δώσει τη δική του απάντηση, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως η Μαρίν Λεπέν «μας θύμισε τις δύσκολες μέρες που περάσαμε, με κρίσεις σε πολλά επίπεδα, με μια πανδημία και έναν πόλεμο ξανά στην Ευρώπη».

«Πρόκειται για καιρό φόβου και ανησυχίας» είπε ο Μακρόν, και τόνισε ότι όσο είναι πρόεδρος έχει προσπαθήσει να κάνει σωστές επιλογές. «Πιστεύω ότι μπορούμε, και πράγματι μπορούμε, να κάνουμε τη χώρα πιο δυνατή και ανεξάρτητη μέσω της οικονομίας και της κουλτούρας μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών».

Επίσης, ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα γίνει δυνατότερη αν αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιβαλλοντικής κρίσης, και ότι είναι σημαντική η ενδυνάμωση της Ευρώπης.

Αγοραστική δύναμη

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε την αγοραστική δύναμη και τη διαφαινόμενη εξασθένησή της.

Λεπέν: Οι Γάλλοι έχασαν αγοραστική δύναμη τα τελευταία 5 χρόνια. Κάνατε κάποιες επιλογές, το φόρο καυσίμων. Θέλω η αγοραστική δύναμη να είναι θέμα προτεραιότητας τα επόμενα 5 χρόνια, μέσω μείωσης φόρων, όπως στην ενέργεια (καύσιμα αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο). Αυτά τα 12 εκατ. θα τα επιστρέψω στους Γάλλους. Αλλά θα τους δώσω και αγοραστική δύναμη και θέλω να στηρίξω την αξία της εργασίας. Θα επιστρέψω 150-200 ευρώ το μήνα σε κάθε οικογένεια.

H Λεπέν λέει πως θέλει να είναι η «εκπρόσωπος» του λαού της Γαλλίας και να αυξήσει την αγοραστική δύναμή του. «Θα ξαναδώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους», είπε η Λεπέν.

Μακρόν: Η κυρία Λεπέν έδωσε νούμερα με τα οποία δεν συμφωνώ. Συμφωνώ απόλυτα ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα. Ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με την ανεργία στην πλατφόρμα της Λεπέν, και αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι από τους βασικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ουκρανία

Μακρόν: Οι καιροί είναι πολύ σοβαροί, η Ρωσία ενισχύει την επίθεσή της στα ανατολικά, στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη και θα υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή, όπως ήδη υπάρχει. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία με οικονομικό αλλά και στρατιωτικό εξοπλισμό και με φιλοξενία προσφύγων. Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ο ρόλος της Ευρώπης, είμαι ο Μακρόν. Η οδός που έχει διαλέξει η Ρωσία είναι θλιβερή, είπε ο Μακρόν.

Λεπέν: Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον ουκρανικό λαό, η εισβολή της Ρωσίας είναι απαράδεκτη. Σαφώς πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία, με ανθρωπιστική, οικονομική και αμυντική βοήθεια.

Η Λεπέν είπε ότι συμφώνησε με τις κυρώσεις σε τράπεζες και ολιγάρχες, αλλά επανέλαβε ότι διαφωνεί με τον αποκλεισμό των εισαγωγών πετρελαίου και αερίου, καθώς έτσι θα επηρεαστεί πολύ ο γαλλικός λαός και θα υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, αναφέρθηκε στην αποστολή αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, λέγοντας ότι απαιτεί προσεκτικά βήματα. Η Λεπέν είπε πως φοβάται πως η Ρωσία θα γίνει πολύ στενός σύμμαχος με την Κίνα στο μέλλον και μαζί θα αποτελέσουν μια υπερδύναμη, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά, και θα υπάρξει σοβαρό ρίσκο για τη Γαλλία και την Ευρώπη. «Να μη λύνουμε σημερινά προβλήματα, βλάπτοντας το μέλλον μας», σημείωσε.

Άγρια κόντρα για το δάνειο Λεπέν από ρωσική τράπεζα

Ο Εμανουέλ Μακρόν έστρεψε τα βέλη του προς την πλευρά της Λεπέν, λέγοντας πως τα συμφέροντά της είναι κοινά με εκείνα των συνεργατών του Κρεμλίνου, ενώ επίσης είπε πως η Λεπέν πήρε δάνειο από τράπεζα της Ρωσίας που είναι κοντά στο Κρεμλίνο.

«Αν χρειάστηκε να πάρω δάνειο στο εξωτερικό, αυτό είναι επειδή καμία τράπεζα της Γαλλίας δεν ήθελε να μου χορηγήσει δάνειο», είπε η Λεπέν.

«Είμαι μια γυναίκα ελεύθερη, που μάχεται για τη Γαλλία», τόνισε η Λεπέν και σημείωσε ότι δεν έχει δεσμούς με τη Ρωσία, λέγοντας στον Μακρόν ότι και εκείνος είχε σχέσεις με τον Βλ. Πούτιν.

Ο Μακρόν είπε ότι υποδέχθηκε τον Πούτιν όχι ως τραπεζίτη αλλά ως αρχηγό κράτους. Και άλλοι υποψήφιοι αναζήτησαν και βρήκαν χρηματοδότηση από γαλλική τράπεζα, είπε ο Μακρόν, και έκανε λόγο για επιλογή της Λεπέν να δανειστεί από ρωσική τράπεζα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι ούτε αυτός ούτε οι συμπολίτες του πηγαίνουν σε ρωσικές τράπεζες για να πάρουν δάνεια. «Είστε εξαρτημένη από τη ρωσική δύναμη, από τον Πούτιν», είπε ο Μακρόν.

Το κόμμα της Λεπέν κατηγορήθηκε ότι πήρε δάνεια εκατομμυρίων ευρώ από τράπεζες που συνδέονται με το Κρεμλίνο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρεται σε δάνειο εννέα εκατομμυρίων ευρώ που πήρε το πολιτικό κόμμα της Λεπέν το 2014, όταν η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, από ρωσική τράπεζα με δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Ευρώπη

Η Μαρίν Λεπέν λέει ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να δει μεγάλες αλλαγές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αμφισβητεί αν μια χώρα μπορεί να αλλάξει έναν ολόκληρο οργανισμό.

Ο Μακρόν είπε: «Θέλετε ακόμα να φύγετε από την ΕΕ, απλώς δεν το λέτε πια».

Η Λεπέν επιμένει ότι δεν θέλει να φύγει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ενωση: «Θέλω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σέβεται τα κυρίαρχα έθνη. Θέλω να αλλάξω την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Μακρόν την κατηγορεί ότι συγκάλυπτε τις πραγματικές της προθέσεις. Μεγάλο μέρος του προγράμματός της, λέει, θα παραβίαζε τους νόμους και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Το έργο σας είναι ένα έργο που θα συρρικνώσει τη Γαλλία».

Η Λεπέν είπε ότι δεν θέλει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα στη συζήτηση είναι το Frexit, με τον Μακρόν να λέει ότι «ήταν πάντα ξεκάθαρος» σχετικά με τη συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χρησιμοποίησε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ως παράδειγμα της σημασίας της, λέγοντας ότι η Ευρώπη ήταν η «πρώτη ήπειρος που παρήγαγε και εξήγαγε εμβόλια».

Ο Μακρόν πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε μαζί να θέτουμε τα θεμέλια για μια Ευρώπη της άμυνας και είμαι πεπεισμένος ότι η κυριαρχία μας είναι εθνική και ευρωπαϊκή και ότι τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται. Μέσω της Ευρώπης θα είμαστε πιο ανεξάρτητοι για την ενέργειά μας, την τεχνολογία μας, την άμυνά μας, τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη. Είναι καλό για τη χώρα μας».

Η Λεπέν απάντησε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία». Είπε: «Υπάρχει γαλλική κυριαρχία, τίποτα άλλο». «Είστε πολύ ευρωκεντρικός, κύριε Μακρόν. Για μένα η Γαλλία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια δύναμη».

«Τέρμα οι θυσίες του λαού μας για να ευνοήσουν άλλες χώρες. Γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; Η Γερμανία το κάνει. Δεν θέλω να φύγω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το ήθελα, θα το έλεγα».

Συντάξεις

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν επίσης για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, το οποίο ήταν ένα πολυσυζητημένο θέμα κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων, ο Μακρόν προτείνει σταδιακή επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη έως το 2031, με εξαιρέσεις για ιδιαίτερα σκληρές σωματικές εργασίες. Ο Μακρόν είπε ότι θα αυξήσει την ελάχιστη κρατική σύνταξη στα 1.100 ευρώ τον μήνα, εάν εκλεγεί.

Είπε ότι η πρόταση της Μαρίν Λεπέν «δεν είναι δίκαιη», καθώς προτείνει την ίδια σύνταξη για κάποιον που δεν έχει εργαστεί ποτέ.

Η Λεπέν απάντησε: «Μη μου κάνετε μαθήματα για το πώς να χρηματοδοτήσω τα μέτρα στο πολιτικό μου πρόγραμμα».

«Είστε ο πρόεδρος που δημιούργησε 600 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετο χρέος, τα δύο τρίτα των οποίων δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Covid».

Η Λεπέν έκανε λόγο για «μια ανυπόφορη αδικία» σχετικά με τις ηλικίες που προτείνει ο Μακρόν και είπε ότι θα τοποθετήσει την ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ 60 και 62 ετών, με 42 έτη εισφορών που απαιτούνται για πλήρη κρατική σύνταξη.

Ο Μακρόν είπε ότι το σχέδιό της δεν είναι εφικτό. Η Λεπέν επιτίθεται στο «τρομερό οικονομικό ιστορικό» του προέδρου, βαφτίζοντας τον Μακρόν «ο Μότσαρτ των οικονομικών».

Η Λεπέν είναι δύσπιστη σχετικά με το ιστορικό του Μακρόν για τη μείωση της ανεργίας. Ο Μακρόν λέει επίσης ότι είναι «αρκετά περήφανος» για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησής του για την υποστήριξη θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Covid-19

Μιλώντας για την πανδημία Covid-19 και την αντιμετώπισή της στη Γαλλία, ο Μακρόν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο υγειονομικό προσωπικό και είπε πως έγιναν επενδύσεις 19 δισεκατομμυρίων στα νοσοκομεία της Γαλλίας. Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η επένδυση στο σύστημα Υγείας.

Η Λεπέν κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν πως ανέλαβε δράση μόνο εν μέσω κρίσεων και σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη των ασθενών.

Περιβάλλον

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε τη Μαρίν Λεπέν «κλιματο-σκεπτικίστρια». Η Λεπέν απάντησε αποκαλώντας τον «κλιματο-υποκριτή».

Η Λεπέν λέει ότι η κύρια αιτία της κλιματικής κρίσης είναι η παγκόσμια ελεύθερη αγορά. Λέει ότι «όλο το πρότζεκτ» της βασίζεται στον «τοπικισμό». Η Μακρόν λέει ότι δεν είναι λογική: τα ορυκτά καύσιμα συμβάλλουν σημαντικά στην παγκόσμια θέρμανση, αλλά η Λεπέν προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη και το ντίζελ. Κατηγορεί τη Λεπέν ότι είναι σκεπτικίστρια για το κλίμα, παρατηρώντας: «Δεν υπάρχει ούτε μία οικολογική πρόταση στο έργο σας». Επικρίνει την πρότασή της για διάλυση αιολικών πάρκων που έχουν ήδη κατασκευαστεί και για απαγόρευση μελλοντικών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης είναι η πυρηνική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μαζί.

«Δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος», είπε.

Πώς διεξήχθη η τηλεμαχία Μακρόν-Λεπέν

Στο στούντιο υπήρχαν 16 κάμερες, τη συζήτηση συντόνισαν δύο δημοσιογράφοι, ένας από ιδιωτικό κι ένας από δημόσιο σταθμό. Μεταξύ των υποψηφίων υπήρχε απόσταση 2,5 μέτρων, ενώ ως φόντο χρησιμοποιείτο οθόνη υψηλής ανάλυσης, ύψους 3,7 μέτρων.

Ζητήματα, όπως το θέμα που θα ετίθετο πρώτο προς συζήτηση, ποιος θα λάμβανε πρώτος τον λόγο και πού θα κάθονταν οι δύο υποψήφιοι, επιλύθηκαν με κλήρωση ενώπιον δικαστικού επιμελητή.

Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι οι κάμερες θα δείχνουν τον υποψήφιο που δεν έχει τον λόγο μόνο όταν κοιτάζει αυτόν που έχει τον λόγο και όχι όταν -για παράδειγμα- ψάχνει τις σημειώσεις του ή πίνει νερό.

Εξαιρετικά προσεκτικοί ήταν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. Και αυτό διότι στην τηλεοπτική συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο πριν από πέντε χρόνια η Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι έχασε τουλάχιστον 3%.

«Κάθε λεπτομέρεια μετράει» σε αυτήν την αποφασιστική στιγμή

«Κάθε λεπτομέρεια μετράει, είναι μια αποφασιστική στιγμή για τους υποψηφίους, έστω κι αν καμία συζήτηση δεν έχει αντιστρέψει ποτέ την τάση των εκλογών», εξήγησε στην εφημερίδα «Le Monde» ο διευθυντής του TF1.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu