“Γη απαλή σαν κρέμα”. Ποιο είναι το ελληνικό όρος με το υπέροχο τοπίο, τις ηρωικές μάχες και την ιστορική εκκλησία που φιλοξενεί ακόμη λείψανα Σέρβων στρατιωτών από το 1916 (φωτο & βίντεο)

“Γη απαλή σαν κρέμα”. Ποιο είναι το ελληνικό όρος με το υπέροχο τοπίο, τις ηρωικές μάχες και την ιστορική εκκλησία που φιλοξενεί ακόμη λείψανα Σέρβων στρατιωτών από το 1916 (φωτο & βίντεο)

Το όνομά του σημαίνει “Γη Απαλή σαν Κρέμα”. Το όρος Βόρας -όπως είναι το όνομα του- είναι το τρίτο μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2.524 μέτρα.

Εκτείνεται κατά μήκος της ελληνο – γιουγκοσλαβικής μεθορίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στο νομό Πέλλας.

Όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, εκτός από φυσική ομορφιά και οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα κρύβει και σπουδαία ιστορία από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Όρος Βόρας. Εκτός από φυσική ομορφιά και οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα κρύβει και σπουδαία ιστορία από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στην κορυφή του Βόρα

Στην κορυφή του Βόρα

Στην κορυφή του βουνού βρίσκεται το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Χτίστηκε το 1920, όταν οι Έλληνες παραχώρησαν στους Σέρβους το συγκεκριμένο κομμάτι γης, για χτίσουν ένα μνημείο για τους νεκρούς τους, μετά τη μάχη το 1916.

Στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου πραγματοποιήθηκαν  ιστορικές μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Αντάντ και των Γερμανοβουλγάρων. 

Έχει πάτωμα από οβίδες και στο υπόγειο του ναού, υπάρχει οστεοφυλάκιο με τα λείψανα Σέρβων στρατιωτών.

Η εκκλησία του προφήτη Ηλία στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν

Η εκκλησία του προφήτη Ηλία στην κορυφή του. Κατά την διάρκεα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Αντάντ και των Γερμανοβουλγάρων.

Το “πισώπλατο χτύπημα” 

Τον Ιούλιο του 1949 ο στρατός ξεκίνησε κάποιες προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις στην περιοχή του, με σκοπό να δημιουργήσει μια “σφήνα” στην Κεντρική Μακεδονία, για να αποκόψει την επικοινωνία των ανταρτών, που βρίσκονταν στον Γράμμο και στο Βίτσι, με τις υπόλοιπες ανταρτικές δυνάμεις που δρούσαν ανατολικότερα στον μακεδονικό χώρο.

"Όλοι στ' άρματα, όλοι προς τη νίκη"

“Όλοι στ’ άρματα, όλα για τη νίκη”

Οι επιχειρήσεις αυτές κράτησαν από τις 4 ως τις 8 του Ιούλη και κατέληξαν σε νίκη του κυβερνητικού στρατού. Στις 4  Ιουλίου έγινε συνάντηση αξιωματικών του γιουγκοσλαβικού και του ελληνικού κυβερνητικού στρατού, την οποία ο Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας πληροφορήθηκε από υποκλοπή. Την επόμενη μέρα υποτίθεται, ότι ο κυβερνητικός στρατός πέρασε από το γιουγκοσλαβικό έδαφος και χτύπησε πισώπλατα τους αντάρτες.

Οι γιοί του Βόρα στην Αργοναυτική εκστρατεία 

Κατά την ελληνική μυθολογία εκεί κατοικούσε ο Βορέας, που ήταν γιος του Αιόλου και πρόγονος των Μακεδόνων. Οι δυο γιοι του ήταν ο Καλάις και ο Ζήτης, που πήραν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία.

Το πεπρωμένο των δύο ηρώων απαιτούσε να πιάσουν οπωσδήποτε τις Άρπυιες, γιατί αλλιώς όφειλαν να πεθάνουν, και αντιστρόφως οι Άρπυιες θα πέθαιναν μόνο αν πιάνονταν από τον Κάλαϊ και τον Ζήτη.

Το πεπρωμένο των δύο ηρώων απαιτούσε να πιάσουν οπωσδήποτε τις Άρπυιες, γιατί αλλιώς όφειλαν να πεθάνουν, και αντιστρόφως οι Άρπυιες θα πέθαιναν, μόνο αν πιάνονταν από τον Κάλαϊ και τον Ζήτη.

Πλούσια φυσική ομορφιά

Στα χαμηλότερα υψόμετρα καλύπτεται από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Αν και η πρώτη εικόνα του βουνού από την πλευρά της Φλώρινας, δείχνει ένα ξερό και άγονο όγκο, αντίθετα, το σύνολο του βουνού παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία οικοτόπων.

Το μονοπάτι που οδηγεί στα φυσικά ιαματικά λουτρά Πόζαρ

Το μονοπάτι που οδηγεί στα φυσικά ιαματικά λουτρά Πόζαρ

Μεγάλες δασικές εκτάσεις γεμάτες από βελανιδιές, οξιές, καστανιές, έλατα, πεύκα, συναντούν βαθιές κοιλάδες, χαράδρες και βοσκοτόπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία πολλών σημαντικών ειδών χλωρίδας, με πάνω από 150 ομάδες φυτών, και πανίδας.

Εμείς σήμερα το ξέρουμε ως Καϊμακτσαλάν, που σημαίνει γη απαλή σαν κρέμα γάλακτος δηλαδή καϊμάκι.

Παρακολουθήστε το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 για το όρος Βόρας – Καϊμακτσαλάν

* Με ιστορικές πληροφορίες από την εφημερίδα Ριζοσπάστης

Πηγές: kaimaktsalan

Neda-kataraktis-1-700x466Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το μεγαλύτερο θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας πήρε το όνομά του από τη νύμφη που έσωσε τον Δία από τον Κρόνο. Νέδα, ο ποταμός που σχηματίζει εξωτικούς καταρράκτες…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu