Γιαο Μινγκ, ο κορυφαίος Κινέζος μπασκετμπολίστας με ύψος 2,29. Η κώφωση από το ένα αυτί, οι τραυματισμοί και η κόντρα με τον Σακίλ Ο Νιλ στο NBA

Γιαο Μινγκ, ο κορυφαίος Κινέζος μπασκετμπολίστας με ύψος 2,29. Η κώφωση από το ένα αυτί, οι τραυματισμοί και η κόντρα με τον Σακίλ Ο Νιλ στο NBA
Ο Γιάο Μινγκ γεννήθηκε το 1980 στη Σαγκάη και είναι ίσως ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του κινεζικού μπάσκετ. Είναι μέλος εξαμελούς οικογένειας και ο πατέρας του ήταν παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής στην ομάδα της μεγαλούπολης. 

Γεννήθηκε 10 κιλά και από τις πρώτες μέρες της ζωής του πήρε γρήγορα μεγάλο ύψος. Στη αρχή υπήρχε μια αδιαφορία του Γιάο Μινγκ τόσο για το μπάσκετ, όσο και για τον αθλητισμό γενικότερα. Μικρός είχε αγάπη για τη στρατιωτική ιστορία, καθώς μελετούσε για τις νικηφόρες μάχες του Κινεζικού στρατού, τη περίοδο της αρχαιότητας, το οποίο είναι το αγαπημένο του θέμα για συζήτηση στον ελεύθερό του χρόνο .

Στο σχολείο του κέντρισε τη προσοχή των γυμναστών του, που τον προέτρεψαν να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το μπάσκετ. Έτσι λοιπόν άρχισε να φοιτά στο αθλητικό σχολείο της Σαγκάης. Ο Γιάο Μινγκ ξεκίνησε το μπάσκετ με ένα μεγάλο μειονέκτημα, καθώς από το αριστερό αυτί είναι κουφός. Ο ίδιος το ανακάλυψε σε ηλικία 8 ετών αν και σε συνεντεύξεις του έχει πει, ότι δεν του δημιούργησε πρόβλημα. Απλά όταν έβγαινε με φίλους, καθόταν από την αριστερή πλευρά, για να ακούει καλά. Οι αγαπημένοι του παίκτες, ήταν οι Μάικλ Τζόρνταν, Τσάρλς Μπάρκλει, και Αρβίντας Σαμπόνις.

Η καριέρα του στους Σαγκάη Σαρκς

Σε ηλικία 17 ετών είχε ήδη ύψος 2.21 και έγινε παίκτης των Sangai Sarks, στην οποία αγωνίστηκε για 4 συνολικά χρόνια , έχοντας μέσο όρο 10 πόντους και 11 ριμπάουντ σε κάθε παιχνίδι. Το 1998 ενώ ήταν ακόμα παίκτης της ομάδας της Σαγκάη , επιλέχτηκε από τη NIKE να συμμετέχει σε διαφημιστική καμπάνια της. Παράλληλα οδήγησε τη Σαγκάη στη κατάκτηση της τέταρτης θέσης του πρωταθλήματος σημειώνοντας κατά μέσο όρο 25 πόντους. Το 1999 είχε τις πρώτες του εμφανίσεις με την εθνική ομάδα, όπου αρχικά είχε 12 πόντους κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι.

Το 2001 αρχίζουν οι πρώτοι τραυματισμοί. Σπάει δυο φορές το πόδι του. Παρότι όμως έμεινε για πολύ καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης, κατέκτησε το πρωτάθλημα σε μια από τις καλύτερες περιόδους της καριέρας του καθώς είχε μέσο όρο 38 πόντους, και 20 ριμπάουντ .

Έχει ύψος 2,29 μ. και είναι ο τέταρτος ψηλότερος παίκτης που αγωνίστηκε στο NBA. Πηγή εικόνας: Wikimediamtx commons

Στον μαγευτικό κόσμο του NBA

Το 2002 έκανε το μεγάλο βήμα και άρχισε να αγωνίζεται στο NBA αφού επιλέχτηκε από τους Χιούστον Ρόκετς και ήταν πρώτος στα ντραφτ (δοκιμαστικά). Με την επιτυχία του αυτή έγινε, ο πρώτος μη αμερικανός παίκτης που επιλέγεται ως νούμερο 1 στα ντράφτ, χωρίς να έχει φοιτήσει σε αντίστοιχο κολέγιο.

Έτσι λοιπόν υπέγραψε συμβόλαιο για τέσσερα χρόνια αρχικά, με συνολικές απολαβές 18 εκατομμύρια δολάρια, αφού όμως πρώτα οι Χιούστον Ρόκετς έδωσαν έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι ο Μινγκ θα συμμετέχει στις υποχρεώσεις της εθνικής Κίνας. Από τα 18 εκατομμύρια , 350.000 δολάρια πήγαν στην πρώην ομάδα του τη Σαγκάη, ενώ ένα μεγάλο μέρος του ποσού ,πήγε σε κινεζικά αθλητικά ιδρύματα, που στήριζε ο Μιγκ . Αρχικά πολλοί είπαν ότι δεν μπορούσε να αγωνιστεί στο NBA, καθώς δεν είχε καλή φυσική κατάσταση. Πολλοί παίκτες μάλιστα, τον κορόιδευαν. Μεταξύ αυτών και ο Σακίλ Ονίλ. Ωστόσο απέδειξε από νωρίς τις ικανότητες του. Στο πρώτο παιχνίδι που αγωνίστηκε για το πρωτάθλημα, κόντρα στους Ντάλας Μάβεριξ πέτυχε 30 πόντους και μάζεψε 16 ριμπάουντ. Ακολούθησε η εκπληκτική του εμφάνιση κόντρα στους Pacers όπου με 29 πόντους οδήγησε τους Ρόκετς στη νίκη με 85-83 .

Ο αγώνας εναντία στο Σακίλ Ονίλ

Το 2003 οι δυο τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον Γιάο Μινγκ να έχει 10 πόντους και 10 ριμπάουντ, και τον αμερικανό σέντερ να ζητάει δημόσια συγνώμη για τη συμπεριφορά του. Εδώ να σημειωθεί ότι σε εκείνο το ματς ο Ονίλ έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στη καριέρα του με 31 πόντους και 13 ριμπάουντ, ωστόσο οι Λέικερς ηττήθηκαν από τους Ρόκετς με 108-104. Η πορεία του ήταν ανοδική , και σύντομα έκανε ένα από τα καλύτερα ματς στη καριέρα του κόντρα στους Ατλάντα Χοκς όπου σημείωσε 41 πόντους, και οδήγησε τους Ρόκετς στη νίκη με 123-121.

Λίγους μήνες μετά συμμετέχει για πρώτη φορά σε ALL Star Game όπου η ομάδα της δύσης επικράτησε με 115-145 της ανατολής. Η χρονιά 2003-2004 ήταν μια από τις καλύτερες για τους Ρόκετς οι οποίοι προκρίθηκαν στα Πλεί Οφ 45-37. Ωστόσο αποκλείστηκαν από τους Λείκερς με 4-1 στις ήττες, οι οποίοι κατέκτησαν τη δεύτερη θέση χάνοντας από τους Ντιτρόιτ Πίστονς .

To 2002 επιλέχτηκε από τους Χιούστον Ρόκετς στην 1η θέση του ντραφτ του NBA. Πηγή εικόνας: Wikimediamtx commons

Το 2005 άρχισε να έχει σωρεία τραυματισμών και έχασε πολλά παιχνίδια της ομάδας, του. Ωστόσο χάρις στην απόκτηση του Τρέισι Μαγκρέιντι οι Ρόκετς κατάφεραν και πάλι να προκριθούν στα Πλέι Οφ, με τον Μιγκ να κάνει παρά τα προβλήματα , καλή σεζόν έχοντας 18 πόντους μέσο όρο. Είχε συνεχή παρουσία στα All star Game ωστόσο οι τραυματισμοί άρχισαν να τον καταβάλλουν. Το 2006 ο Γιάο Μινγκ πέτυχε μέσο όρο 25 πόντους και 9,4 ριμπάουντ. Τα καλύτερα παιχνίδια του εκείνη την αγωνιστική περίοδο, ήταν ενάντια στο Μαϊάμι όπου πέτυχε 34 πόντους, ενώ μάζεψε και 14 ριμπαόυντ. Το δεύτερο ήταν κόντρα στους Ντάλας Μάβεριξ όπου πέτυχε 36 πόντους σε 36 λεπτά συμμετοχής.

Το 2007 ήταν συμπαίκτης στους Χιούστον Ρόκετς με τους Βασίλη Σπάνουλη και Ιάκωβο Τσακαλίδη. Στα Πλεί Οφ όμως αποκλείστηκαν από τους Γιούτα Τζαζ με 4-3 στις νίκες.

Το 2009 ο Γάιο Μινγκ έχασε όλο το πρωτάθλημα καθώς έσπασε το αριστερό του πόδι. Αυτός ο τραυματισμός του κόστισε σε απόδοση, και δεν κατάφερε να επανέλθει με αποτέλεσμα το 2011 να ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση σε ηλικία μόλις 30 ετών .

Η καριέρα του στην εθνική ομάδα

Το 2000 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Κίνας. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες του, οι Κινέζοι δε μπόρεσαν να διακριθούν, τερματίζοντας στη δέκατη θέση. Ο Γιαό Μινγκ με την εμφάνιση του στους Ολυμπιακούς αγώνες έγινε είδωλο για τη χώρα. Το 2001 συνέβαλε στην πρόκριση της Κίνας στο τελικό του Ασιατικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Ωστόσο στον τελικό η Κίνα παρά τους 11 πόντους 8 ριμπάουντ και 5 τάπες του Μιγκ ηττήθηκε, με 105-93 από την Αυστραλία .

Η επόμενη διάκριση για τον Μιγκ ήρθε στο Μουντομπάσκετ πανεπιστημίων (Basketball at the Summer Universiade) . Όπου εκεί μάλιστα η Κίνα έκανε την έκπληξη κερδίζοντας στον ημιτελικό με 83-82 τις ΗΠΑ . Ωστόσο στον τελικό οι Κινέζοι ηττήθηκαν με 101-61 από τη Σερβία. Το 2004 ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη κατάκτηση της 8ης θέσης από την εθνική ομάδα της Κίνας , που είναι η καλύτερη της σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Γιάο Μιγκ ήταν πρώτος σκόρερ, της ομάδας του, έχοντας μέσο όρο 20 πόντους και 9 ριμπάουντ .

Το 2006 πήρε μέρος στο Μουντομπάσκετ στην Ιαπωνία ,όπου ήταν και ο πρώτος σκόρερ στο τουρνουά ,με 25,3 πόντους μέσο όρο. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 στο Πεκίνο έπαιξε για τελευταία φορά με τα χρώματα της εθνικής ομάδας και ήταν πρώτος σκόρερ, της ομάδας του, και δεύτερος στο τουρνουά με 19 πόντους μέσο όρο.

Μετά τη καριέρα του στο Μπάσκετ , αποφάσισε να ακολουθήσει ένα νέο επαγγελματικό χώρο. Εισήλθε στο πανεπιστήμιο της ιδιαίτερης πατρίδας του της Σαγκάης όπου σπούδασε οικονομικά. Είναι παντρεμένος με την επίσης παίκτρια του Μπάσκετ Γιε Λι και έχουν μαζί ένα παιδί.

Πηγή αρχικής εικόνας: flickr

Διαβάστε στην “ΜτΧ”: Ο τραυματισμός του μπασκετμπολίστα Mπόμπαν Γιάνκοβιτς που σόκαρε την Ελλάδα. Χτύπησε το κεφάλι του με δύναμη στην κολόνα της μπασκέτας για να διαμαρτυρηθεί για μια απόφαση του διαιτητή

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu