Σύμφωνα με το ημερολόγιο της NASA , τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εξαιρετικά φωτεινά. Ο εμπειρογνώμονας  Fred Espenak, πιστοποίησε ότι στις 25 Δεκέμβρη 2015 θα έχουμε πανσέληνο, φαινόμενο που έχει να συγχρονιστεί με την ημέρα των Χριστουγέννων από το 1977.

Εικόνα από το ημερολόγιο της NASA
Εικόνα από το ημερολόγιο της NASA

Τη χρονική στιγμή που το φαινόμενο θα κορυφωθεί, θα είναι ορατό σε περιοχές της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. Το φεγγάρι θα αρχίσει να γεμίζει σταδιακά από τις 22 Δεκέμβρη 2015.
Η τελευταία πανσέληνος του έτους ονομάζεται «Full Cold Moon» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Ολόγιομο Παγωμένο Φεγγάρι» και καθιερώθηκε προς τιμήν του ψυχρού Δεκέμβρη.

Οι φάσεις μέχρι την ολοκλήρωση του φαινομένου της πανσελήνου
Οι φάσεις του φεγγαριούμέχρι την ολοκλήρωση του φαινομένου της πανσελήνου

Η κάθε πανσέληνος έχει το δικό της παρατσούκλι σύμφωνα με τον μήνα που πραγματοποιείται. Μια «παράδοση» που έχει τις ρίζες της στους πρώτους ιθαγενείς της Αμερικής.

Αρχικά η πανσέληνος ονομαζόταν «Full Long Night», δηλαδή «Ολόγιομη Μεγάλη Νύχτα» λόγω της θέσης που είχε η Σελήνη στον ουρανό σε σχέση με τη Γη και τον Ήλιο.
Στο βόρειο ημισφαίριο, το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί τη εποχή κατά την οποία ο ήλιος εμφανίζεται χαμηλότερα στον ουρανό. Επειδή το φεγγάρι είναι διαμετρικά αντίθετο με τον ήλιο αυτή την εποχή του έτους, η πανσέληνος του Δεκέμβρη έχει ένα μακρύ τόξο και υψηλή τροχιά κατά μήκος του ουρανού.

Το φαινόμενο θα εμφανιστεί και πάλι στον ουρανό τα Χριστούγεννα του 2034, 2053 και του 2072.

Πατήστε εδώ για να δείτε κατά πόσο θα είναι ορατό το φαινόμενο στο μέρος όπου θα βρίσκεστε την ημέρα των Χριστουγέννων.

Πηγή: NASA Goddard Space Flight Center & Independent

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here