Έπρεπε να περάσουν περισσότερα από 100 χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε η φωτογραφία για να διερωτηθεί κάποιος, “γιατί να στέλνεται το φιλμ προς εμφάνιση και να μην μπορούν οι φωτογραφίες να εμφανίζονται εκείνη τη στιγμή;”
Το 1942 ένα τρίχρονο κοριτσάκι έκανε την πολύ απλή ερώτηση: γιατί να μην μπορώ να δω τη φωτογραφία αμέσως μόλις τραβηχτεί;
Ο πατέρας της ΄Εντουιν Λαντ, έλαβε σοβαρά την απορία της κόρης του και τελικά ανακάλυψε την κάμερα και το φιλμ που θα ικανοποιούσαν την επιθυμία της.
Η μικρή Τζένιφερ Λαντ ήταν το ιδανικό παράδειγμα για το πως μια αφελής παιδική ερώτηση μπορεί να οδηγήσει σε μια ιστορική εφεύρεση.
Το 1927 ο Έντουιντ Λαντ ήταν μόλις 18 ετών όταν άρχισε να μπαίνει κρυφά στο εργαστήριο ενός πανεπιστημίου και να πειραματίζεται με φωτοκύματα.
Σύντομα ανακάλυψε μια διαδικασία, την οποία ονόμασε Πολαρόιντ, από το Πόλαρ που σημαίνει πολικός.
Πεπεισμένος ότι η ανακάλυψή του θα ενδιέφερε τις αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν στους προβολείς, διέκοψε τις σπουδές του και συνέχισε τα πειράματά του.
Μετά από εννέα χρόνια τελειοποίησε το προϊόν του, όμως οι αυτοκινητοβιομηχανίες το απέρριψαν όταν διαπίστωσαν ότι ήταν ευπαθές στη ζέστη.
Η εταιρεία που είχε ιδρύσει από το 1937, κατέληξε να κατασκευάζει γυαλιά ηλίου, τα οποία μαζί με διάφορα φίλτρα, γυαλιά αεροπόρων και όπλα, ήταν περιζήτητα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά τον πόλεμο όμως, η ζήτηση για τα προϊόντα της Πολαρόιντ έπεσε κατακόρυφα και ο Λαντ άρχισε να αναζητεί εναγωνίως ένα νέο προϊόν. Τότε θυμήθηκε το περιστατικό με την κόρη του κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Νέο Μεξικό.
Μέσα σε μια ώρα διαμόρφωσε μια γενική ιδέα για την κάμερα και το φιλμ και ενθουσιασμένος έτρεξε σε ένα φίλο του για να του περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια τη μηχανή μέσα στην οποία θα γινόταν η εκτύπωση της φωτογραφίας.
Τελικά, το 1947 μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο Λαντ κατασκεύασε την πρώτη κάμερα την Πολαρόιντ μόντελ 95, που έβγαζε καστανόχρωμες φωτογραφίες σε 60 μόλις δευτερόλεπτα.
Ο εφευρέτης αρχικά προσέγγισε την Κόντακ προκειμένου να λανσάρει την ανακάλυψή του, η οποία όμως αρνήθηκε, θεωρώντας ότι μια τέτοια κάμερα δεν θα είχε μεγάλη διάρκεια ζωής.
Αργότερα βέβαια, η Κόντακ θα είχε τρομερή δυσκολία στο να φτιάξει μια αντίστοιχη μηχανή και να μην καταπατήσει την πατέντα της Πολαρόιντ.
Όταν τελικά το επιχείρησε μηνύθηκε και αναγκάστηκε να πληρώσει 925 εκατομμύρια δολάρια.
Η νέα μηχανή που ζύγιζε λιγότερο από δύο κιλά και κόστιζε 90 δολάρια, είχε τρομερή επιτυχία. Aρχικά διατέθηκαν μόλις 60 μηχανές στην αγορά, οι οποίες εξαντλήθηκαν την ίδια μέρα.
Αμέσως, έγινε το πιο δημοφιλές δώρο που θα μπορούσε να λάβει κάποιος τα Χριστούγεννα του 1948.
Οι Πολαρόιντ που κατασκευάστηκαν τα επόμενα χρόνια ήταν σαφώς πιο ποιοτικές και έβγαζαν ασπρόμαυρες φωτογραφίες (έγχρωμες από το 1963) σε 15 δευτερόλεπτα. Αργότερα, η διαδικασία έγινε στιγμιαία, ενώ από το 1972 με το μοντέλο SX-70 οι φωτογραφίες δεν χρειάζονταν πια να αποκολληθούν από το αρνητικό τους.
Ο Έντουιν Λαντ, αν και δεν γύρισε ποτέ στο πανεπιστήμιο για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, παρέλαβε 14 τιμητικά διπλώματα και 37 βραβεία για τις 533 πατέντες του.
Πέθανε το 1991 σε ηλικία 81 ετών έχοντας προφανώς απεριόριστη ευγνωμοσύνη στην κόρη του της οποίας η αφελής ερώτηση, είχε αλλάξει τη ζωή του.
ΠΗΓΗ: Γνωστά ονόματα, άγνωστες ιστορίες του Ι.Ν. Πρωτοπαπαδάκη, εκδόσεις ΑΘ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Διαβάστε ακόμα: Σταλόνε, Νταϊάνα Ρος, Αντζέλικα Χιούστον και άλλοι καλλιτέχνες σε καθημερινές στιγμές από την polaroid του Άντι Γουόρχολ. Ο προφήτης του instagram
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ