Γιατί o αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’ φόρεσε Οθωμανική στολή και αποκάλεσε τον εαυτό του «προστάτη όλων των μωαμεθανών». Η διπλωματία του συμφέροντος

Γιατί o αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’ φόρεσε Οθωμανική στολή και αποκάλεσε τον εαυτό του «προστάτη όλων των μωαμεθανών». Η διπλωματία του συμφέροντος
Οκτώβριος 1917. O τελευταίος αυτοκράτορας  της Γερμανίας, Γουλιέλμος Β’, ποζάρει στον φακό φορώντας στολή Τούρκου στρατάρχη. Κάθεται σε καρέκλα και κρύβει με τρόπο το ατροφικό αριστερό του χέρι.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Γουλιέλμος περιόδευσε στην σύμμαχο Τουρκία. Πρώτος σταθμός ήταν η Καλλίπολη και έπειτα επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη, όπου τον υποδέχτηκε ο σουλτάνος Μωάμεθ Ε’.

Ο Γουλιέλμος ο Β’ στην Κωνσταντινούπολη 1917 με τον Σουλτάνο Μωάμεθ Ε’/ Wikimediamtx Commons

Η Γερμανία ήταν σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και είχε στείλει στρατεύματα στην χερσόνησο της Καλλίπολης.

Μάλιστα, είχε επανδρώσει το τουρκικό στρατιωτικό σώμα με έμπειρους Γερμανούς αξιωματούχους, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γουλιέλμος φορούσε την στολή άλλου έθνους. Το 1905 είχε φορέσει την επίσημη στολή του τσάρου Νικόλαου της Ρωσίας.

Ήταν ένδειξη σεβασμού και φιλικής διάθεσης προς τις άλλες χώρες. Άλλωστε, ο Γουλιέλμος ο Β’ είχε καλές σχέσεις με την Οθωμανική αυτοκρατορία και στο παρελθόν είχε επισκεφτεί ξανά την Κωνσταντινούπολη.

Η Γερμανία ήταν σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και είχε στείλει στρατεύματα στην χερσόνησο της Καλλίπολης/ Wikimediamtx Commons

Εκείνη την περίοδο η Γερμανία προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με την οθωμανική αυτοκρατορία που βρισκόταν ήδη σε παρακμή, με σκοπό να πραγματοποιήσει επενδύσεις στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, το 1898 ο Γουλιέλμος επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει την κατασκευή διηπειρωτικού σιδηροδρομικού δικτύου, που θα περνούσε μέσα από την Τουρκία και θα συνέδεε τη Βρετανία με την Περσία.

Με αυτό τον τρόπο οι Γερμανοί θα έκαναν εξαγωγές εμπορευμάτων στην Ανατολή.

Η επίσκεψη του αποδείχτηκε αρκετά επικερδής για τους Γερμανούς.

Κατάφερε την ανάληψη της κατασκευής του σιδηροδρόμου από γερμανικές εταιρείες και εξασφάλισε την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Με αυτό τον τρόπο, βοήθησε τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στρατού, ο οποίος αποδείχτηκε χρήσιμος στις μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκείνη τη χρονιά, ο Γουλιέλμος είχε ταξιδέψει και στην Ιερουσαλήμ και είχε αποκαλέσει το εαυτό του «προστάτη όλων των μωαμεθανών».

Αμέσως μετά την επιστροφή του στη Γερμανία παρήγγειλε την κατασκευή κρήνης προκειμένου να ευχαριστήσει τον τουρκικό λαό για τη φιλοξενία. Δύο χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε σε κομμάτια και τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Σήμερα, η κρήνη είναι  χαρακτηριστικό κτίριο της Κωνσταντινούπολης και φέρει το όνομά του Γουλιέλμου. Στην επιγραφή της αναγράφεται: «Ο Γερμανός Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ χρηματοδότησε  αυτό το σιντριβάνι, ευγνώμων για την ανάμνησης της επίσκεψης του το φθινόπωρο του 1898».

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons 

vasileis-europe-700x511Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Εννιά βασιλιάδες – ένα σόι σε μια σπάνια φωτογραφία πριν αναμετρηθούν μεταξύ τους στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο! Πέντε από αυτούς μετά καθαιρέθηκαν και ο Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας δολοφονήθηκε

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu