14 Μαρτίου 1951. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γιόρταζε τα 72α γενέθλιά του. Συνάδελφοι και φίλοι του είχαν οργανώσει ένα πάρτι στην ιδιωτική λέσχη του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Πηγή εικόνας Wikimedia Commons

Η είσοδος στην εκδήλωση είχε επιτραπεί σε διάφορους φωτογράφους που θα απαθανάτιζαν στιγμές με τον μεγάλο φυσικό, ο οποίος είχε αναπτύξει τη θεωρία της σχετικότητας ενώ είχε ήδη τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ για την έρευνα του που αφορούσε το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο.
Ο Αϊνστάιν ήταν το πρόσωπο της βραδιάς. Όλοι τον κατέγραφαν να κάνει χειραψίες, να χαιρετάει κόσμο και να πίνει κονιάκ. Κάθε φορά που καταλάβαινε ότι ο φακός της κάμερας στοχεύει πάνω του, ο μεγάλος φυσικός γυρνούσε το κεφάλι του και χαμογελούσε.
Κάπως έτσι κύλησε όλη η βραδιά. Η ώρα είχε περάσει και ο Φρανκ Αϊντιλότ, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών στο Πρίνστον, όπου δίδασκε μέχρι το τέλος της ζωής του ο Αϊνστάιν, προθυμοποιήθηκε να τον πάνε στο σπίτι του με τον σοφέρ.
Στον δρόμο για το αυτοκίνητο οι φωτογράφοι άρχισαν να τον καταδιώκουν για μία ακόμη φωτογραφία.
Σύμφωνα με κάποιους, ο Αϊνστάιν γύρισε και τους είπε «Αρκετά!». Όμως, δεν τον άκουγαν.

Ανάμεσά τους ήταν και ο φωτογράφος Άρθουρ Σάσε. Όμως, περίμενε να διαλυθεί το πλήθος των φωτογράφων.
Όταν οι περισσότεροι φωτογράφοι είχαν πάρει αυτό που ήθελαν και απομακρύνθηκαν, ανέλαβε δράση ο Σάσε.
Ο Αϊνστάιν μόλις είχε μπει στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου ανάμεσα στον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου και τη σύζυγό του.
Πριν προλάβει να κλείσει την πόρτα ο Σάσε του φώναξε «Καθηγητά, χαμογελάστε για τη φωτογραφία των γενεθλίων σας». Ο Αϊνστάιν αντέδρασε αυθόρμητα και αντί να χαμογελάσει, έβγαλε τη γλώσσα.
Νόμιζε ότι έτσι θα κατάστρεφε τη φωτογραφία και ο φωτογράφος δεν θα προλάβαινε να τον απαθανατίσει. Η «πόζα» του κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα και αμέσως έστρεψε το κεφάλι. Όμως, ο Σάσε ως έμπειρος φωτογράφος κατάφερε να τον τραβήξει.

Ο Σάσε έστειλε αντίγραφα των φωτογραφιών που είχε τραβήξει στον Αϊνστάιν. Η αντίδρασή του προκάλεσε έκπληξη. Όλοι περίμεναν ότι θα οργιζόταν ή τουλάχιστον θα ζητούσε να μην τη δει κανείς. Αντίθετα, ο Αϊνστάιν τη λάτρεψε. Υπέγραψε το πρωτότυπο και του ζήτησε εννιά αντίγραφα, ώστε να τα στείλει σε φίλους μαζί με ευχετήριες κάρτες.

Έγινε ακόμη και άγαλμα στη Γερμανία Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Μερικά χρόνια αργότερα και αφού ο Αϊνστάιν είχε πεθάνει, ο φωτογράφος παρέδωσε τη φωτογραφία του με τη γλώσσα στον διεθνή οργανισμό United Press International. Οι προϊστάμενοί του έμειναν έκπληκτοι. Ο αρχισυντάκτης υποστήριζε ότι δεν έπρεπε να δημοσιευτεί. Ο διευθυντής σύνταξης ξετρελάθηκε. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, αποφάσισαν να τη χρησιμοποιήσουν. Άλλωστε, ακόμη και ο καθηγητής την είχε εγκρίνει.

Ο Αϊνστάιν είχε ήδη τη φήμη του αλλόκοτου επιστήμονα. Όμως, αυτή η φωτογραφία τον μετέτρεψε από «σοβαρό» φυσικό στον «τρελό και άτακτο καθηγητή».

Η φωτογραφία διαδόθηκε παγκοσμίως και είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες γνωστής προσωπικότητας του 20ου αιώνα. Έγινε μέρος της ποπ κουλτούρας. Μπήκε σε μπλουζάκια, αφίσες, ακόμη και κούπες.

Η αυθεντική φωτογραφία πουλήθηκε 74 χιλιάδες δολάρια σε δημοπρασία το 2009 σε δημοπρασία. Είναι η πιο ακριβοπληρωμένη φωτογραφία του.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: PublicDomainPictures

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Γιατί ο Αϊνστάιν είπε «ο Θεός δεν παίζει ζάρια» για το σύμπαν και πως το τεκμηρίωσε; Τι σημαίνει η εξίσωση E = mc 2, που επηρέασε καθοριστικά τον σύγχρονο πολιτισμό;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here