του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ο Ήφαιστος, ο θεός της φωτιάς και των μετάλλων, περιγράφεται στις μυθολογικές πηγές ως «χωλός» και «επήδανος», που σημαίνει ασθενής ή αδύνατος.
Σε παραστάσεις αγγείων συνήθως απεικονίζεται με στραβά πόδια, μια αναπηρία που είχε είτε από τη γέννηση είτε ως αποτέλεσμα της πτώσης του από τον Όλυμπο, όταν η μητέρα του, Ήρα, τον πέταξε στη Λήμνο. Για το λόγο αυτό, αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι περπατούσε με τη βοήθεια μίας βακτηρίας.
“Αναπηρικό αμαξίδιο”
Σε ορισμένους μύθους, ο Ήφαιστος κατασκευάζει για τον εαυτό του μια «τροχοφόρο καρέκλα» ή άρμα, με το οποίο μπορεί να κινείται. Αυτό τον βοηθά στην κινητικότητά του, ενώ, παράλληλα, επιδεικνύει την ικανότητά του στους άλλους θεούς.

“Η Πτώση του Ηφαίστου από τον Όλυμπο”. Πίνακας του 17ου αιώνα του ολλανδού ζωγράφου Βαν Ποέλενμπουργκ. Πηγή Wikipedia
Πρόκειται για την παλαιότερη αναφορά σε μία σημαντική καινοτομία για την ανθρωπότητα: το αναπηρικό αμαξίδιο. Μπορούμε, έτσι, να πούμε ότι ο μυθικός Ήφαιστος είναι ο πρώτος κατασκευαστής του.
Ωστόσο, η πρώτη αναφορά σε αληθινό αναπηρικό αμαξίδιο στην ιστορία γίνεται μόλις τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ο αυτοκράτορας Ιουστίνος Β’, ανεψιός και διάδοχος του Ιουστινιανού, κάποια στιγμή δεν μπορούσε να περπατήσει και τότε οι αυλικοί του του έφτιαξαν ένα θρόνο με ρόδες και έτσι μετακινούνταν μέσα στο παλάτι.
Στην Ιλιάδα (18.371) αναφέρεται ότι ο Ήφαιστος κατασκεύασε είκοσι χάλκινους τροχοφόρους τρίποδες, για να τον βοηθούν, όταν ήθελε να μετακινηθεί.

Παράσταση σε αττική κύλικα, περίπου 525 π. Χ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βερολίνου (Berlin F2273) που απεικονίζει τον Ήφαιστο καθισμένο σε φτερωτή άμαξα. Πηγή Wikipedia
Δηλητηρίαση από αρσενικό:
Η εμφάνιση και η σωματική αναπηρία του Ηφαίστου θεωρούνται από κάποιους μελετητές ότι αντιπροσωπεύουν νευροπάθεια και καρκίνο του δέρματος, που προέρχονται από την έκθεση σε αρσενικό κατά τη διάρκεια της κατεργασίας μετάλλων.
Επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι μεταλλουργοί της Εποχής του Χαλκού, οι πρώτοι μεταλλουργοί στην ιστορία, προσέθεταν αρσενικό στον χαλκό, για να παράγουν ένα σκληρότερο είδος μετάλλου, ειδικά σε περιόδους που υπήρχε έλλειψη κασσίτερου.
Επίσης, ορισμένες πηγές χαλκού περιέχουν αρσενικό. Έτσι, την Εποχή του Χαλκού, οι μεταλλουργοί θα πρέπει να υπέφεραν από χρόνια δηλητηρίαση.

Σ΄ ένα αττικό αγγείο του 5ου αιώνα π.Χ., ο Ήφαιστος προχωρά υποβασταζόμενος από ένα σάτυρο. Αυτή η σκηνή δεν έχει να κάνει με την αναπηρία του αλλά το γεγονός ότι τα είχε πιεί με τον Διόνυσο! Πηγή Reddit
Η μακροχρόνια έκθεση ενός ατόμου σε μικρές ποσότητες αρσενικού δεν τον σκοτώνει, όμως προκαλεί βλάβη στα νεύρα και προβλήματα στη βάδιση ή ακόμη και χωλότητα. Επίσης, προκαλεί εξανθήματα και αποχρωματισμό ή καρκίνο του δέρματος.
Προβλήματα στην ανάπτυξη παιδιών
Η έκθεση του αρσενικού στα παιδιά μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Ίσως γι’ αυτό, σε κάποιες αρχαίες απεικονίσεις του, ο Ήφαιστος μοιάζει με νάνος. Όμως, παρόμοια προβλήματα υγείας φαίνεται ότι είχαν και τα παιδιά του.
Για παράδειγμα, ο Αργοναύτης Παλαίμωνας, γιος του Ηφαίστου είχε επίσης κινητικό πρόβλημα. Άλλοι γιοι του Ηφαίστου ήταν οι Κάβειροι στο νησί της Σαμοθράκης, οι οποίοι όπως ο πατέρας τους ήταν προστάτες των μεταλλουργών. Κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι και αυτοί είχαν κάποια σωματική αναπηρία.
Κατά συνέπεια, η μυθική εικόνα του ανάπηρου μεταλλουργού ήταν ευρέως διαδεδομένη στην πρώιμη αρχαιότητα.

Ο Ήφαιστος παρουσιάζει στη Θέτιδα την ασπίδα και τα άλλα όπλα που έφτιαξε για τον γιο της τον Αχιλλέα. Παράσταση σε ερυθρόμορφο αγγείο του 5ου αιώνα π. Χ. στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης. Πηγή Wikipedia
Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλη πιθανότητα η χωλότητα του Ηφαίστου, καθώς και οι αναφορές ότι ήταν άσχημος και έμοιαζε σαν νάνος, να αντικατοπτρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής των μεταλλουργών της Εποχής του Χαλκού. Αν και ο μύθος για τον Ήφαιστο ανήκει σε μεταγενέστερους αιώνες, μπορεί να έχει ενσωματώσει στοιχεία παλαιότερων εποχών, όπως συμβαίνει και με τα Ομηρικά Έπη.

Ειδήσεις σήμερα:
- Αντιδράσεις με Influencer που πέταξε από βράχο τον 7χρονο γιο του για βουτιά
- Καύσωνας διαρκείας από τη Δευτέρα. Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου
- Δολοφονία Πολωνού καθηγητή. “Όλα έγιναν για να μην της πάρει τα παιδιά”. Τι κατέθεσε ο συνεργός από τη Βουλγαρία
- Τι ορίζει ο νόμος για τα κατοικίδια στις παραλίες. Τι ισχύει για τους σκύλους θεραπείας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ