Γιατί ο Πρόεδρος της Γαλλίας είναι και Πρίγκιπας της Ανδόρρας. Τα τρία πριγκιπάτα που είναι φορολογικοί «παράδεισοι»

Γιατί ο Πρόεδρος της Γαλλίας είναι και Πρίγκιπας της Ανδόρρας. Τα τρία πριγκιπάτα που είναι φορολογικοί «παράδεισοι»

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν έχει μόνο αυτό το αξίωμα. Είναι και ένας από τους δύο πρίγκιπες του πριγκιπάτου της Ανδόρρας. 

Στην Ευρώπη αν και ο θεσμός της βασιλείας έχει εξασθενήσει και έχει αποκτήσει διακοσμητικό ρόλο, υπάρχουν ακόμα 12 μοναρχίες, εκ των οποίων οι τρεις είναι πριγκιπάτα. Ο λόγος για το Μονακό, την Ανδόρρα και το Λιχτενστάιν.

Ως πριγκιπάτο ορίζεται το χαμηλότερο είδος μοναρχίας, το οποίο διοικείται από τον πρίγκιπα ή την πριγκίπισσα.

Στο Μονακό κυριαρχεί ο οίκος των Γκριμάλντι και στο Λιχτενστάιν ο οίκος του Λιχτενστάιν, διατηρώντας το κληρονομικό δικαίωμα.

Το τρίτο, το Πριγκιπάτο της Ανδόρρας, παρουσιάζει μια ιδιομορφία. Έχει δύο πρίγκιπες (συμπρίγκιπες), των οποίων το αξίωμα δεν περνάει από γενιά σε γενιά, αλλά μεταβάλλεται.

Ο ένας πρίγκιπας είναι ο εκάστοτε εκλεγμένος Πρόεδρος της Γαλλίας, που έχει κληρονομήσει τα προνόμια αυτά από τον βασιλέα της Γαλλίας και ο άλλος ο εκάστοτε επίσκοπος του Ουρζέλ, ο οποίος συνταξιοδοτείται από την Καθολική Εκκλησία στα 75 του χρόνια.

Τα πριγκιπάτα ως «φορολογικοί παράδεισοι»

Στο Μονακό υπάρχουν ευνοϊκοί φορολογικοί νόμοι. Τα φυσικά πρόσωπα δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Οι κάτοικοι πληρώνουν φόρο με τη μορφή ΦΠΑ 20% για όλα τα αγαθά και τα προϊόντα.

Στην Ανδόρρα τα πρώτα 24.000 ευρώ του εισοδήματος είναι αφορολόγητα και τα υπόλοιπα επιβαρύνονται με φόρο έως 10%. Ο εταιρικός φόρος δεν είναι μεγαλύτερος του 10%, ενώ το ΦΠΑ είναι μόνο 4,5%.

Στο Λιχτενστάιν κυρίαρχη τράπεζα είναι αυτή του Πρίγκιπα του Λιχτενστάιν, όπου εκεί οι καταθέσεις είναι παρόμοιες με το ελβετικό σύστημα. Η φορολογία των επιχειρήσεων είναι σχετικά μικρή, όπως αντίστοιχα και στους ξένους. Το εθνικό νόμισμα είναι το ελβετικό φράγκο και ο ΦΠ είναι στα 7,7%.

Η άμυνα των πριγκιπάτων

Το Μονακό αν και έχει χωροφυλακή και τη φρουρά του πρίγκιπα, αποτελεί προτεκτοράτο της Γαλλίας, δηλαδή η άμυνά του παρέχεται από εκείνη.

Η Γαλλία και η Ισπανία παρέχουν στρατιωτική προστασία στην Ανδόρρα.

Η Ελβετία μεριμνά για την άμυνα του Λιχτενστάιν, όπως και για τις διπλωματικές του υπηρεσίες, σε περίπτωση που δεν μπορεί να έχει κάπου πρεσβεία. Ωστόσο, διορίζει επίτιμους προξένους σε διάφορα κράτη.

Άποψη του Μονακό από τη Λα Τυρμπί. Από αριστερά προς τα δεξιά: το Μόντε-Κάρλο, το λιμάνι, ο Βράχος και η Φονβιέιγ. Πηγή : wikipedia

Το Μονακό των εκατομμυριούχων

Το Μονακό ως πόλη – κράτος βρίσκεται στη γαλλική Ριβιέρα. Φημίζεται για τα καζίνο και τα λαμπερά του γεγονότα, όπως το Yacht Show και το Grand Prix. Οι ντόπιοι όμως απαγορεύεται να τζογάρουν.

Έχει  έκταση μόλις 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 38.300 κατοίκων. Για αυτό το λόγο θεωρείται μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο.

Το Μονακό έχει μηδενικό ποσοστό φτώχειας. Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους είναι εκατομμυριούχος. Το Business Insider συνέκρινε τον αριθμό των εκατομμυριούχων με τον αριθμό των κατοίκων και υπολόγισε ότι πάνω από το 35% είναι ευκατάστατοι.

Το πριγκιπάτο της Ανδόρρας

Η πλειονότητα των κατοίκων της είναι Καταλανοί κι επίσημη γλώσσα η Καταλανική. Κάθε χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου, το κρατίδιο γιορτάζει την προστάτιδά της Παναγία του Μεριτσέλ, που επέχει και θέση εθνικής εορτής.

Μέχρι και τη δεκαετία του 1950, η Ανδόρα βασιζόταν στον αγροτικό της τομέα και το λαθρεμπόριο. Από τότε αναπτύχθηκε δυναμικά ο τουρισμός και σε συνδυασμό με την αγορά αφορολογήτων, κατέστησε την Ανδόρα ένα από τα πλουσιότερα κράτη της Ευρώπης. Το επίσημο νόμισμα είναι το ευρώ, αν και δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία διατηρεί ειδική σχέση.

Το κάστρο Λιχτενστάιν. Πηγή: Wikipedia

Το πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν

Ο οίκος του Λιχτενστάιν κυριαρχεί το ομώνυμο πριγκιπάτο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας.

Η ιστορία του οίκου ξεκινάει μεταξύ του 1120 και του 1143, με τον Ουγκώ του Λιχτενστάιν. Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο φρούριο στην Κάτω Αυστρία.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο Πριγκιπικός Οίκος απέκτησε τεράστιες περιουσίες στην Αυστρία και στα πρώην εδάφη της Βοημίας.

Είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου, λόγω του αναπτυγμένου χρηματοπιστωτικού τομέα και του ευνοϊκού φορολογικού του συστήματος που προσελκύει μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, κυρίως τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες.

Παλαιότερα ήταν φορολογικός παράδεισος με αυστηρό τραπεζικό απόρρητο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει βγει από την «μαύρη λίστα».

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.