Γιατί οι Σύμμαχοι αποκαλούσαν «Ούννους» τους Γερμανούς στη διάρκεια του Α΄ Παγκoσμίου; Ποιος χρησιμοποίησε πρώτος την έκφραση

Γιατί οι Σύμμαχοι αποκαλούσαν «Ούννους» τους Γερμανούς στη διάρκεια του Α΄ Παγκoσμίου; Ποιος χρησιμοποίησε πρώτος την έκφραση

Στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η προπαγάνδα των Συμμάχων χαρακτήριζε ως «Ούννους» τους Γερμανούς στρατιώτες. Αυτό συνεχίστηκε και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως, ο πρώτος που συνέδεσε το γερμανικό στρατό με τους Ούννους του Αττίλα δεν ήταν οι Σύμμαχοι, αλλά ο Γερμανός Κάιζερ, Γουλιέλμος Β΄, σε μία αυθόρμητη αποστροφή ομιλίας του!

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄: ένας εμμονικός ηγεμόνας

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Γερμανίας, ή «Κάιζερ», Γουλιέλμος Β΄, ήταν μία δύσκολη προσωπικότητα. Εκτός από αλαζόνας και πεισματάρης διακατεχόταν από εμμονές που φάνταζαν γραφικές ή αλλόκοτες στους γύρω του.

Έτσι για παράδειγμα, η εμμονή του Γουλιέλμου με τις στρατιωτικές στολές άγγιζε τα όρια της παράνοιας. Είχε περισσότερες από τετρακόσιες στο παλάτι του. Όμως, διέθετε εκεί και μια μεγάλη ομάδα ραφτών, σε μόνιμη ετοιμότητα, για να του ράψουν κάποια στολή που θα ήθελε να φορέσει και δεν την είχε ήδη στη γκανταρόμπα του!

Ο Γουλιέλμος Β΄ με τη στολή αξιωματικού των ουσάρων του γερμανικού στρατού. Πηγή: Wikipedia

Παρά τις εκατοντάδες στολές του, ο Γουλιέλμος δεν είχε καμία ρόμπα. Θεωρούσε ότι μόνο «φλώροι» φορούσαν ρόμπα!

 Ο Γουλιέλμος διέθετε συγκεκριμένες στρατιωτικές στολές για κάθε περίσταση. Έτσι, είχε «επίσημες» στολές για να φορά σε δεξιώσεις, για να γευματίζει σε εστιατόρια, ή να δέχεται ξένους πρεσβευτές. Όμως, διέθετε και «ανεπίσημες» στολές για όταν ήταν μόνος με την οικογένειά του. Όλες αυτές οι στρατιωτικές στολές έρχονταν μαζί με τα απαραίτητα παράσημα και σιρίτια.

Ο Κάιζερ είχε προβλέψει να φορά συγκεκριμένη στολή και στις συναντήσεις του με τους ανώτερους αξιωματικούς του γερμανικού στρατού. Αν για παράδειγμα, γνώριζε ότι θα συνομιλούσε με κάποιο αξιωματικό του πυροβολικού, φρόντιζε να φορά και εκείνος μία στολή αξιωματικού του πυροβολικού.

Το αποκορύφωμα της εμμονής του Γουλιέλμου με τις στολές ήταν όταν έτρωγε πουτίγκα δαμάσκηνου. Είναι ένα παραδοσιακό αγγλικό γλυκό και ο Κάιζερ το απολάμβανε φορώντας τη στολή Βρετανού ναυάρχου! Έτσι, δεν ήταν ασυνήθιστο μέσα σε μία μέρα να αλλάξει στολές πέντε ή έξι φορές. Ίσως λοιπόν δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση ότι στις στρατιωτικές παρελάσεις, ο Κάιζερ φορούσε πάντα ένα ολόχρυσο κράνος.

Μία από τις 400 στρατιωτικές στολές που διέθετε ο Κάιζερ! Πηγή: Wikipedia

Ο αυθόρμητος χαρακτήρας του

Όμως ακόμη χειρότερα, με τις στολές του, ήταν το γεγονός ότι πολλές φορές ο Γουλιέλμος Β΄ ενεργούσε αυθόρμητα σε δημόσιες εκδηλώσεις. Αυτό κυρίως συνέβαινε όταν μιλούσε σε Γερμανούς στρατιώτες. Παρασυρόταν από τον ενθουσιασμό του, και έκανε αναφορές που δεν υπήρχαν στο κείμενο της ομιλίας που του είχαν ετοιμάσει οι σύμβουλοί του.

Στη διάρκεια μιας τέτοιας ομιλίας του, προέκυψε και ο χαρακτηρισμός «Ούννοι» για τους Γερμανούς.

Στις 27 Ιουλίου 1900, ο Γουλιέλμος επιθεωρούσε στην πόλη Μπρεμερχάβεν τους Γερμανούς στρατιώτες που επρόκειτο να αναχωρήσουν για την Κίνα. Εκεί μαζί με στρατεύματα άλλων μεγάλων δυνάμεων θα συμμετείχαν στην καταστολή της εξέγερσης των «Μπόξερς» που στρεφόταν κατά των ξένων αποικιοκρατικών συμφερόντων στην Κίνα.

Λήψη Γερμανών στρατιωτών λίγο πριν αναχωρήσουν για την Κίνα καθώς ακούνε την ομιλία του Κάιζερ. Σε αυτή, ο ηγεμόνας τους, τους παρότρυνε να έχουν ως παράδειγμά τους, τους Ούννους του Αττίλα! Πηγή: Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Γουλιέλμος επιτέθηκε στον ηθικό χαρακτήρα των Κινέζων χρησιμοποιώντας ρατσιστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Ήταν δικά του λόγια, που δεν υπήρχαν στο επίσημο κείμενο της ομιλίας του. Έτσι ισχυρίστηκε ότι οι Κινέζοι «καταλάβαιναν μόνο από βία». Ως εκ τούτου, οι Γερμανοί στρατιώτες θα έπρεπε να συμπεριφερθούν σε αυτούς όπως «οι Ούννοι του Αττίλα»!

Τα λόγια του έχουν ως εξής:

«Αν συγκρουστείτε με τον εχθρό, θα νικηθεί! Δεν θα υπάρξει έλεος! Δεν θα πάρετε αιχμαλώτους! Όποιος (Κινέζος) πέσει στα χέρια σας θα πεθάνει. Ακριβώς όπως πριν από χίλια χρόνια οι Ούννοι υπό τον βασιλιά τους Αττίλα έκαναν ένα όνομα για τον εαυτό τους, ένα όνομα που ακόμη και σήμερα τους κάνει να φαίνονται πανίσχυροι στην ιστορία και τον θρύλο, είθε το όνομα Γερμανός να επιβεβαιωθεί από εσάς με τέτοιο τρόπο στην Κίνα που κανένας Κινέζος δεν θα τολμήσει ξανά να στραβοκοιτάξει κάποιον Γερμανό».

Η ομιλία του Κάιζερ δημοσιεύθηκε την επόμενη μέρα στις γερμανικές εφημερίδες και έκανε άσχημη εντύπωση στη Γερμανία και ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η γερμανική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το «επίσημο» κείμενο της ομιλίας. Σε αυτό δεν υπήρχε καμία αναφορά στον Αττίλα και τους Ούννους ως παράδειγμα προς μίμηση για τους Γερμανούς στην αυγή του 20ου αιώνα.

Όμως, ήταν πολύ αργά, αφού ολόκληρη η ομιλία είχε ήδη γίνει γνωστή.

Η προπαγάνδα των Συμμάχων και ο όρος «Ούννοι»

Όταν ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η προπαγάνδα των Συμμάχων χρησιμοποίησε το χαρακτηρισμό «Ούννοι» του Κάιζερ για το στρατό του. Όταν μάλιστα άρχισαν να γίνονται γνωστές πληροφορίες για εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στρατιωτών στο κατεχόμενο Βέλγιο, θεωρήθηκε ότι άξιζαν πράγματι τον χαρακτηρισμό αυτό.

Προπαγανδιστική αφίσα των Συμμάχων του Α΄ Π.Π. όπου ο Γερμανός στρατιώτης παρουσιάζεται ως ένας αιμοδιψής “Ούννος”. Πηγή: Pinterest

Στη διάρκεια του πόλεμου, οι Σύμμαχοι έφθασαν στο σημείο να αποκαλούν γενικότερα «Ούννους» ολόκληρο το γερμανικό λαό. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο τον απαξίωναν, άλλα αφήναν να εννοηθεί ότι δεν ανήκε στους «πολιτισμένους» λαούς της Δύσης.

Το 1939 όταν ξέσπασε ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος, οι Γερμανοί άρχισαν και να αποκαλούνται και πάλι «Ούννοι» από την προπαγάνδα των Συμμάχων.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr