Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη ακριβώς τη στιγμή που το σκαρί γέρνει. Οι εικονιζόμενοι μάλλον είναι οι τυχεροί της υπόθεσης, καθώς πρόλαβαν να μπουν στις σωσίβιες λέμβους, ή να πέσουν στη θάλασσα.

Εκεί στάθηκαν ακόμη πιο τυχεροί, αφού οι Ιάπωνες άφησαν ανενόχλητα τα βρετανικά πλοία, στο έργο περισυλλογής των ναυαγών.
Ωστόσο, η τύχη δεν ήταν το ίδιο ευνοϊκή για 754 μέλη του πληρώματος, μεταξύ αυτών και ο ναύαρχος Λιτς, τα οποία ακολούθησαν το πλοίο στον υγρό του τάφο.

Η βύθιση του βρετανικού θωρηκτού

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1941, ιαπωνικές στρατιωτικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη Χερσόνησο της Μαλαισίας.
Οι Βρετανοί αντέδρασαν και έστειλαν έναν στολίσκο, αποτελούμενο από έξι πλοία, με επικεφαλής το θωρηκτό «Πρίγκιπας της Ουαλίας».
Αντικειμενικός σκοπός ήταν, η προσβολή των ιαπωνικών αποβατικών δυνάμεων.
Κατά την πορεία του, όμως, ο βρετανικός στολίσκος εντοπίστηκε από τον εχθρό. Οι επιθέσεις εναντίον των πλοίων ξεκίνησαν στις 11.15 και ήταν εναλλασσόμενες, μεταξύ βομβαρδιστικών και αεροπλάνων.

Το βρετανικό θωρηκτό «Πρίγκηπας της Ουαλίας» τον Δεκέμβριο του 1941/ Wikimedia Commons

Φυσικά, ο «Πρίγκιπας της Ουαλίας» προσέλκυσε, λόγω του μεγέθους του, τα ιαπωνικά πυρά.
Μετά από πέντε επιθέσεις και αφού δέχθηκε έξι τορπίλες και μία βόμβα, το θωρηκτό έπλεε ακυβέρνητο και φλεγόμενο, περιμένοντας τη χαριστική βολή.
Αυτή ήρθε στην έκτη επίθεση.
Η έκρηξη μιας βόμβας, προκάλεσε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, η οποία γρήγορα έφθασε στην αποθήκη πυρομαχικών. Ακολούθησε μια τεράστια έκρηξη. Λίγο αργότερα, στις 13.20, ανατράπηκε και βυθίστηκε.
Μαζί με το πλοίο που βυθίστηκε, ακολούθησαν 757 μέλη του πληρώματος μεταξύ των οποίων ήταν και ο ναύαρχος Λιτς.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: «Λες και έπεσε ατομική βόμβα». Η τρομερή έκρηξη στο μότορσιπ «Πανορμίτης» που μετέφερε υγραέριο, δυναμίτιδα και βενζίνη. Εικόνες καταστροφής από τα «βομβαρδισμένα» Χανιά

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here