Γκαλιτσιανό. Το μικροσκοπικό ελληνόφωνο χωριό της Καλαβρίας με την Ορθόδοξη εκκλησία της “Παναγίας της Ελλάδος”

Γκαλιτσιανό. Το μικροσκοπικό ελληνόφωνο χωριό της Καλαβρίας με την Ορθόδοξη εκκλησία της “Παναγίας της Ελλάδος”

Σε ένα ελληνόφωνο χωριό της νότιας Ιταλίας ολοκληρώθηκε το 1999 η ανέγερση μιας μικρής Ορθόδοξης εκκλησίας της Παναγίας της Ελλάδος.

Πρόκειται για το χωριό ”Γκαλιτσιανό” (Galliciano), που βρίσκεται στην περιοχή Καλαβρία (Calabria) στο νότιο τμήμα της Ιταλίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 621 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει 60 περίπου κατοίκους.

Αυτό το μικρό χωριό αποτελεί, μαζί με ελάχιστα ακόμη χωριά της Καλαβρίας και της Απουλίας, μέρος της ελληνικής γλωσσικής μειονότητας της Ιταλίας.

Οι ελληνικές μειονότητες της Ιταλίας παλαιότερα κάλυπταν μεγάλες περιοχές της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας.

Αν και πλέον οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ιταλοποιηθεί πλήρως με το πέρασμα των χρόνων, υπάρχει ακόμη η κοινότητα των Γκρίκο,  η οποία κατάφερε να διατηρήσει την ελληνική της ταυτότητα, τη γλώσσα και τις παραδόσεις της.

Το Γκαλιτσιανό ονομάζεται και ”Acropolis della Magnia Crecia” (Ακρόπολη της Μεγάλης Ελλάδας), διότι είναι το μοναδικό χωριό στο οποίο ομιλείται ακόμη η ελληνική γλώσσα, αν και στα χωριά της Καλαβρίας ομιλείται ακόμη η γλώσσα Γκρίκο, που είναι ένα μείγμα αρχαίων, νέων ελληνικών και λατινικών, σε ένα όλο και πιο οικιακό περιβάλλον.

Πάντως, το Γκαλιτσιανό είναι γνωστό σε όλη την περιοχή επειδή συντηρεί, σε πολύ υψηλό βαθμό, τις ελληνικές παραδόσεις σε όλους τους τομείς της, στην γλώσσα, τη μουσική, τη γαστρονομία, τις τελετουργίες της.

Madonna di Grecia (Παναγία της Ελλάδος)

Η βυζαντινή εκκλησία της Madonna di Grecia χτίστηκε με την ανακαίνιση ενός πέτρινου σπιτιού στο πάνω μέρος της πόλης από τον αρχιτέκτονα Domenico Nucera του Γκαλιτσιανό και ολοκλήρωσε την ανέγερση της το 1999. Η εκκλησία είναι ανοιχτή στους πιστούς και, μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια, μια μικρή κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων μοναχών επανιδρύθηκε για αιώνες.

ekklhsia italy

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Παναγίας της Ελλάδος. Πηγή εικόνας: Γιώργος Στάμκος (Balkans Terra Incognita)

Πηγή πληροφοριών: Γιώργος Στάμκος (Balkans Terra Incognita)

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Giuseppe Malaspina (google maps)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu