Γκεστάπο. Οι μέθοδοι και οι αδίστακτες πρακτικές της μυστικής αστυνομίας του Χίτλερ. Αποκεφαλισμοί ακόμη και Γερμανών. Σαδισμός και “συλλογική ευθύνη”

Γκεστάπο. Οι μέθοδοι και οι αδίστακτες πρακτικές της μυστικής αστυνομίας του Χίτλερ. Αποκεφαλισμοί ακόμη και Γερμανών. Σαδισμός και “συλλογική ευθύνη”
Τον Μάρτιο του 1942, η Γκεστάπο συνέλαβε και εκτέλεσε με αποκεφαλισμό τους διοργανωτές των φοιτητικών διαδηλώσεων του Βερολίνου.

Αρκετοί θαρραλέοι φοιτητές τόλμησαν να αντιταχθούν στον Χίτλερ και μάλιστα διαδηλώνοντας δημόσια.

Η τύχη, όμως, των καθοδηγητών τους ήταν προδιαγεγραμμένη, από τη στιγμή που ανέλαβαν την υπόθεση οι άντρες της Γκεστάπο.

Στα μέσα του 1944, η Γκεστάπο έλαβε την εντολή να εφαρμόσει σκληρά μέτρα στην Πολωνία εναντίον των σαμποτέρ.

Για να το επιτύχει αυτό, εκτελούσε όλους του άρρενες συγγενείς κάθε ενόχου και έστελνε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όλες τις γυναίκες συγγενείς άνω των 16ετών.

«Συλλογική Ευθύνη Μελών Οικογενειών δολοφόνων και σαμποτέρ». Με αυτόν τον τρόπο εκτελέστηκαν πολλοί αθώοι, απλά και μόνο για εκφοβισμό/ Wikimediamtx Commons

Η τακτική αυτή εφαρμοζόταν ήδη στη Γερμανία και ονομαζόταν «Συλλογική Ευθύνη Μελών Οικογενειών δολοφόνων και σαμποτέρ».

Με αυτόν τον τρόπο εκτελέστηκαν πολλοί αθώοι, απλά και μόνο για εκφοβισμό.

Αυτή ήταν η διαβόητη Γκεστάπο, που το όνομά της και μόνο προκαλούσε πανικό και μια “επίσκεψη” στα γραφεία της, ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη.

Η ίδρυση και η οργάνωση της Γκεστάπο

Ο Αδόλφος Χίτλερ, από τη στιγμή που πήρε την εξουσία στα χέρια του, φρόντισε να επιβάλλει τις ιδέες του ναζισμού.

Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποίησε την υπηρεσία ασφαλείας SD, τα τάγματα ασφαλείας SS και τη Γκεστάπο.

Η Γκεστάπο, δηλαδή η Μυστική Κρατική αστυνομία της Γερμανίας, είχε ιδρυθεί αρχικά στην Πρωσία, στις 26 Απριλίου του 1933 και πρώτος διοικητής της, ήταν ο Ρούντολφ Ντιλς.

Όταν ο Χίτλερ έγινε δικτάτορας, ανέθεσε τη διοίκηση της μυστικής αστυνομίας στον έμπιστό του, Χέρμαν Γκέρινγκ.

Αντίθετα με την κλασική αστυνομία που ήταν υπεύθυνη για την καταστολή του εγκλήματος, η Γεστάπο ήταν επιφορτισμένη με την έρευνα και την εξάλειψή κάθε μορφής αντίδρασης στο καθεστώς του Χίτλερ.

Στην ουσία, η Γκεστάπο έλεγχε και κατεύθυνε την πολιτική σκέψη των πολιτών, ώστε κανείς να μην παρεκκλίνει της χιτλερικής ιδεολογίας.

Πρώτα, έδρασε με σφοδρότητα στο εσωτερικό της χώρας. Τα στελέχη της ήταν αδίστακτα.

Κάθε ευγενική μεταχείριση απέναντι στους κομμουνιστές, τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους και τους αντιναζί, ήταν ανεπίτρεπτη.

Οι άνδρες της Γκεστάπο ήταν οι πραιτοριανοί του συστήματος, που μάθαινε στα παιδιά να καταδίδουν τους γονείς και τα αδέλφια τους.

Για να πετύχει το σκοπό της και να τιμωρήσει παραδειγματικά όλους τους «παραβάτες», η Γκεστάπο είχε το δικαίωμα να προχωρά σε συλλήψεις χωρίς εισαγγελικό ένταλμα/ Wikimediamtx Commons

Από το 1943 έως το 1945, η Γκεστάπο είχε μετατραπεί σε μια γιγαντιαία τρομοκρατική, για τους πολίτες, οργάνωση, με περίπου 50.000 μέλη.

Εκτός από τη Γερμανία, πράκτορες της Γκεστάπο υπήρχαν σε όλες τις κατεχόμενες χώρες. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς μιλούσαν και τη γλώσσα της χώρας στην οποία «υπηρετούσαν» για να μπορούν να δρουν χωρίς να τους καταλαβαίνει κανείς.

Για να πετύχει το σκοπό της και να τιμωρήσει παραδειγματικά όλους τους «παραβάτες», η Γκεστάπο είχε το δικαίωμα να προχωρά σε συλλήψεις χωρίς εισαγγελικό ένταλμα.

Το «δικαίωμα» αυτό της μυστικής υπηρεσίας, κατέληξε σε μια πρωτοφανή ασυδοσία, που οδήγησε σε φριχτό θάνατο χιλιάδες αθώους.

Τα μέλη της Γκεστάπο φορούσαν συνήθως το «μαύρο πανωφόρι» των SS, ενώ έφεραν τα διακριτικά της SD. Όταν όμως,το απαιτούσε η αποστολή τους, κυκλοφορούσαν με πολιτικά.

Gestapo45

Πράκτορες της Γκεστάπο ντυμένοι με πολιτικά/ Wikimediamtx Commons

Η δράση των πρακτόρων της Μυστικής Αστυνομίας

Οι πράκτορες της γερμανικής Μυστικής Αστυνομίας σχετίζονται με όλα, σχεδόν, τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί, ενώ ίδρυσαν και στελέχωσαν πολλά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γ’ Ράιχ.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της Γκεστάπο ήταν και η επίβλεψη των αιχμάλωτων εργατών, στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

Οι πράκτορες ήταν επίσης υπεύθυνοι για τη σύλληψη όσων κατάφερναν να αποδράσουν από τα στρατόπεδα.

Οι περισσότεροι από τους «επανασυλληφθέντες» δεν κατάφεραν να επιζήσουν από τη μανία των αστυνομικών του Χίτλερ.

Την ίδια τύχη είχαν και οι αλεξιπτωτιστές που προσγειώνονταν στη Γερμανία ή άλλη κατεχόμενη χώρα. Αν κάποιος από αυτούς έπεφτε στα χέρια της Γκεστάπο, υποβαλλόταν σε βασανιστική ανάκριση και μετά τον εκτελούσαν.

Στις ανακρίσεις τους σε αιχμάλωτους πολέμου εφάρμοζαν εξοντωτικά μέσα όπως μαστίγωμα, κελιά απομόνωσης, αλλά και σκληρότερες τακτικές, όπως η αφαίρεση νυχιών και δοντιών.

Το κτίριο της Γκεστάπο στο Βερολίνο

Το κτίριο της Γκεστάπο στο Βερολίνο/ Wikimediamtx Commons

Όσες από τις απάνθρωπες αποστολές των Ναζί δεν ήταν αρμοδιότητες της Γκεστάπο, έφερναν σε πέρας οι άλλες «μηχανές» του Χίτλερ.

Πολλές φορές, Γκεστάπο και SD ένωναν τις δυνάμεις τους.

Η άποψη ότι οι υπηρεσίες ανταγωνίζονταν η μία την άλλη δεν ευσταθεί ιστορικά, αφού όλες οι επιχειρήσεις στις οποίες αναμείχτηκαν τα SS και η SD Γκεστάπο, στέφθηκαν με επιτυχία. Μπορεί, όμως  να υπήρξαν εξαιρέσεις.

Η Γκεστάπο έπαψε να υφίσταται ταυτόχρονα με την κατάρρευση του Γ’ Ράιχ το 1945.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η μητέρα του νομπελίστα φυσικού που τηλεφώνησε στη μάνα του Χάινριχ Χίμλερ για να σταματήσει η Γκεστάπο να κατασκοπεύει και να ανακρίνει το γιο της 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu