Η αδελφή του Ντιόρ ήταν ηρωίδα της αντίστασης. Πώς πήρε το όνομά της το περίφημο άρωμα και ο νεοναζί ανιψιός

Η αδελφή του Ντιόρ ήταν ηρωίδα της αντίστασης. Πώς πήρε το όνομά της το περίφημο άρωμα και ο νεοναζί ανιψιός

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Το «Μις Ντιορ» (Miss Dior) είναι ένα από τα διάσημα αρώματα του Κριστιάν Ντιόρ. Το όνομα του αρώματος ήταν ένας φόρος τιμής του Ντιόρ στην αδελφή του, Κατερίν, ηρωίδα της γαλλικής Αντίστασης στον  Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η «Μις Ντιόρ» όπως ήταν γνωστή, συνελήφθη τελικά από τη Γκεστάπο, βασανίστηκε άγρια και στάλθηκε στο στρατόπεδο θανάτου του Ράμπενσμπρουκ.

Η αντιστασιακή Κατερίν Ντιόρ

Η Τζινέτ Ντιόρ, πιο γνωστή με το όνομα Κατερίν, ήταν Γαλλίδα αντιστασιακός.

Η Κατερίν Ντιόρ την εποχή του πολέμου. Πηγή: Wikipedia

Τον Νοέμβριο του 1941 έγινε μέλος μιας αντιστασιακής οργάνωσης που έκανε δολιοφθορές εναντίον των κατακτητών, φυγάδευε από την κατεχόμενη Γαλλία Συμμάχους αεροπόρους που είχαν καταρριφθεί, και συνέλεγε πληροφορίες, που διαβιβάζονταν στο Λονδίνο.

Συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς

Στις 6 Ιουλίου 1944, η Ντιόρ συνελήφθη από τη Γκεστάπο στο Παρίσι μαζί με άλλα 26 μέλη της οργάνωσής της. Βασανίστηκε άγρια από τους Γερμανούς για πολλές μέρες αλλά δεν τους αποκάλυψε τίποτα.

Ο αδελφός της, Κρίστιαν, προσπάθησε να πετύχει την απελευθέρωσή της μέσω των επαφών που είχε κάνει στη δουλειά του με τους Γερμανούς.

O Κριστιάν Ντιόρ. Πηγή: Wikipedia

Όμως, στις 15 Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί τη φόρτωσαν σ’ ένα από τα τελευταία τρένα που έφευγαν από το Παρίσι προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έφθασε στο Ράβενσμπρουκ μαζί με 1654 άνδρες και 543 γυναίκες.

Εκεί της δόθηκε ο αριθμός 57813.

Στη συνέχεια, η Ντιόρ μεταφέρθηκε από το Ράβενσμπρουκ στη στρατιωτική φυλακή Τοργκάου όπου υποχρεώθηκε να εργαστεί στην παραγωγή εκρηκτικών που είχε εγκατασταθεί σ’ ένα ορυχείο καλίου. Αργότερα μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο θανάτου του Μπούκενβαλντ.

Απελευθερώνεται

Η Ντιόρ κατάφερε να επιβιώσει και απελευθερώθηκε στις αρχές Μαΐου 1945 μετά την παράδοση της Γερμανίας και το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη. Είχε αδυνατίσει πολύ, η εμφάνισή της αλλάξει και ο Κριστιάν δυσκολεύτηκε να την αναγνωρίσει όταν επέστρεψε στο Παρίσι.

Η Κατερίν Ντιόρ μετά την επιστροφή της στη Γαλλία από τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πηγή: Reddit

Το 1952, κατέθεσε σε δίκη εναντίον 14 Γερμανών και Γάλλων που ήταν υπεύθυνοι για το γραφείο της Γκεστάπο στο Παρίσι. Χάρις στην κατάθεσή της, οι περισσότεροι απ’ αυτούς καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου.

Η Κατερίν Ντιόρ τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και παράσημα για τις αντιστασιακές της πράξεις τόσο από τη Γαλλία όσο από συμμαχικά κράτη. Μάλιστα της δόθηκε ο γαλλικός Σταυρός του Πολέμου (Croix de Guerre) μια διάκριση που συνήθως απονέμεται σε στρατιωτικούς. Επίσης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την έκανε Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Στη σκιά του αδελφού

Μετά το τέλος του πολέμου, η Ντιόρ ασχολήθηκε με την καλλιέργεια λουλουδιών στην Προβηγκία για την παραγωγή αρωμάτων για λογαριασμό του αδελφού της Κριστιάν Ντιόρ.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ήταν συνέχεια στο πλευρό του αδελφού της μέχρι τον πρόωρο θάνατό του από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 52 ετών στις 23 Οκτωβρίου 1957.

Τον Οκτώβριο του 1963, αποκήρυξε δημοσίως την ανιψιά της Φρανσουάζ Ντιόρ μετά τον γάμο της με τον Βρετανό αρχηγό των νεοναζί Κόλιν Τζόρνταν.

Μουσείο Κρίστιαν Ντιόρ στη Γκρανβίλ. Πηγή: www.chateaudebouceel.com

Η Κατερίν υπήρξε θεματοφύλακας της κληρονομιάς του αδελφού της μέχρι το θάνατό της. Το 1999 η Ντιόρ εγκαινίασε το Μουσείο Κρίστιαν Ντιόρ στη Γκρανβίλ και υπήρξε επίτιμος πρόεδρός του. Πέθανε στις 17 Ιουνίου 2008 σε ηλικία 90 ετών και ετάφη κοντά στον αδελφό της.

“Μις Ντιόρ”

Το 1947 οι συνεργάτες του Κριστιάν Ντιόρ, Πολ Βάτσερ και Ζαν Σαρλς δημιουργήσαν ένα άρωμα για την εταιρεία του. Ο Κριστιάν το ονόμασε «Μις Ντιόρ» προς τιμή της αδελφής του.

Το άρωμα παρουσιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1947 κατά τη διάρκεια της πρώτης επίδειξης μόδας της εταιρείας.

Λέγεται ότι το όνομα μάλλον δόθηκε τυχαία. Η Κατερίν Ντιόρ έτυχε να μπει ξαφνικά στο δωμάτιο όπου ο αδελφός της συζητούσε ονόματα για το νέο άρωμα με την εξ’ απορρήτων συνεργάτιδά του, Μιτζά Μπρικάρντ.

Αυτή μόλις την είδε είπε στον Ντιόρ: «Η δεσποινίς (Μις) Ντιόρ είναι εδώ!». Τότε αυτός της απάντησε:

Άρωμα “Μις Ντιόρ” σε μπουκαλάκι και συσκευασία του 1947. Πηγή: Pinterest

«Μις Ντιόρ: αυτό είναι το όνομα για το άρωμά μου!»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.