Η άγνωστη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ με ένα λικέρ Cointreau. Ένα τέλειο σχέδιο που απέτυχε από έναν απρόβλεπτο παράγοντα

Η άγνωστη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ με ένα λικέρ Cointreau. Ένα τέλειο σχέδιο που απέτυχε από έναν απρόβλεπτο παράγοντα
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Αδόλφος Χίτλερ, εκτός από τους εξωτερικούς εχθρούς, είχε να αντιμετωπίσει και συνωμοτικούς κύκλους Γερμανών αξιωματικών οι οποίοι οργάνωσαν δεκάδες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Οι περισσότερες απ’ αυτές τις απόπειρες απέτυχαν εξαιτίας της καχυποψίας του Χίτλερ και των υψηλών μέτρων ασφαλείας που ελάμβανε. Ωστόσο, σε κάποιες άλλες, η θεά Τύχη ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη με τον Γερμανό δικτάτορα και φυσικά άδικη με τα εκατομμύρια θύματά του.

Επιχείρηση δολοφονίας Flash.

Στο Ανατολικό Μέτωπο, το επιτελείο της Ομάδας Στρατιών «Κέντρο» είχε μετατραπεί σε κέντρο αντιναζιστών συνωμοτών.

Κατευθυντήριος νους ήταν ο υποστράτηγος Χένινγκ φον Τρέσκοβ με συμπαραστάτες τον βαρώνο- συνταγματάρχη Ρούντολφ φον Γκέρσντορφ, τον υπολοχαγό Φάμπιαν φον Σλάμπρεντορφ κ.α.

Στις αρχές του 1943 και ενώ η κατάσταση δυσκόλευε για τον γερμανικό στρατό στο Ανατολικό Μέτωπο, ο Τρέσκοβ προσεταιρίστηκε τον προϊστάμενό του, διοικητή της Ομάδας Στρατιών «Κέντρο», στρατάρχη Γκύντερ φον Κλούγκε και του αποκάλυψε το σχέδιο του. Θα καλούσαν τον Χίτλερ στο Σμολένσκ, στην έδρα του επιτελείου και θα τον πυροβολούσαν την ώρα του επίσημου γεύματος προς τιμήν του. Η επιχείρηση δολοφονίας ονομάστηκε Flash.

Ο Γερμανός στρατάρχης ωστόσο αρνήθηκε να σκοτώσει έναν άνθρωπο την ώρα που γευμάτιζε. Άλλωστε, οι συνωμότες δεν είχαν εξασφαλίσει την υποστήριξη του στρατού για μια τέτοια ενέργεια και το πιθανότερο ήταν να συλλαμβάνονταν μετά τη δολοφονία. Tότε οι συνωμότες επεξεργάστηκαν ένα νέο σχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, η δολοφονία του Γερμανού δικτάτορα θα αποδίδονταν σε ατύχημα. Όταν ο τελευταίος επισκέπτονταν το Σμόλενσκ, οι συνωμότες θα τοποθετούσαν μια βόμβα στο αεροπλάνο επιστροφής του στη Γερμανία.

Αεροσκάφος Fw200 Condor. Παρόμοιο με αυτό στο οποίο οι συνωμότες αξιωματικοί τοποθέτησαν τη βόμβα.

Αεροσκάφος Fw200 Condor. Παρόμοιο με αυτό στο οποίο οι συνωμότες αξιωματικοί τοποθέτησαν τη βόμβα.

Στο συγκεκριμένο αεροπλάνο ωστόσο, τύπου Fw200 Condor, η καμπίνα των επιβατών ήταν θωρακισμένη και σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε, σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι στο αεροσκάφος, να αποκολληθεί και να πέσει μόνη της με αλεξίπτωτο.

Τα γερμανικά εκρηκτικά δεν είχαν μεγάλη ισχύ και οι πυροκροτητές τους παρήγαγαν έναν χαρακτηριστικό συριγμό, ο οποίος ήταν πολύ πιθανό να γινόταν αντιληπτός.

Μπουκάλι Cointreau. H βόμβα των αξιωματικών είχε εξωτερικά το σχήμα δύο τέτοιων μπουκαλιών.

Μπουκάλι Cointreau. H βόμβα των αξιωματικών είχε εξωτερικά το σχήμα δύο τέτοιων μπουκαλιών

Γι’ αυτό επιλέχθηκε η πλαστική εκρηκτική ύλη C, ποσότητες της οποίας είχαν πέσει στα χέρια των Γερμανών από διάφορα βρετανικά σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Τα βρετανικά αυτά εκρηκτικά ήταν πολύ μεγαλύτερης ισχύος, με μικρότερο όγκο και αθόρυβο πυροκροτητή. Η λειτουργία του ήταν πολύ απλή. Ένα σύρμα συγκρατούσε την περόνη ασφαλείας του πυροκροτητή πάνω σε ένα ελατήριο. Στην άλλη άκρη του σύρματος ήταν τοποθετημένο ένα γυάλινο φιαλίδιο με οξύ. Όταν έσπαγε το φιαλίδιο το οξύ διάβρωνε το σύρμα και ύστερα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απελευθέρωνε την περόνη ασφαλείας του πυροκροτητή.

Οι συνωμότες εξασφάλισαν την εκρηκτική ύλη και ο ειδικός στα εκρηκτικά φον Γκέρσντορφ, κατασκεύασε τη βόμβα. Η τοποθέτησή της όμως στο αεροπλάνο ήταν αδύνατη, καθώς αυτό φρουρείτο επί εικοσιτετραώρου βάσεως από αφοσιωμένου άνδρες των SS οι οποίοι έκαναν σωματική έρευνα ακόμη και στους τεχνικούς συντήρησης.

Τότε, οι Τρέσκοβ και Σλάμπρεντορφ ενσωμάτωσαν τη βόμβα σε ένα πακέτο το οποίο εξωτερικά είχε το σχήμα δύο μπουκαλιών λικέρ Cointreau.

Oλα ξεκίνησαν κατ’ ευχήν για τους συνωμότες.

Ο Χίτλερ συνέφαγε με τους επιτελείς αξιωματικούς της Ομάδας Στρατιών «Κέντρο» σε πολύ καλό κλίμα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Τρέσκοβ ρώτησε ένα από τα μέλη της συνοδείας του Χίτλερ, τον συνταγματάρχη Χάιντς Μπραντ, αν θα του ήταν κόπος να μεταφέρει δύο μπουκάλια Cointreau στον φίλο του συνταγματάρχη Χέλμουτ Στιφ, ο οποίος υπηρετούσε στο αρχηγείο του Χίτλερ στο Ράστενμπουργκ.

Ο Μπράντ προσφέρθηκε ευχαρίστως να ικανοποιήσει το αίτημα του Τρέσκοβ.

Τη στιγμή που το αεροπλάνο ετοιμαζόταν να απογειωθεί ο Σλάμπρεντορφ παρέδωσε το δέμα-βόμβα, αφού πρώτα την ενεργοποίησε σπάζοντας το φιαλίδιο με το οξύ. Σε μισή ώρα η βόμβα θα εκρήγνυτο και ο Χίτλερ θα ήταν νεκρός!

Όμως, έπειτα από δύο ώρες, οι συνωμότες πληροφορήθηκαν από τον ασύρματο την ασφαλή προσγείωση του αεροπλάνου στο Ράστενμπουργκ.

Ο Χίτλερ ήταν ζωντανός και μόλις ο ανυποψίαστος Στιφ παραλάμβανε το δέμα, ήταν θέμα ελάχιστων ωρών να αποκαλυφθεί η συνομωσία!

Ο στρστάρχης Κλούγκε αρνήθηκε να σκοτώσει τον Χίτλερ την ώρα του γεύματος.

Ο στρατάρχης Κλούγκε αρνήθηκε να σκοτώσει τον Χίτλερ την ώρα του γεύματος.

Ωστόσο, η ομάδα των αξιωματικών έδρασε αστραπιαία. Την επομένη ο Σλάμπρεντορφ πέταξε στο Ράστενμπουργκ. Πρόλαβε τον Μπράντ και άλλαξε τη βόμβα με αληθινά μπουκάλια ποτού, προφασιζόμενος ότι έγινε λάθος στη συσκευασία.

Το ευτύχημα ήταν ότι ο Μπράντ δεν υποψιάστηκε γιατί ο Σλάμπρεντορφ έκανε ολόκληρο ταξίδι για δύο μπουκάλια λικέρ.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο νυχτερινό τραίνο για το Βερολίνο. Κλειδωμένος στην κουκέτα του άνοιξε το δέμα και προσπάθησε να καταλάβει γιατί δεν εξερράγη.

Με έκπληξη είδε πως η διαδικασία πυροδότησης είχε γίνει κανονικά. Το φιαλίδιο είχε σπάσει, το οξύ είχε διαβρώσει το σύρμα και η περόνη ασφαλείας είχε απελευθερωθεί! Για ένα ανεξήγητο λόγο ωστόσο δεν είχε προκληθεί έκρηξη.

Ο Σλάμπρεντορφ εξέτασε τον πυροκροτητή και διαπίστωσε πως δεν ήταν ελαττωματικός. Τελικά κατάλαβε τι είχε συμβεί. Είχαν πέσει θύματα του μοναδικού ελαττώματος του συγκεκριμένου εκρηκτικού. Το τελευταίο δεν λειτουργούσε σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Προφανώς ο Μπράντ δεν πήρε το δέμα στη θερμαινόμενη καμπίνα των επιβατών, αλλά το τοποθέτησε στο χώρο αποσκευών. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν εκεί, λόγω του ύψους, είχαν ως συνέπεια να παγώσει η εκρηκτική ύλη.

Ήταν μια από τις πολλές φορές που ο Χίτλερ είχε σταθεί τυχερός, όχι όμως και η ανθρωπότητα.

Νίκος Γιαννόπουλος

ιστορικός

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο καμικάζι Βαρώνος που σχεδίαζε να ανατιναχθεί μαζί με τον Χίτλερ. Πώς απέτυχε άλλη μια απόπειρα δολοφονίας του Φύρερ… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.