Η άγνωστη θυσία του υποπλοίαρχου Ε. Τσομάκη στην Κύπρο και του πληρώματός του. Τους έστειλαν το 1974 σε αποστολή αυτοκτονίας και βυθίστηκαν από την τουρκική αεροπορία

Η άγνωστη θυσία του υποπλοίαρχου Ε. Τσομάκη στην Κύπρο και του πληρώματός του. Τους έστειλαν το 1974 σε αποστολή αυτοκτονίας και βυθίστηκαν από την τουρκική αεροπορία
Ο υποπλοίαρχος Ελευθέριος Τσομάκης γεννήθηκε το 1944 στη Καλλιθέα και μετά το σχολείο κατατάχθηκε στη σχολή ναυτικών δοκίμων. Τέσσερα χρόνια μετά ξεκίναγε τη σταδιοδρομία του ως σημαιοφόρος.
Η δράση του στη Κύπρο

Για τη ζωή και την καριέρα του ελάχιστα είναι γνωστά. Ο Τσομάκης έμεινε στην ιστορία για τον ηρωικό του θάνατο στις 20 Ιουλίου 1974. Ο Έλληνας υποπλοίαρχος μετατέθηκε στην Κύπρο το 1973 και ανέλαβε διοικητής της ναυτικής βάσης της Κερύνειας. Αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο είχε ζητήσει να μπουν αντιαεροπορικά πυροβόλα στη βάση του Κάστρου όπου ήδη είχαν κατασκευαστεί οι βάσεις.

Στις 19 Ιουλίου προετοίμαζε το πλήρωμα για την επερχόμενη μάχη.

                                                     Ο θάνατος του

Άγαλμα προς τιμήν του Ελευθέριου Τσομάκη

Στις 20 Ιουλίου η τορπιλάκατος Τ-3, κυβερνήτης της οποίας ήταν ο Έλληνας υποπλοίαρχος, διατάσσεται από το αρχηγείο ναυτικού να βγει στα ανοικτά της θάλασσας.

Αποστολή του ήταν με τις 4 τορπίλες που διέθετε να βυθίσει τα τουρκικά πλοία. Όμως δεν είχε καμία κάλυψη και γι΄ αυτό θεωρήθηκε αποστολή αυτοκτονίας.

Οι τορπιλάκατοι πάντα επιχειρούν με την κάλυψη άλλων πολεμικών πλοίων, καθώς πέρα από τις τορπίλες, διαθέτουν μόνο ένα αντιαεροπορικό.

Μια δεύτερη τορπιλάκατος ακολουθούσε το πλοίο του Τσομάκη. Τα δύο πλοία ήταν ήταν εύκολος στόχος για τη τουρκική πολεμική αεροπορία. Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν αρχικά τη τορπιλάκατο Τ-1 και πέτυχαν το πηδάλιό της. Έτσι η τορπιλάκατος ακυβέρνητη προσάραξε στην παραλία Καράκουμι –Βόσπορος.

Ο Τσομάκης στις 05:30 με συνεχείς ελιγμούς έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά πλοία. Ωστόσο, την ώρα που ετοιμάζονταν να πλήξει το τουρκικό στόλο κομματιάστηκε από τις βολές ενός τουρκικού αντιτορπιλικού και από βόμβες ενός τουρκικού f-4. Μόνο ο αρχικελευστής Σταύρος Διονύσιος Μαγέτος διασώθηκε από τη τορπιλάκατο και κολυμπώντας  πέντε ώρες κατάφερε και βγήκε στην ξηρά.

Το 2016 η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε το όνομα του Έλληνα υποπλοιάρχου σε ένα περιπολικό σκάφος της εθνικής φρουράς.

Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Ο ηρωικός αεροπόρος που έπεσε όταν ο ελληνικός στρατός κατέλαβε την Κορυτσά. Το γράμμα του Δημήτρη Σιδέρη στη μητέρα του, έφτασε μετά τον θάνατό του

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6Le-EbgpAAAAAAPjw__MGN_V8i8UpQ6uH4lqO8V9&ver=1.23

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.