Η άγρια δολοφονία του αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012. Οι μάχες στη βάση της CIA και τα τραγικά λάθη των ΗΠΑ

Η άγρια δολοφονία του αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012. Οι μάχες στη βάση της CIA και τα τραγικά λάθη των ΗΠΑ
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, έντεκα χρόνια μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους, οι Αμερικανοί έζησαν μια νέα δραματική σελίδα στην ιστορία τους. Στη Βεγγάζη δολοφονήθηκε ο αμερικανός Κρις Στίβενς και τρεις συνεργάτες του.

Η άγρια δολοφονία σόκαρε την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και έδειξε ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε με την ήττα του Καντάφι.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι οι Αμερικανοί εγκατέστησαν μια μικρή διπλωματική αποστολή στη Λιβύη. Αποτελούνταν από την πρεσβεία στην Τρίπολη, το προξενείο στη Βεγγάζη και μια βάση της  CIA, ένα χιλιόμετρο μακριά από το προξενείο.

O Αμερικανός πρέσβης Κρις Στίβενς σκοτώθηκε από υπερβολική εισπνοή καπνού. Πηγή φωτογραφίας:Wikimediamtx Commons

Οι διπλωματικές αποστολές είχαν ελάχιστα μέτρα ασφαλείας, καθώς σκοπός των Αμερικανών ήταν να μη προκληθούν εντάσεις με τον λιβυκό λαό και γενικώς, υπήρχε μείωση του προϋπολογισμού.

Έτσι τη βάση της CIA φρουρούσαν μόλις έξι πρώην στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί από την υπηρεσία πληροφοριών.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 έφτασε στη Λιβύη ο πρέσβης των ΗΠΑ Κρις Στίβενς, με μόλις δύο άτομα ασφάλεια και εγκαταστάθηκε στο προξενείο με αποστολή να βάλει τάξη ανάμεσα στους Λίβυους ηγέτες και τις φατρίες που ανταγωνίζονταν για την εξουσία της χώρας.

Από τις αρχές του μηνός επικρατούσε στη Βεγγάζη ένταση μεταξύ των αντίπαλων πολιτοφυλακών. Η CIA που είχε ως αποστολή να καταστρέψει τα βαριά όπλα του καθεστώτος Καντάφι δε ενεπλάκη στις συγκρούσεις. Απλά αγόραζε από Λίβυους αντάρτες και ένοπλες ομάδες τα βαρύ οπλισμό του Καντάφι και τον απέσυρε. Κυρίως ενδιαφέρονταν για πυραύλους τους οποίους χρησιμοποιούσαν κατά των αεροπλάνων.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, στις 21:40, το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη δέχτηκε οργανωμένη επίθεση από 40 μαχητές της Αλ Κάιντα.

Εκείνη τη μέρα, εκτός από την επέτειο των δίδυμων πύργων που επιφύλασσε απρόβλεπτες αντιδράσεις από την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχαν ξεκινήσει και διαδηλώσεις σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο. Οι Μουσουλμάνοι είχαν εξαγριωθεί για μια ταινία που είχε βγει στις ΗΠΑ και κορόιδευε τον Μωάμεθ.

Οι μαχητές της Αλ Κάιντα μπήκαν σχεδόν αμαχητί στον χώρο του αμερικανικού προξενείου, καίγοντας τα πάντα. Οι άντρες της ασφάλειας μετέφεραν του Στίβενς στο λεγόμενο ασφαλές δωμάτιο, που ήταν και ο πιο οχυρωμένος χώρος του προξενείου.

Οι Άραβες έβαλαν φωτιά στο κτίριο και ειδικά στον χώρο έξω από το ασφαλές δωμάτιο. Ο αμερικανός πρέσβης πέθανε από υπερβολική εισπνοή καπνού μαζί με τον τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, Σον Σμίθ.

Στη βάση της CIA σήμανε συναγερμός, αλλά οι λιγοστοί φρουροί δεν πήραν εντολή να επέμβουν.

Το σχέδιο άμυνας ενεργοποιήθηκε πολύ αργότερα. Με καθυστέρηση είκοσι λεπτών οι Αμερικανοί κομάντος αθέτησαν την εντολή του ανωτέρου τους και έφτασαν στις 22:00 το βράδυ στο προξενείο.

Αν και δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους μαχητές της Αλ Κάιντα την απέκρουσαν .

Η ασφάλεια του προξενείου με τους άνδρες της CIA, κατάφεραν να επιστρέψουν στη βάση της υπηρεσίας πληροφοριών κάτω από καταιγιστικά πυρά, δίνοντας σκληρή μάχη μέσα από τα θωρακισμένα αυτοκίνητά τους.

Τα νέσ έφτασαν στην Τρίπολη και ο στρατιωτικός επικεφαλής Glen Doherty έφυγε αμέσως για το αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Ωστόσο, έφτασε αρκετά αργά στη βάση της CIA, γιατί οι Λίβυοι στρατιωτικοί τσακώνονταν για τη μεταφορά των Αμερικανών και το γραφειοκρατικό μπέρδεμα κράτησε αρκετή ώρα, που ήταν ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Ακόμη και το αεροπλάνο πάντως ανήκε σε έναν πλούσιο Λίβυο επιχειρηματία που ήταν στο εξωτερικό. Φυσικά πληρώθηκε ένα γενναίο ενοίκιο.

Ο Doherty με δύο άνδρες της ομάδας Δ και μέλη του πολιτικού προσωπικού, έφτασε στη Βεγγάζη τα μεσάνυχτα της 11-12 Σεπτεμβρίου, ενώ οι μάχες συνεχίζονταν.

Ο Ομπάμα και η Κλίντον αποδίδουν φόρο τιμής για τους νεκρούς στην Βεγγάζη. Πηγή φωτογραφίας:Wikimediamtx Commons

Tελικά, μεταφέρθηκαν στη βάση της CIA αφού πλήρωσαν αδρά έναν αξιωματικό του λιβυκού στρατού. Εκείνη την ώρα οι μαχητές της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στη βάση της CIA. Στις 02:00 τα ξημερώματα έβγαλε ανακοίνωση το υπουργείο εξωτερικών στην οποία ανακοινώθηκε ότι ο πρέσβης Στίβενς μεταφέρθηκε από πολίτες στο ιατρικό κέντρο της Βεγγάζης. Όμως, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν επί μιάμιση ώρα στη ζωή, κατέληξε. Η επίθεση στη βάση της CIA διήρκεσε πολλές ώρες και οδήγησε στον θάνατο δύο ακόμα Αμερικάνων από πυρά όλμων. Οι μαχητές ήταν πιο καλά προετοιμασμένοι απ΄όσο φαντάζονταν οι ΗΠΑ.

Στις 06:00 το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου εμφανίσθηκε μια ισχυρή δύναμη του λιβυκού στρατού.

Υπό την προστασία τους, η αμερικανική διπλωματική αποστολή εγκατάλειψε την μυστική βάση της CIA, την ύπαρξη της οποίας αποδείχτηκε ότι τη γνώριζαν όλοι.

Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη Λιβύη στις 10:30 το πρωί.

Η Λιβυκή κυβέρνηση καταδίκασε το περιστατικό και άρχισε άμεσα μια εκστρατεία διάλυσης των πολιτοφυλακών. Όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου καταδίκασαν την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την ειδεχθή.

Δέκα μέρες μετά, 100.000 Λίβυοι θρήνησαν τον πρέσβη Στίβενς.

Το 2014 οι Αμερικανοί κατάφεραν να συλλάβουν τον πρωτεργάτη της επίθεση στο αμερικανικό προξενείο. Πρόκειται για τον Άχμεντ Άμπου  Χατάλα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκιση το 2016.

Ακολούθησε έρευνα που έδειξε ότι οι ΗΠΑ είχαν κάνει πολλά λάθη στρατηγικής προετοιμασίας και επάνδρωσης των υπηρεσιών τους στη Λιβύη, παρά τις ενδείξεις ότι η κατάσταση σύντομα θα έβγαινε εκτός ελέγχου.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Youtube

Διαβάστε επίσης: «Αναγκάστηκα να τον σκοτώσω γιατί έσκισε μια φωτογραφία του συνταγματάρχη μας». Η εκτέλεση ενός Λίβυου στο Χαϊδάρι από πράκτορες του Καντάφι.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu