Η Ακτή των Σκελετών. Θεωρείται το μεγαλύτερο νεκροταφείο πλοίων και οι θαλασσοπόροι την ονόμασαν “πύλη της κολάσεως”

Η Ακτή των Σκελετών. Θεωρείται το μεγαλύτερο νεκροταφείο πλοίων και οι θαλασσοπόροι την ονόμασαν “πύλη της κολάσεως”

Στα βορειοδυτικά της Ναμίμπια, υπάρχει μια ακτή απόκοσμη αλλά και γοητευτική. Bρίσκεται κοντά σε έρημο και, συγχρόνως, βρέχεται από τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Την αποκαλούν “Ακτή των Σκελετών” (“Skeleton Coast”). Ξεκινά από τα βόρεια σύνορα της Ναμίμπια με την Αγκόλα και συνεχίζει 300 μίλια νότια μέχρι την πρώην γερμανική αποικιακή πόλη Σβακοπμούντ.

Η περιοχή, που έχει ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο από το 1971 και καλύπτει έκταση πάνω από 16.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δεν έχει αποκτήσει τυχαία το όνομά της. Σε όλο σχεδόν το μήκος της ακτής, συναντά κανείς οστά από φάλαινες και φώκιες και απομεινάρια ναυαγίων.

Η Ακτή Σκελετών θεωρείται το μεγαλύτερο νεκροταφείο πλοίων του κόσμου.

Namibia_relief_location_map

Χάρτης της Ναμίμπια. Με το πράσινο χρώμα η Ακτή των Σκελετών – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Το μέρος που έγινε φόβος και τρόμος των ναυτικών

Οι Βουσμάνοι, μία από τις αρχαιότερες φυλές του κόσμου που κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή, περιγράφουν τις ακτές της Ναμίμπια ως τη “γη που ο Θεός δημιούργησε ενώ ήταν έξω φρενών”.

Οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι, από τη μεριά τους, τις έδωσαν το προσωνύμιο “πύλες της κολάσεως”.

kranio_nayagio_namimbia

Κατά μήκος της ακτής, ο επισκέπτης αντικρίζει σκελετούς ζώων και απομεινάρια ναυαγίων θαμμένα στην άμμο – Πηγές εικόνων: Youtube και Flickr

Το εξαιρετικά θερμό και ξηρό κλίμα, τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, η συχνά έντονη ομίχλη και τα τεράστια κύματα του Ατλαντικού ανέκαθεν αποτελούσαν τεράστια πρόκληση και κίνδυνο για τους ναυτικούς που προσπαθούσαν να πλεύσουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και, κατόπιν, να φτάσουν στην Ινδία.

Η έκταση της ακτογραμμής είναι μια παράξενη και όμορφη υπενθύμιση ότι, τελικά, είμαστε ανίσχυροι απέναντι στη φύση και τον χρόνο“, αναφέρουν οι New York Times σε σχετικό αφιέρωμά τους.

Τα ναυάγια της περιοχής

Η ονομασία της ακτής επινοήθηκε από τον συγγραφέα Τζον Χένρι Μαρς. Έδωσε σε ένα βιβλίο του, στο οποίο εξιστορούσε το ναυάγιο του πλοίου Dunedin Star, τον τίτλο “Skeleton Coast“. Από το 1944, λοιπόν, που το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά, η περιοχή έμεινε πλέον γνωστή ως “Ακτή των Σκελετών”.

Το Dunedin Star ήταν ένα βρετανικό μεταγωγικό πλοίο που ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι του Λίβερπουλ στις 9 Νοεμβρίου 1942. Μετέφερε πυρομαχικά και προμήθειες για τη 8η Βρετανική Στρατιά στη Μέση Ανατολή.

Στις 29 Νοεμβρίου, το πλοίο εξόκειλε σε έναν ύφαλο κοντά στην ακτή. Τα μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες σώθηκαν ύστερα από τιτάνιες προσπάθειες, καθώς χρειάστηκε η συνδρομή ρυμουλκού και αεροσκάφους. Τα απομεινάρια του πλοίου που ρυμουλκήθηκε στέκουν μέχρι σήμερα σκουριασμένα στην ακτή.

Skelettküste

Απομεινάρια του ναυαγίου του Dunedin Star – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ένα ακόμη διάσημο ναυάγιο της Ακτής Σκελετών είναι το γερμανικό πλοίο Eduard Bohlen, το οποίο, λόγω έντονης ομίχλης, ναυάγησε στις 5 Σεπτεμβρίου 1909.

Ένα μεγάλο μέρος του είναι θαμμένο κάτω από την άμμο, ωστόσο αυτό δεν μειώνει το πόσο εντυπωσιακό παραμένει πάνω από έναν αιώνα μετά.

Eduard_Bohlen

Το ναυάγιο του γερμανικού πλοίου Eduard Bohlen στην Ακτή των Σκελετών – Πηγή εικόνας: Youtube

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ναυάγιο του πλοίου Zeila, που εξόκειλε τον Αύγουστο του 2008, κοντά στον κόλπο Henties. Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα ναυάγια, βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. “Χτυπιέται” από τα ορμητικά κύματα του Ατλαντικού και “φιλοξενεί” δεκάδες μαύρους κορμοράνους.

Αποικία χιλιάδων φωκιών

Παρ’ όλ’ αυτά, η Ακτή των Σκελετών δεν αποπνέει μόνο τον αέρα του θανάτου. Στο ακρωτήριο Cape Cross, γεννιούνται και διαβιούν χιλιάδες νοτιοαφρικανικές καφέ φώκιες. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποικίες στον κόσμο.

seals

Η Ακτή των Σκελετών φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αποικίες φωκιών στον κόσμο – Πηγή εικόνων: Youtube

Κοντά στην Ακτή Σκελετών, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσει κανείς λιοντάρια, ύαινες και άλλα ζώα που ξεπηδούν από τις αμμολόφους της ερήμου Ναμίμπ, μία από τις πιο άνυδρες περιοχές του πλανήτη.

Στην έρημο Ναμίμπ υπάρχει και η περίφημη πόλη-φάντασμα, η οποία χτίστηκε στα χρόνια που η Ναμίμπια αποτελούσε γερμανική αποικία με το όνομα “Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική” και σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη και θαμμένη στην άμμο.

Η Ακτή Σκελετών έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ντοκιμαντέρ άγριας ζωής, όπως το “Survivors Of The Skeleton Coast” του National Geographic.

Στις μέρες μας, το Εθνικό Πάρκο της Ακτής Σκελετών αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό όχι μόνο της Ναμίμπια, αλλά και ολόκληρης της Αφρικής.

Ωστόσο, για να προστατευτεί το οικοσύστημα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει οριστεί ως ανώτατο όριο επισκεπτών ανά έτος τα 800 άτομα.

Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Youtube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.