Η αληθινή ιστορία με τα σκυλιά χάσκι που εγκατέλειψαν τα μέλη επιστημονικής αποστολής στην Ανταρτική. Κατάφεραν να επιβιώσουν επί ένα χρόνο στη χιονοθύελλα και έγιναν ταινία από την Ντίσνεϋ

Η αληθινή ιστορία με τα σκυλιά χάσκι που εγκατέλειψαν τα μέλη επιστημονικής αποστολής στην Ανταρτική. Κατάφεραν να επιβιώσουν επί ένα χρόνο στη χιονοθύελλα και έγιναν ταινία από την Ντίσνεϋ
Τον Φεβρουάριο του 1958, μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα βρισκόταν στην Ανταρτική, στα πλαίσια επιστημονικής αποστολής. Όταν όμως ενημερώθηκε ότι πλησίαζε σφοδρή χιονοθύελλα φοβήθηκαν ότι θα αποκλειστούν. Έτσι, πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν από τη βάση με ελικόπτερο, αφήνοντας πίσω 15 σκυλιά ελκήθρου που τους συνόδευαν, επειδή δεν χωρούσαν.

Η σκέψη ήταν, ότι μόλις μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος, ο πιλότος θα επιστρέψει πίσω στη βάση για να τα πάρει.

Κανένας ωστόσο δεν περίμενε το τι θα ακολουθούσε. Η μετεωρολογική υπηρεσία έπεσε έξω στις προγνώσεις της.

Ο καιρός χειροτέρεψε απότομα μέσα σε 4 ώρες. Οι χειμερινές αποστολές ακυρώθηκαν για ένα χρόνο και οι πτήσεις προς τη βάση απαγορεύτηκαν.

Κανένας, όσο και αν το επιθυμούσε, δεν θα μπορούσε να γυρίσει πίσω για να πάρει τα σκυλιά.

Όταν ο οδηγός και ιδιοκτήτης των σκυλιών επέστρεψε στην Ανταρκτική την επόμενη χρονιά, βρέθηκε μπροστά σε ένα απροσδόκητο θέαμα.

Δύο από τα 15 χάσκι είχαν καταφέρει να επιβιώσουν.  Επτά είχαν παραμείνει δεμένα με τις αλυσίδες και είχαν θαφτεί στο χιόνι, πέντε είχαν λυθεί αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ ένα βρέθηκε νεκρό μπροστά από την πόρτα του σταθμού «Showa», λίγα χιλιόμετρα παρακάτω.

Η έμπνευση για την ταινία και οι αλλαγές στο σενάριο
Ο Πολ Γουόκερ σε στιγμιότυπο της ταινίας

Ο Πολ Γουόκερ σε στιγμιότυπο της ταινίας

Από το ιδιαίτερο αυτό γεγονός εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης  Φράνκ Μάρσαλ και σε συνεργασία με την εταιρία Ντίσνεϋ, το 2005, γύρισε την ταινία «Eight Below» με πρωταγωνιστή τον Πολ Γουόκερ.

Στην πλοκή της ιστορίας υπήρξαν ορισμένες αλλαγές, από το σεναριογράφο Ντέιβιντ Ντιτζίλο, ο οποίος δεν ήθελε το φινάλε της ταινίας να είναι τόσο δραματικό, όσο στην πραγματικότητα, αλλά πιο αισιόδοξο και χαρούμενο.

Στην ταινία τα γεγονότα επικεντρώνονται στο 1993. Η ομάδα εξερευνητών αποτελείται από Αμερικάνους και τα  σκυλιά ελκήθρου είναι οκτώ.

Περνούν δύσκολες δοκιμασίες. Αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας μεταξύ τους και 6 από τα σκυλιά καταφέρνουν να αντέξουν στις πολικές θερμοκρασίες, με ελάχιστη τροφή.

Ο ιδιοκτήτης τους Τζέρι, τον οποίον υποδύεται ο Πολ Γουόκερ, είναι εξαιρετικά δεμένος μαζί τους. Κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στη βάση, τα εντοπίζει και τα παίρνει μαζί του.

Τα γυρίσματα    

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Γροιλανδία, σε πραγματικό περιβάλλον και συνθήκες και όχι σε στούντιο. Από την πρώτη στιγμή, την παράσταση έκλεψαν τα σκυλιά-ηθοποιοί.

«Σου κοβόταν η ανάσα, αλλά ήταν κάτι το ασύλληπτο. Δεν έχω ξανανιώσει έτσι.

Με το που έβλεπες τα σκυλιά και τον τρόπο που έπαιζαν στην ταινία, σαν κανονικοί ηθοποιοί, ξέχναγες και το κρύο και την ταλαιπωρία και τα πάντα. Ξεκινούσαν να τρέχουν και δεν μπορούσες να τα σταματήσεις με τίποτα. Έδειχναν αντοχή που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσαν να έχουν. Έλεγα, δεν μπορεί, θα κουραστούν, θα είναι ανυπάκουα. Έπεσα έξω. Ήταν τα πιο ωραία γυρίσματα στα οποία βρέθηκα ποτέ», είχε πει ο Γουόκερ σε συνέντευξή του για την προώθηση της ταινίας.

Τα ονόματα των σκυλιών ήταν τα εξής: Μάγια, γέρο - Τζακ, Μαξ, Ντιούι, Τρούμαν, Σάντοου και Μπακ.

Τα ονόματα των σκυλιών ήταν: Μάγια, γέρο – Τζακ, Μαξ, Ντιούι, Τρούμαν, Σκιά, Κοντοστούπης και Μπακ

Ο Τζέισον Μπιγκς, ο οποίος υποδυόταν ένα από τα μέλη της ομάδας, είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ με τους μικρούς και αξιαγάπητους συμπρωταγωνιστές του, ώστε ήθελε να τους πάρει μαζί του, με τη λήξη των γυρισμάτων.

«Ναι, το παραδέχομαι. Προσπάθησα να κλέψω μερικά από τα σκυλιά, αλλά τα χάσκι είναι μεγάλα. Δεν μπορείς να τα κρύψεις κάτω από το σακάκι. Άσε που γαβγίζουν κιόλας. Αυτό πού το πας;», είχε πει αστειευόμενος σε συνέντευξη στο MTV.

Τα σκυλιά ελκήθρου κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης

Τα σκυλιά ελκήθρου κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση των σκυλιών και η επιτήρηση από την ΑΗΑ

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 30 εκπαιδευμένα σκυλιά ράτσας χάσκι της Σιβηρίας και μάλαμουτ της Αλάσκας.

Ο Πολ Γουόκερ χρειάστηκε να κάνει μαθήματα με εκπαιδευτές και να μείνει κοντά στα σκυλιά επί πολλούς μήνες, ώστε να τον μάθουν, να τον υπακούν και να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς μαζί του.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τα σκυλιά τα επιτηρούσαν αρμόδιοι οργανισμοί προστασίας ζώων, καθώς και το «American Humane Association» (ΑΗΑ).

Η Γουόλτ Ντίσνεϋ διαβεβαίωσε ότι κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε. Μόνο σε μια και μοναδική περίπτωση, χρειάστηκε να επέμβει εγκαίρως ένας από τους εκπαιδευτές, χρησιμοποιώντας βία,  ώστε να καταφέρει να χωρίσει δύο σκυλιά που τσακώνονταν και δάγκωναν το ένα το άλλο.

Το Eight Below ήταν η πρώτη ταινία που βγήκε σε Blu Ray

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 2006, απέσπασε θετικές κριτικές και αποτέλεσε επιτυχία για τη Ντίσνεϋ.

Για εβδομάδες τα χάσκι του Eight Below ήταν στην επικαιρότητα και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ενώ έδιναν το παρών μαζί με τους ηθοποιούς σε διάφορες εκδηλώσεις φιλανθρωπικού σκοπού.

Οι Πολ Γουόκερ και Τζέισον Μπιγκς στην πρεμιέρα της ταινίας στο Λος Άντζελες

Οι Τζέισον Μπιγκς και Πολ Γουόκερ στην πρεμιέρα της ταινίας στο Λος Άντζελες. Οι συντελεστές της ταινίας επισκέφτηκαν σχολεία μαζί με τα σκυλιά και προσέφεραν χαρά σε παιδιά

«Τα σκυλιά επικοινωνούσαν μεταξύ τους και ύστερα με όλους εμάς. Εγώ το έζησα και το είδα με τα μάτια μου. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά ισχύει.

Όχι μόνο επικοινωνούσαν, αλλά εξέφραζαν συναίσθημα. Έντονο συναίσθημα, ότι πρέπει να πάρουν αποφάσεις.

Αυτό είναι κάτι που το περιμένεις από τους ανθρώπους. Αλλά δεν είναι άνθρωποι, είναι σκυλιά. Είναι συναρπαστικό.

Εκείνα ουσιαστικά είναι οι ήρωες και οι πρωταγωνιστές, όχι εμείς», είχε πει ο Γουόκερ στην πρεμιέρα της ταινίας στο Λος Άντζελες.

Τα σκυλιά - ηθοποιοί έδειχναν συναίσθημα

Τα σκυλιά ήταν εξαιρετικά πειστικά στο ρόλο τους και πολύ συναισθηματικά.

Το «Eight Below» είχε συνολικό κέρδος 120.453.565 εκατομμύρια δολάρια, ενώ είναι η πρώτη ταινία που κωδικοποιήθηκε σε MPEG -4- AVC και κυκλοφόρησε σε Blu Ray στην αγορά, από τη Panasonic Hollywood Labs (PHL).

Δείτε το βίντεο με την επιβίωση των σκύλων ελκήθρου στην Ανταρκτική, από απόσπασμα της ταινίας «Eight Below»:

 生前のハチ公(秋田犬協会提供)Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Χάτσικο, ο πιο πιστός σκύλος του κόσμου. Πήγαινε επί 10 χρόνια, κάθε βράδυ, την ίδια ώρα στον σταθμό του τρένου, ελπίζοντας να βρει το αφεντικό του, που όμως είχε πεθάνει. Η ιστορία του έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Γκιρ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.