Η ανεπιθύμητη κόρη του Στηβ Τζομπς ζούσε με το επίδομα της πρόνοιας. Μετά το τεστ πατρότητας πλήρωνε διατροφή 385 δολάρια και αρνήθηκε να της πληρώσει τα δίδακτρα για το Πανεπιστήμιο

Η ανεπιθύμητη κόρη του Στηβ Τζομπς ζούσε με το επίδομα της πρόνοιας. Μετά το τεστ πατρότητας πλήρωνε διατροφή 385 δολάρια και αρνήθηκε να της πληρώσει τα δίδακτρα για το Πανεπιστήμιο
Ο Στηβ Τζομπς ήταν ένας από τους σπουδαιότερους τεχνολογικούς οραματιστές. Οι πρωτοποριακές του πατέντες άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα στον τομέα της τεχνολογίας παγκοσμίως.

Θα περίμενε κανείς ότι η κόρη του ιδρυτή της Apple, της πρώτης εταιρείας που έσπασε το φράγμα του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, θα μεγάλωνε μέσα σε ένα κόσμο ανέσεων. Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ διαφορετική.

Ο Στηβ Τζομπς ήταν ένας από τους σπουδαιότερους τεχνολογικούς οραματιστές/ πηγή: Wikimediamtx Commons

Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Το 1972 ο Στηβ Τζομπς ήταν 17 ετών και πήγαινε ακόμα λύκειο. Μία από τις συμμαθήτριές του στο σχολείο ήταν η Κρίσαν Μπρέναν. Οι δυο τους, τη χρονιά εκείνη, ήρθαν αρκετά κοντά και έγιναν ζευγάρι. Ήταν ένας έρωτας εφηβικός, αλλά σίγουρα κεραυνοβόλος.

Όταν τον επόμενο χρόνο ο Τζομπς αποφάσισε να μετακομίσει στο Πόρτλαντ για να φοιτήσει στο Κολλέγιο “Reed”, της ζήτησε να έρθει μαζί του. Η Κρίσαν όμως, δεν ήταν έτοιμη για μία τόσο μεγάλη αλλαγή και έμεινε πίσω στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, οι δυο τους δεν έχασαν επαφή.

Μιλούσαν συχνά στο τηλέφωνο, ενώ κάθε φορά που συναντιόνταν ήταν σαν να μην είχαν χωριστεί ποτέ. Είχαν ένα είδος ελεύθερης σχέσης, όπου κανείς δεν απαιτούσε αποκλειστικότητα από τον άλλον. Ήξεραν απλώς ότι δεν μπορούσαν να δώσουν ένα οριστικό τέλος σε αυτό που αισθάνονταν.

Ο Στηβ Τζομπς προσέλαβε την Κρίσαν Μπρέναν στην Apple/ πηγή: YouTube

Το 1977 o Στηβ Τζομπς προσέλαβε την Μπρέναν στην Apple. Όπως ήταν αναμενόμενο, η καθημερινή επαφή τους έφερε και πάλι κοντά. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, η 23χρονη γυναίκα ανακοίνωσε στον νεαρό επιχειρηματία ότι ήταν έγκυος και περίμενε το παιδί του. Ο Τζομπς, προς απογοήτευσή της, αντέδρασε πολύ άσχημα. Μετά από την άρνησή του να αναλάβει τις ευθύνες του, η Κρίσαν παραιτήθηκε από την εταιρεία και πλέον ήταν αποφασισμένη να τα βγάλει πέρα μόνη της.

Στις 17 Μαΐου του 1978, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Της έδωσε το όνομα Λίζα. Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της, ο Στηβ Τζομπς αρνούνταν κατηγορηματικά ότι ήταν κόρη του. Είχε διαδώσει στους κύκλους του ότι η Κρίσαν κοιμόταν με άλλους άντρες και απλώς είχε πάθει εμμονή μαζί του. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο ίδιος ήταν στείρος.

Εν τω μεταξύ, η Μπρέναν μεγάλωνε τη Λίζα με πολλές δυσκολίες. Αποξενωμένη από τους δικούς της και χωρίς καμία βοήθεια από τον πατέρα της μικρής, οι μόνοι πόροι που διέθετε ήταν ο μισθός της ως καθαρίστρια και ένα επίδομα από την Πρόνοια.

Η Κρίσαν με την Λίζα/ πηγή: YouTube

Όταν η Λίζα έγινε τριών, η Κρίσαν αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον του Τζομπς. Το δικαστήριο διέταξε τη διεξαγωγή εξέτασης DNA για να διαπιστωθεί με σιγουριά ότι ήταν ο πατέρας. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, τα οποία ήταν θετικά με πιθανότητα 94%, ο ιδρυτής της Apple υποχρεώθηκε να καταβάλει μία μηνιαία διατροφή. Ακόμη και τότε, ο Τζομπς εξακολουθούσε να ισχυρίζεται ότι «το 28% του αντρικού πληθυσμού των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι ο πατέρας της Λίζα». Το σκεπτικό πίσω από τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο.

Στην αρχή, ο Στηβ Τζομπς κατέθετε στην Κρίσαν το ποσό των 385 δολαρίων. Ύστερα από λίγο καιρό, το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 500 δολάρια. Την ίδια περίοδο ο νεαρός επιχειρηματίας είχε γίνει εκατομμυριούχος.

Η σχέση του με τη Λίζα μετά την αναγνώριση

Με τα χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την παραίτησή του από την Apple στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Στηβ Τζομπς άρχισε να αναθεωρεί τη συμπεριφορά του απέναντι στην πρωτότοκη κόρη του. Σιγά σιγά άρχισε να έρχεται σε επαφή με τη Λίζα και να αναπτύσσει μια κοντινή σχέση μαζί της. Μάλιστα, όταν έγινε εννιά, της ζήτησε να πάρει το επώνυμό του.

Ο Στηβ Τζομπς άρχισε να έρχεται κοντά με την πρωτότοκη κόρη του/ πηγή: YouTube

Όπως διηγείται στο βιβλίο της η Λίζα Μπρέναν-Τζομπς, αυτή η σχέση πατέρα-κόρης στην πραγματικότητα ήταν βαθιά προβληματική. Ο Τζομπς ποτέ δεν την αντιμετώπιζε ως ισότιμη με τα υπόλοιπα παιδιά του. Επί σειρά ετών, στις συνεντεύξεις που έδινε, ανέφερε ότι είναι πατέρας μόλις τριών παιδιών – όλα από το γάμο του με την Λορίν Πάουελ.

Στην εφηβεία της η Λίζα πήγε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα να ζήσει με τον Τζομπς και την οικογένειά του. Η μητέρα της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής, αλλά και οικονομικής φύσεως και δεν μπορούσε να φροντίσει πλέον τη μονάκριβη κόρη της. Εκεί, η μικρή ένιωσε την απόρριψη στο πετσί της. Ο πατέρας της και η μητριά της δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια ώστε να την κάνουν να νιώσει μέλος της οικογένειας. Παράλληλα, της είχαν θέσει τον όρο ότι για να μείνει μαζί τους, δεν θα πρέπει να έχει καμία επαφή με τη μητέρα της για έξι μήνες.

Πολλές φορές η κοπέλα αισθανόταν ότι ο μοναδικός ρόλος της μέσα στο σπίτι ήταν να προσέχει τα μικρά της αδέρφια όποτε οι γονείς τους έπρεπε να λείψουν. Οι στιγμές που μοιραζόταν μόνη με τον μπαμπά της ήταν ελάχιστες και δίχως ουσία. Ο Τζομπς συχνά μείωνε τη μεγάλη του κόρη, λέγοντάς της ότι δεν διέθετε δεξιότητες και ταλέντα. Άλλες φορές, η Λίζα θυμάται σχόλιά του που την έκαναν να αισθάνεται άβολα, καθώς είχαν πολύ εμφανή σεξουαλικά υπονοούμενα.

Τα χρόνια περνούσαν και τίποτα δεν φαινόταν να αλλάζει. Πατέρας και κόρη σταδιακά αποξενώνονταν όλο και περισσότερο. Μάλιστα, όταν η Λίζα ενηλικιώθηκε και θέλησε να πάει στο Πανεπιστήμιο, ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας αρνήθηκε να πληρώσει τα δίδακτρα.

Η Λίζα Μπρέναν-Τζομπς έγραψε ένα βιβλίο όπου αναλύει ενδελεχώς τη σχέση με τον πατέρα της/ πηγή: Wikimediamtx Commons

Όσο ο Στηβ Τζομπς ήταν ζωντανός και υγιής, οι μεταξύ τους σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ.

Τις τελευταίες μέρες της ζωής του, όταν γνώριζε πλέον ότι δεν του απομένει πολύς χρόνος, κάλεσε την κόρη του για να της μιλήσει.

«Θέλω να σου πω κάτι. Δεν έφταιγες εσύ», της εξομολογήθηκε κλαίγοντας. «Μακάρι να υπήρχε ένα εγχειρίδιο. Μακάρι να ήμουν σοφότερος. Αλλά δεν έφταιγες εσύ. Θέλω να ξέρεις ότι δεν έφταιγες για τίποτα από αυτά».

Όταν η Λίζα βγήκε από το δωμάτιο και μετέφερε τα λόγια αυτά στη Λορίν Πάουελ, εκείνη της απάντησε στεγνά ότι «δεν πιστεύει στις αποκαλύψεις που γίνονται από το νεκροκρέβατο».

Το 2018 η Λίζα Μπρέναν-Τζομπς κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Small Fry», στο οποίο διηγείται και αναλύει ενδελεχώς τη σχέση με τον πατέρα της.

Η ίδια υποστηρίζει ότι τον έχει συγχωρέσει πλήρως για τα πάντα.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι τρομερές περιπέτειες του νεαρού Στιβ Τζόμπς στην Ινδία. Ξύρισε το κεφάλι του, περπατούσε ξυπόλητος, ήρθε αντιμέτωπος με τη δυσεντερία και τη φτώχεια

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.