Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του 78χρονου Αλέξανδρου Πηλιούνη στην Παιανία. Το μουσείο του έγινε σκηνικό στον “Σασμό”

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του 78χρονου Αλέξανδρου Πηλιούνη στην Παιανία. Το μουσείο του έγινε σκηνικό στον “Σασμό”

30 Ιουνίου 2009. Ο 78χρονος Αλέξανδρος Πηλιούνης βρέθηκε δολοφονημένος εντός του λαογραφικού μουσείου που διατηρούσε στην Παιανία.

Είχε δεχτεί τρεις σφαίρες στο κεφάλι. Οι άνδρες της Ασφάλειας δεν βρήκαν ίχνη παραβίασης στην πόρτα ενώ τα κίνητρα των δραστών παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστα.

Ο Πηλιούνης ήταν γόνος μιας πολύ εύπορης οικογένειας γαιοκτημόνων της ανατολικής Αττικής και επιστήθιος φίλος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ζούσε με την γυναίκα του στην Καστέλα αλλά καθημερινά περνούσε πάρα πολλές ώρες της ημέρας στο μουσείο του στην Παιανία.

Τη νύχτα της 30ης Ιουνίου είχε αργήσει να επιστρέψει σπίτι του ενώ δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα της συζύγου του. Κάτι εντελώς ασυνήθιστο. Έτσι, η γυναίκα του επικοινώνησε με την ανιψιά του, που έμενε στην Παιανία, και εκείνη τον βρήκε νεκρό.

Η άγρια δολοφονία

Ο 78χρονος ήταν δεμένος χειροπόδαρα σε μια καρέκλα και το κεφάλι του ήταν τυλιγμένο με ένα πουκάμισο. Το χρηματοκιβώτιο του μουσείου βρέθηκε ανοιχτό, όπως και οι αποθηκευτικοί χώροι του. Όλα έδειχναν ότι πρόκειται για ληστεία αλλά αυτό που θορύβησε τις Αρχές ήταν ότι καμία από τις εισόδους του μουσείου δεν ήταν παραβιασμένη.

Στο σώμα του Αλέξανδρου Πηλιούνη βρέθηκαν ίχνη πάλης, το οποίο σημαίνει ότι βασανίστηκε και πάλεψε για τη ζωή του, πριν δολοφονηθεί με τρεις σφαίρες στο κεφάλι, δύο στο εμπρόσθιο τμήμα και μία στο πίσω μέρος.

Η τοπική κοινωνία συγκλονίστηκε από την άγρια δολοφονία του ηλικιωμένου ενώ γνωστοί και φίλοι δήλωσαν ότι δεν είχε “ανοιχτούς λογαριασμούς” με κανέναν, καθώς ήταν ένας προσιτός και αγαπητός άνθρωπος. Ωστόσο, οι άνδρες της Ασφάλειας ισχυρίστηκαν πως φαίνεται σαν να “του ζητούσαν κάτι επίμονα και τον χτύπησαν αλύπητα για να το αποκαλύψει”.

Παρ’ όλα οι δράστες δεν εντοπίστηκαν ποτέ και η υπόθεση Πηλιούνη έμεινε στον φάκελο των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων.

Λόγω του μεγάλου όγκου του λαογραφικού υλικού που βρισκόταν στο μουσείο, από υφαντά, στολές και πίνακες μέχρι εκθέματα από τον παλαιό αγροτικό βίο, δεν ήταν εύκολο να εξακριβωθεί αν έλειπε κάτι.

Το Λαογραφικό Μουσείο στην Παιανία όπου ο Αλέξανδρος Πηλιούνης βρέθηκε άγρια δολοφονημένος έγινε σκηνικό στον “Σασμό”

Ο Αλέξανδρος Πηλιούνης αφού αποφοίτησε από την εμπορική σχολή όπου σπούδαζε, αφιερώθηκε στη διαχείριση της μεγάλης περιουσίας του, που εκτός από το μουσείο, το οποίο είναι χτισμένο σε μια έκταση τρεισήμισι στρεμμάτων, περιλάμβανε και πολλά ακόμη ακίνητα και καταθέσεις ενώ φημολογούταν ότι ότι του ανήκε και το ακίνητο, όπου στεγάζεται το Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Ο 78χρονος άνδρας διατηρούσε άριστες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο είχε δωρίσει και λαογραφικό υλικό. Λίγες ημέρες πριν βρεθεί δολοφονημένος, είχε φιλοξενήσει στο μουσείο την τελετή λήξης του Β’ Παγκόσμιου Συνεδρίου με τίτλο «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός».

Σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά, ο χώρος του Λαογραφικού Μουσείου Πηλιούνη, χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Σασμός”:

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Up Stories από το Λαογραφικό Μουσείου Πηλιούνη στην Παιανία:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.