Τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Breitbart, όπου ο πρωθυπουργός μίλησε για μια «win-win» εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά τους δασμούς Τραμπ, σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε, έπειτα από ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. «Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος, εκτιμώ τα σχόλιά του» είπε αρχικά.
Και συνέχισε: «Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με κάθε έναν από αυτούς (σ.σ. με κάθε χώρα), θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους».
Ακολούθως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε κυρίως στην Κίνα, δείχνοντας κυρίως πού στοχεύουν οι δασμοί, και είπε ότι οι σύμμαχοι των Αμερικανών δεν φέρθηκαν καλά στη χώρα του στο παρελθόν. Εκτίμησε μάλιστα ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει και με την Κίνα.
Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους, τόνισε, υπογράμμισε ωστόσο ότι οι συμφωνίες «δεν ήταν δίκαιες για τις ΗΠΑ». Έχουμε 36 τρισ. χρέος για κάποιον λόγο, δεν το έχουμε για πλάκα, ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια, μιλώντας για το ύψος του εθνικού χρέους των ΗΠΑ, ενώ επέρριψε ευθύνες στον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, για τις εμπορικές συμφωνίες που είχε συνάψει η κυβέρνηση των Δημοκρατικών.
Μητσοτάκης στο Breitbart: Η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει σε «win-win» συμφωνία με τις ΗΠΑ
Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Breitbart News, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει σε μια «win-win» εμπορική συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα είναι «αμοιβαία επωφελής» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έρχονται τη στιγμή που η ΕΕ έχει μόλις ξεκινήσει νέες εμπορικές κινήσεις έναντι των ΗΠΑ. Οι κινήσεις αυτές, που εστιάζουν στον χάλυβα και το αλουμίνιο, είχαν κυρίως σχεδιαστεί πριν την ανακοίνωση των παγκόσμιων δασμών από τον Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα.
«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και υπάρχει και ένα ελληνικό μήνυμα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Breitbart News, όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του προς τον Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου στον δημοσιογράφο Ματ Μπόιλ, που βρίσκεται στη χώρα μας για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας λύσης win-win στο εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν από την αρχή η σταθερή μου πεποίθηση, πριν ακόμη ανακοινωθούν οι δασμοί. Υπάρχει ακόμη χώρος για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε μείζονα ανταποδοτική απάντηση πέρα από όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία ούτως ή άλλως ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ. Πιστεύω ότι, τελικά, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη, και πρέπει να βρούμε μια λύση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η συνέντευξη του Μητσοτάκη στο Breitbart News στέλνει ένα μήνυμα από την Ευρώπη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να συνεργαστούν με τον Τραμπ, ενώ φαίνεται πως ωριμάζει η συνείδηση στην ήπειρο ότι ο πραγματικός στόχος των ενεργειών του Αμερικανού προέδρου είναι η Κίνα.
Όσον αφορά το ειδικό μήνυμα της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο Breitbart News ότι θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον διάδρομο IMEEC -μια συμφωνία εμπορικού διαδρόμου που έχει υπογράψει ο Τραμπ με χώρες όπως η Ινδία, κράτη της Μέσης Ανατολής και ευρωπαϊκά κράτη. Ο IMEEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) θεωρείται από πολλούς στη Δύση ως η αμερικανική απάντηση στην Πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας.
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τον IMEEC ως έναν διάδρομο που ενώνει τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, την Ινδία, με την ισχυρότερη δημοκρατία, τις ΗΠΑ, με τη γέφυρα ανάμεσά τους να είναι η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας.
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έχουμε στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ» υπογράμμισε. «Και όταν κοιτάζω τον IMEEC, η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη μεγαλύτερη και στην ισχυρότερη δημοκρατία. Για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ ξανά μαζί του για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων».
Ο Τραμπ, σημειώνει το Breitbart, έχει μιλήσει με θερμά λόγια για τον IMEEC και πρόσφατα δήλωσε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια «ομάδα θαυμάσιων εθνών», που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «αντισταθούν σε χώρες που επιδιώκουν να μας βλάψουν στο εμπόριο». Αν και δεν ανέφερε ρητά την Κίνα, το… υπονοούμενο ήταν σαφές. Ο Τραμπ επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν σπουδαία πράγματα σε γεωπολιτικό επίπεδο μέσω τέτοιων συνεργασιών, αλλά και ότι οι εταίροι των ΗΠΑ, όπως η ΕΕ και η Ινδία, πρέπει να είναι πιο δίκαιοι απέναντι στην Ουάσινγκτον.
«Έχουμε μια ισχυρή ομάδα εμπορικών εταίρων» δήλωσε ο Τραμπ στο Breitbart News στα μέσα Μαρτίου. «Όμως, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους εταίρους να μας μεταχειρίζονται άσχημα. Σε πολλές περιπτώσεις τα πάμε καλύτερα με τους εχθρούς μας παρά με τους φίλους μας. Ορισμένοι που δεν είναι τόσο φιλικοί, μας μεταχειρίζονται καλύτερα από εκείνους που υποτίθεται πως είναι φίλοι μας, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που μας αντιμετωπίζει φρικτά στο εμπόριο. Το ίδιο ισχύει και για την Ινδία. Όμως αυτή η ομάδα εθνών είναι ενωμένη απέναντι σε χώρες που προσπαθούν να μας βλάψουν εμπορικά».
Κίνα: Με βίντεο του Μάο Τσετούνγκ η νέα απάντηση στους δασμούς 125% από τον Τραμπ
Με ένα βίντεο από ομιλία του Μάο Τσετούνγκ και το μήνυμα «είμαστε Κινέζοι, δεν φοβόμαστε από τις προκλήσεις, δεν θα υποχωρήσουμε» απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στους δασμούς 125% που επέβαλε ο Τραμπ μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για δικούς του δασμούς 84% προς τις ΗΠΑ.
Στο βίντεο ακούγεται ο Μάο Τσετούνγκ να λέει «ως προς το πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος, δεν είμαστε εμείς που θα το αποφασίσουμε. Ήταν θέμα του προέδρου Τρούμαν, τώρα εξαρτάται από τον πρόεδρο Άιζενχαουερ ή όποιον είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι στο χέρι τους».
«Ανεξαρτήτως του πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος αυτός, εμείς δεν θα υποκύψουμε ποτέ. Θα παλέψουμε μέχρι να θριαμβεύσουμε πλήρως» πρόσθετε στην ομιλία του ο ιστορικός ηγέτης της Κίνας υπό τον ήχο χειροκροτημάτων.
We are Chinese. We are not afraid of provocations. We don’t back down. 🇨🇳 pic.twitter.com/vPgifasYmI
— Mao Ning 毛宁 (@SpoxCHN_MaoNing) April 10, 2025
Σύμφωνα με τον Guardian το απόσπασμα είναι από την ομιλία του Μάο στο κλείσιμο της συνεδρίασης του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 1953.
Οι αναφορές του αφορούσαν τότε τον πόλεμο της Κορέας στον οποίο η Κίνα υποστήριξε την Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ τη Νότια Κορέα.
Το βίντεο με τον Ρίγκαν
Είχε προηγηθεί βίντεο από ομιλία του Ρόναλντ Ρίγκαν, το 1987, στην οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποκήρυττε τους δασμούς τονίζοντας ότι «τελικά θα πλήξουν την αμερικανική οικονομία», σε μια προφανή αναφορά στους δασμούς Τραμπ.
NEW: 🇨🇳 🇺🇸 The Chinese Embassy in the U.S. posts this video of Reagan speaking against tariffs captioned:
“Ronald Reagan vs. #tariffs : 1987 speech finds new relevance in 2025”
— ADAM (@AdameMedia) April 8, 2025
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος στις ΛΟΑΤΚΙ σημαίες σύμφωνα με νέα πολιτική της Eurovision. Επιτρέπονται μόνο οι επίσημες σημαίες των χωρών
- Τροχαίο με ανατροπή νταλίκας στην Αθηνών Κορίνθου. Έκλεισε το ένα ρεύμα. Προσπαθούν να μαζέψουν τελάρα με λάχανα από το οδόστρωμα
- Ισχυροί βοριάδες και σήμερα. Στα 127 km/h η ριπή στην Κάρυστο την Τρίτη
- Επιβεβαιώθηκαν οι πρώτοι νεκροί από το μπλακ άουτ στην Ισπανία. Συνεχίζεται η αποκατάσταση του ρεύματος
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ