Σε συνθήκες αυξημένης πίεσης από την κλιματική κρίση και την έντονη τουριστική δραστηριότητα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Σύμφωνα με διεθνείς αξιολογήσεις, η χώρα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης υδατικής ανεπάρκειας. Την τελευταία δεκαετία, η κατανάλωση νερού για ύδρευση έχει υπερδιπλασιαστεί, κυρίως λόγω της εποχιακής αύξησης πληθυσμού σε τουριστικές περιοχές, ενώ τα δίκτυα διανομής καταγράφουν απώλειες έως και 50%.
Το πρόβλημα εντείνεται από τη μείωση των επιφανειακών υδάτινων πόρων και τη ραγδαία αύξηση γεωτρήσεων, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 80% την τελευταία 20ετία. Η υπερεκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα οδηγεί σε φαινόμενα υφαλμύρισης, ιδίως σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Ταυτόχρονα, η γεωργική χρήση απορροφά περίπου το 80% των διαθέσιμων υδάτων, με την αρδευτική κατανάλωση να αποτελεί βασικό παράγοντα πίεσης στο σύστημα.
Η ανάγκη για ολοκληρωμένη διαχείριση οδήγησε στη συγκρότηση διυπουργικής σύσκεψης, η οποία πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μποδοσάκη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη. Στόχος είναι η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου υδάτων, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και στελεχών από την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ. Στο επίκεντρο βρίσκονται η αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων, η κατασκευή φραγμάτων και έργων αποθήκευσης, καθώς και η επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης υδάτων.
Το εθνικό σχέδιο καλείται να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως:
-
Ποιες θα είναι οι μόνιμες δομές διαχείρισης υδάτων;
-
Ποια έργα κρίνονται άμεσης προτεραιότητας (φράγματα, εκσυγχρονισμός υποδομών);
-
Πού χρειάζεται αναθεώρηση ή κατάρτιση νέων διαχειριστικών σχεδίων;
Παρά τη σχετική βελτίωση στις βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ παραμένουν μειωμένα, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει όχι μόνο την επάρκεια, αλλά και το κόστος της ενέργειας. Οι προκλήσεις αυτές καθιστούν επιτακτική την άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τι ισχύει για το κινητό με τον νέο ΚΟΚ. 10 κρίσιμες οδηγίες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι
- Νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων στο Ιράν. “Στόχοι” αναχαιτίστηκαν στην Τεχεράνη. Ισχυρή έκρηξη στην πόλη Ισφαχάν
- Ο “δείκτης πίτσας” είχε προβλέψει την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν. Πού στηρίζεται η θεωρία
- ΣτΕ. Συνταγματικός ο νόμος Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το σκεπτικό της Ολομέλειας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ