Οι πολυκατοικίες απειλούν τα προάστια; Σκληρή κόντρα υπ. Περιβάλλοντος και δημάρχων για οικοδομές με μπόνους στο ύψος

Οι πολυκατοικίες απειλούν τα προάστια; Σκληρή κόντρα υπ. Περιβάλλοντος και δημάρχων για οικοδομές με μπόνους στο ύψος

Οι πολυκατοικίες που ετοιμάζονται να ανεγερθούν στα προάστια της Αττικής, βάση ευεργετήματος του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους που καταγγέλουν αλλοίωση του περιβάλλοντος σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή δόμησης.

Τα νέα δεδομένα έχουν φέρει σε αντιπαράθεση την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και τους δημάρχους που διαφωνούν, εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Συμβούλιο θα κρίνει την αντισυνταγματικότητα  των επίμαχων διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, σύμφωνα με τις οποίες δίνονται ευεργετήματα ύψους για τα νεόδμητα κτίρια. Οι διατάξεις ισχύουν για όλη τη χώρα και μάλιστα χωρίς την εκπόνηση ειδικής μελέτης, όπως προβλέπεται.

Το ιστορικό

Ο νόμος είχε ψηφιστεί το 2012, αλλά η οικονομική κρίση είχε “παγώσει” κάθε οικοδομική δραστηριότητα. Τώρα που το ΣτΕ ανακοίνωσε ότι θα περάσει τον νόμο ως αντισυνταγματικό, ο αριθμός των αιτήσεων για νέες άδειες εκτοξεύτηκε. Οι κατασκευαστές σπεύδουν να θεμελιώσουν το δικαίωμα να χτίσουν υψηλότερα κτίρια πριν το δικαίωμα αυτό σκοντάψει στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Γι’ αυτό κάποιοι Δήμαρχοι με πρώτο τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο γνωμοδότησαν υπέρ της εξαίρεσης του Δήμου από τα ευεργετήματα του ΝΟΚ. Παράλληλα προτρέπουν τις υπηρεσίες της πολεοδομίας να σταματήσουν εκδίδουν άδειες εάν αυτές κάνουν χρήση των εν λόγω ευεργετημάτων.

Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικά τα συγκεκριμένα ευεργετήματα για επιπλέον δόμηση του ΝΟΚ. Οι δικαστές αποφάνθηκαν επί του θέματος μετά από προσφυγή του δήμου Αλίμου, αλλά λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Βροχή προσφυγών και κόντρα με το υπουργείο

Μετά την προσφυγή του Δ. Αλίμου, ακολούθησαν οι δήμαρχοι Παπάγου-Χολαργού, Αθηναίων, Βάρης -Βούλας-Βουλιαγμένης. Μάλιστα ο τελευταίος εξέδωσε διπλή γραπτή εντολή προς την Υπηρεσία Δόμησης, για να αναστείλει την έκδοση νέων αδειών δόμησης με χρήση των συγκεκριμένων άρθρων του ΝΟΚ. Για το ζήτημα αυτό έχουν ασκηθεί πολλές προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο από πολίτες και φορείς, με τους προσφεύγοντες να υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις οδηγούν σε υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απειλεί με πειθαρχικές διώξεις με το σκεπτικό ότι  οι δήμαρχοι δεν έχουν δικαίωμα να «παγώσουν» την έκδοση αδειών και διαμηνύει  ότι μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, όπως ισχύουν.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια εκφοβισμού, από την πλευρά του ΥΠΕΝ που ακυρώνει τη θεσμική λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι πολυκατοικίες που ετοιμάζονται να ανεγερθούν στα προάστια της Αττικής, βάση ευεργετήματος του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους. Φωτo αρχείου Pixabay

Μέσω των ευεργετικών ρυθμίσεων, ο ΝΟΚ δίνει δικαίωμα έξτρα δόμησης σε κτίρια με αντάλλαγμα τον περιορισμό του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου ή της κάλυψης σε συνδυασμό με απόσυρση κτιρίου ή με απόδοση τμήματος για κοινή δημόσια χρήση κλπ.

Όπως υποστηρίζεται, η ανέγερση υψηλών κτιρίων σε περιοχές με χαμηλά ύψη κατοικιών, αλλάζει το περιβάλλον ολόκληρων περιοχών. Όπως υποστηρίζουν οι δημοτικές αρχές που αντιδρούν, οι περιοχές τους απειλούνται από “τσιμεντοποίηση” και αλλοίωση της φυσιογνωμίας τους.

Οι εξαιρέσεις της Εκάλης , της Φιλοθέης και του Π. Ψυχικού

Εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η πίεση στις πολεοδομίες είναι τεράστια για έκδοση οικοδομικών αδειών κάνοντας χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ, καθώς πολίτες και μηχανικοί φοβούνται ότι θα καταργηθούν. Από την άλλη, όλο και περισσότεροι δήμοι της Αττικής, ετοιμάζονται να ψηφίσουν την αναστολή των οικοδομικών αδειών, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Μετά το Δήμο Βάρης ακολούθησε και ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμος  Παπάγου-Χολαργού που πάγωσε την έκδοση οικοδομικών αδειών με μπόνους σε ύψος.

Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του ΝΟΚ: «Θεωρούμε απαράδεκτο στον βωμό της υπερδόμησης και του ευκαιριακού υπερκέρδους να υπονομεύεται η φυσιογνωμία και το πολεοδομικό κεκτημένο του Δήμου μας».

Να σημειωθεί ότι μέσω νομοθετικής ρύθμισης εξαιρέθηκαν οι περιοχές της Εκάλης, της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού από τις προβλέψεις του ΝΟΚ για πρόσθετα ύψη. Κρίθηκε ότι έπρεπε να προστατευτούν επειδή είναι “κηπουπόλεις”.

Όπως καταγγέλλεται εκεί ζουν αρκετοί πολιτικοί και παράγοντες της οικονομικής ελίτ, που φρόντισαν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Η εξαίρεση ψηφίστηκε πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις εθνικές εκλογές και εν αναμονή της συζήτησης της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Εκτός από τους Δήμους αντιδρούν και συλλογικότητες όπως η Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κηφισιάς  που προχώρησε στην συγκέντρωση υπογραφών ώστε η περιοχή  να εξαιρεθεί από τον Καταστρεπτικό – όπως τον αποκαλεί- ΝΟΚ.  Δείτε την σχετική φόρμα εδώ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.