Η αρχαιότερη σπηλαιογραφία στον κόσμο δείχνει έναν αγριόχοιρο και τις παλάμες ενός Homo Sapiens. Αποκαλύφθηκε σε ένα δυσπρόσιτο σπήλαιο της Ινδονησίας

Η αρχαιότερη σπηλαιογραφία στον κόσμο δείχνει έναν αγριόχοιρο και τις παλάμες ενός Homo Sapiens. Αποκαλύφθηκε σε ένα δυσπρόσιτο σπήλαιο της Ινδονησίας
Στη απεικόνιση διακρίνεται ένα αγριογούρουνο και δύο παλάμες πάνω από το τρίχωμά του. Η συγκεκριμένη σπηλαιογραφία θεωρείται ως η αρχαιότερη στον κόσμο.
Ανακαλύφθηκε στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας το 2017, δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2021 και χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 45.500 χρόνια. Θεωρείται η αρχαιότερη αναπαραστατική ζωγραφιά σπηλαίου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Η νέα ανακάλυψη

Το 2019, η ίδια ομάδα ερευνητών είχε ανακαλύψει, σε διαφορετική τοποθεσία αλλά στο ίδιο νησί την αρχαιότερη έως τότε σπηλαιογραφία, ηλικίας τουλάχιστον 43.900 ετών.

Η νέα ανακάλυψη της επιστημονικής ομάδας πραγματοποιήθηκε στο ιδιαίτερα δυσπρόσιτο σπήλαιο Λεάνγκ Τεντόνγκε, το οποίο βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα του νησιού και απέχει τουλάχιστον μια ώρα περπάτημα από τον πλησιέστερο δρόμο.

Η ζωγραφιά με σκουροκόκκινη ώχρα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σκηνής, καθώς δίπλα της φαίνεται να έχουν αποτυπωθεί ακόμα δύο χοίροι, οι οποίοι με την πάροδο των χιλιάδων ετών έχουν σχεδόν διαβρωθεί. Το συγκεκριμένο είδος κοντοπόδαρων αγριόχοιρων, επιβιώνει μέχρι σήμερα και αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο των ντόπιων κυνηγών.

Η αρχαιότερη σπηλαιογραφία ζώου στον κόσμο (Πηγή: Science Advances)

Η εικόνα του αρσενικού χοίρου έχει μέγεθος 136 επί 54 εκατοστά, δηλαδή μήκος σχεδόν ενάμισι μέτρου ενώ από πάνω της διακρίνονται τα χρωματιστά αποτυπώματα δύο ανθρώπινων χεριών, από τα οποία οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εξάγουν δείγματα αρχαίου DNA.

Οι δημιουργοί της παραμένουν άγνωστοι. Ωστόσο πιθανολογείται ότι η ζωγραφιά ανήκει σε Homo Sapiens. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το αυστραλιανό Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ, Μαξίμ Ομπέρ δήλωσε ότι “οι άνθρωποι που τη ζωγράφισαν ήταν πλήρως σύγχρονοι, σαν κι εμάς, είχαν όλη την ικανότητα και τα εργαλεία για να ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε“.

Διαβάστε ακόμα: Το Μυστήριο με τους 50 σκελετούς του Σπηλαίου Ανδρίτσας στην Αργολίδα. Εντυπωσιακά ευρήματα που συνθέτουν μια συγκλονιστική ιστορία

“Η ανακάλυψη ενισχύει τις ενδείξεις ότι η πρώτη σύγχρονη τέχνη των σπηλαίων από τους ανθρώπους δεν εμφανίστηκε κατά την εποχή των πάγων στην Ευρώπη, όπως εδώ και καιρό εκτιμάτο, αλλά αρκετά πιο νωρίς”, συνέχισε ο αρχαιολόγος Άνταμ Μπρουμ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το σπήλαιο όπου έγινε η ανακάλυψη (Πηγή: Science Advances)

Μέλη της τοπικής απομονωμένης κοινότητας Μπούγκις, τόνισαν ότι τόσο οι Δυτικοί όσο και οι ντόπιοι είδαν για πρώτη φορά την συγκεκριμένη εικόνα με τα ζώα στο σπήλαιο, καθώς ακόμα και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής δεν γνώριζαν για την ύπαρξη του δυσπρόσιτου σπηλαίου έως το 2017, όταν ανακαλύφθηκε.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν στο νησί ακόμη αρχαιότερες σπηλαιογραφίες.

αντλήθηκαν πληροφορίες από Science Advances

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Η αρχαιότερη σκηνή κυνηγιού στον κόσμο εντοπίστηκε σε βραχογραφία μέσα σε σπήλαιο στην Ινδονησία. Πως οι παλαιολιθικοί άνθρωποι έπιαναν αγριογούρουνα και βουβάλια

Διαβάστε ακόμα: «Ο Homo erectus δεν ήταν ένας ηλίθιος πίθηκος». Νέα θεωρία υποστηρίζει ότι ο «όρθιος άνθρωπος» ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη και «εφηύρε» τον λόγο 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.