Ποια αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τι έδειξε έρευνα σε Ιταλικό πανεπιστήμιο

Ποια αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τι έδειξε έρευνα σε Ιταλικό πανεπιστήμιο

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλωθούν και αυτοάνοσα νοσήματα, σύμφωνα με νεα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βερόνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν  ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων συσχετίζεται με περίπου 40% υψηλότερο κίνδυνο για εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, επίσης, 20% υψηλότερο κίνδυνο για νόσο του Crohn και 15% για ασθένειες όπως ο ερυθηματώδης λύκος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό RMD Open και το δείγμα ήταν 81.363 άνδρες και γυναίκες από την ιταλική βάση δεδομένων που παρακολουθεί τον κίνδυνο καταγμάτων.

Η Φελίσιτι Γκάβινς, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Φλεγμονής και Μεταφραστικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη ενισχύει τα στοιχεία που υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και των αυτοάνοσων ασθενειών».

Όμως, η Γκάβινς προειδοποίησε ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιο πως ο μολυσμένος αέρας είναι η μοναδική αιτία για τα αυτοάνοσα. Επίσης τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευτούν, επειδή οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κυρίως γυναίκες μεγάλης ηλικίας με αρθρίτιδα.

Με τι άλλα προβλήματα υγείας συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρύπανση του αέρα συσχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας. Τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος του εγκεφάλου, οι αποβολές και τα προβλήματα ψυχικής υγείας περιλαμβάνονται σε αυτά.

Μια συστηματική ανασκόπηση βιβλιογραφίας του 2019 συμπέρανε ότι σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος μπορεί να επηρεαστεί από το μολυσμένο αέρα.

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πρόσφατα αναγνωρίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως έναν από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία”, είπε ο Δρ. Giovanni Adami, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και ρευματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα.

“Η μελέτη μας παρέχει νέα στοιχεία από την πραγματική ζωή σχετικά με τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των αυτοάνοσων νοσημάτων και της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποδειχθεί μία αιτιώδης σχέση”, πρόσθεσε ο Ιταλός επιστήμονας.

Με πληροφορίες από: Guardian. Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Flickr

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu
error: Content is protected !!