Η διαφημιστική καμπάνια για το Listerine εναντίον του halitosis, που απειλούσε “μοναχικούς άντρες και ανύπαντρες γυναίκες”

Η διαφημιστική καμπάνια για το Listerine εναντίον του halitosis, που απειλούσε “μοναχικούς άντρες και ανύπαντρες γυναίκες”

Το 1879, οι γιατροί Τζόζεφ Λόρενς και Τζόρνταν Λάμπερτ δημιούργησαν ένα διάλυμα που ονόμασαν Listerine, δίνοντάς του το όνομα του Τζόζεφ Λίστερ, του γιατρού που επέβαλε για πρώτη φορά την αποστείρωση στα χειρουργεία.

Αρχικά, το Listerine χρησιμοποιούνταν ως απολυμαντικό στα νοσοκομεία. Αργότερα, διαδόθηκε η χρήση του και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον καθαρισμό πληγών.

Μετά το τέλος του πολέμου, υπήρχε σε πολλά σπίτια ως καθαριστικό. Παράλληλα, ο κόσμος το χρησιμοποιούσε και ως θεραπεία για τη γονόρροια.

Η κοπέλα δεν προσκλήθηκε στο χορό εξαιτίας της "halitosis", δηλαδή της δύσοσμης αναπνοής

Η κοπέλα δεν προσκλήθηκε στον χορό εξαιτίας της “halitosis”, δηλαδή της δύσοσμης αναπνοής

Όλα άλλαξαν τη δεκαετία του ’20, όταν ξεκίνησε μια πολύ φιλόδοξη διαφημιστική καμπάνια που παρουσίαζε το Listerine ως την αποτελεσματικότερη θεραπεία για μία νέα νόσο που ταλάνιζε το μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού, την αποκαλούμενη “halitosis”.

Halitosis είναι στα λατινικά η δύσοσμη αναπνοή, πάθηση που ασφαλώς και δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αρρώστιες, αλλά η επιστημονική ονομασία τρόμαξε τον κόσμο που έσπευσε να θεραπευτεί.

Οι διαφημίσεις απευθύνονταν σε μοναχικούς άντρες και ανύπαντρες γυναίκες και παρουσίαζαν τη “halitosis” ως το λόγο που δεν έλκυαν το αντίθετο φύλο.

“Δεν είσαι δημοφιλής εξαιτίας της halitosis”, έγραφε μία διαφήμιση, “Μιλάνε για εσένα πίσω απ’ την πλάτη σου”, μια άλλη.

“Αφού η halitosis δεν ανακοινώνεται ποτέ στο ασθενή, δεν μπορεί να ξέρεις ότι πάσχεις”, έγραφε με μικρά γράμματα η πρώτη διαφήμιση.

listerine-ad4

Με μια γουλιά Listerine την ημέρα, κάθε άντρας μπορούσε να κατακτήσει τις ωραιότερες γυναίκες και κάθε “γεροντοκόρη” να βρει τον έρωτα της ζωης της.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’20, δεν υπήρχε νοικοκυριό χωρίς Listerine. Ο τζίρος της φαρμακευτικής εταιρίας Λάμπερτ που το πουλούσε, αυξήθηκε από 115 χιλιάδες δολάρια το 1920, σε 8 εκατομμύρια το 1927.

Εκτός από “θεραπεία για τις μοναχικές καρδιές”, διαφήμιζαν ότι το Listerine ήταν αποτελεσματικό ως αποσμητικό, οδοντόκρεμα και μπορούσε να θεραπεύσει την πιτυρίδα και το συνάχι.

Κυκλοφόρησε ακόμα και μάρκα τσιγάρων, η κακοσμία απ’ τα οποία μπορούσε να εξαφανιστεί με μια σταγόνα Listerine.

Από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα, το Listerine χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την υγιεινή του στόματος, αν και σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι ο μόνος τρόπος να “θεραπευθεί” η δύσοσμη αναπνοή είναι ο σωστός καθαρισμός των δοντιών και δεν αρκεί μια γουλιά Listerine.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πώς δημιουργήθηκαν τα έτοιμα τσιγάρα για να αποφύγουν τη σκληρή φορολογία των στριφτών! Γιατί η υψηλή φορολογία αύξησε το λαθρεμπόριο καπνών 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.