Η διάσημη Παναγία Παραπορτιανή είναι σύμπλεγμα πέντε μικρών ναών. Ποιο ήταν το “Παραπόρτι” που έδωσε το όνομα στο ξωκλήσι – στολίδι της Μυκόνου

Η διάσημη Παναγία Παραπορτιανή είναι σύμπλεγμα πέντε μικρών ναών. Ποιο ήταν το “Παραπόρτι” που έδωσε το όνομα  στο ξωκλήσι – στολίδι της Μυκόνου
Μύκονος. Το νησί των ανέμων και της ελευθερίας. Ένας τόπος που παρά την υπερβολική τουριστική προβολή που έλαβε, κατάφερε να κρατήσει την ομορφιά και την εσωτερικότητά του. 

Οι γραφικές εκκλησίες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του νησιού. Μόνο στην πόλη της Μυκόνου υπάρχουν περισσότερες από 60 παλιές εκκλησίες και σε όλο το νησί, οι επισκέπτες μπορούν να δουν μικρότερα παρεκκλήσια που ξεπερνούν τον αριθμό των 400. Αρκετοί από αυτούς τους ταπεινούς τόπους λατρείας, έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα ​​ιστορικά μνημεία.

Το στολίδι της Μυκόνου

Η Παραπορτιανή είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές και πολυφωτογραφημένες εκκλησίες στην Ελλάδα. Είναι ένα εμβληματικό μνημείο των Κυκλάδων. Πλήθος κόσμου το επισκέπτεται κάθε χρόνο με ευλάβεια, ιδιαίτερα κατά τη γιορτή των Αγίων Αναργύρων τον Ιούλιο, όπου κατακλύζεται ο αύλειος χώρος από πιστούς.

Άρχισε να χτίζεται στα τέλη του 14ου αιώνα και ολοκληρώθηκε τον 17ο αιώνα. Στην πραγματικότητα αποτελείται από πέντε εκκλησίες που συνδέονται μεταξύ τους.

Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε το παλιό λιμάνι, τον Γυαλό και τη μικρή Βενετία. Η Παναγία η Παραπορτιανή δεσπόζει με τον λιτό λευκό όγκο στην άκρη των βράχων. Την ιστορία του τουρισμού του νησιού κατέγραψε η “Μηχανή του Χρόνου”. Προσεχώς στο COSMOTE HISTORY. Αερολήψη: Mηχανή του Χρόνου

Διαβάστε επίσης: Το δέντρο που φύτρωσε μέσα στο ιερό της εκκλησίας. Είναι υπεραιωνόβιο και αναπτύχθηκε κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Τι φοβούνται οι κάτοικοι στη Σαμαρίνα …
Η Παραπορτιανή πήρε το όνομά της, από το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στη μικρή βορειοδυτική πύλη, “το παραπόρτι” του μεσαιωνικού τείχους της Μυκόνου.
Στην πραγματικότητα αποτελεί διώροφο συγκρότημα πέντε εκκλησιών, όπου οι τέσσερις  από αυτές είναι στο ισόγειο και η μία υπερυψωμένη. Αυτή ακριβώς η εκκλησία είναι που φέρει και το όνομα της Παναγίας  Παραπορτιανής. Δημιουργήθηκε μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα.

Πήρε το όνομά της, από το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στη μικρή βορειοδυτική πύλη, “το παραπόρτι” του μεσαιωνικού τείχους της Μυκόνου. Αερολήψη: Mηχανή του Χρόνου

Το συγκρότημα της Παραπορτιανής βρίσκεται στη δυτική πλευρά το Κάστρου της Χώρας της Μυκόνου. Ήταν αρχικά ο ορθογώνιος κεντρικός πύργος του. Εκεί υπήρχε ένα μέρος από τις εξόδους του μεσαιωνικού φρουρίου προς την βραχώδη ακτή.

Η έξοδος αυτή το “Παραπόρτι” είναι στεγασμένο στο δρόμο που περνά κάτω από την Παναγία, την εκκλησία δηλαδή του ορόφου και δίπλα από  αυτή οι εκκλησίες του ισογείου: Αγίου Σώζοντος, Αγίων Αναργύρων με δύο ισχυρότατα τόξα στο εσωτερικό της που υποστήριζαν την σημαντική υπερκατασκευή του πύργου και της Αγίας Αναστασίας. Οι τρεις αποτελούν τη δυτική πρόσοψη του συγκροτήματος ενώ ο Άγιος Ευστάθιος βρίσκεται  στο εσωτερικό του ίδιου επιπέδου.

Το εκκλησιαστικό σύμπλεγμα ουσιαστικά είναι η μετεξέλιξη ενός από τους πύργους του μεσαιωνικού κάστρου και πρόκειται για ένα σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών.Oι εκκλησίες του ισογείου: του Αγίου Σώζοντος, των Αγίων Αναργύρων ,της Αγίας Αναστασίας και του Αγίου Ευσταθίου. Η πέμττη και υπερυψωμένη φέρει το όνομα Παραπορτιανή. Αερολήψη: Mηχανή του Χρόνου

Η μονόκλιτη επίσης εκκλησία του ορόφου που επιστεγάζεται με τρούλο έχει κι αυτή δύο ισχυρά τόξα στη βορεινή και τη νότια πλευρά της. Στην ανατολική πρόσοψη της έχει κωδωνοστάσιο με μικρή αψίδα, που ολοκληρώνει το μοναδικό στο είδος του δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής των κυκλαδικών κάστρων.

Ο  Μητροπολίτης Σύρου και Μυκόνου

Ο μητροπολίτης Σύρου και Μυκόνου Δωρόθεος Β μιλώντας στη “Μηχανή του Χρόνου” αναφέρθηκε στην Μύκονο των αντιθέσεων και στην “αμαρτία που επλεόνασε και την χάρη που υπέρ περίσσευσε” στον τόπο στις εποχές της μεγάλης υπερβολής.

“Οι άνθρωποι δημιούργησαν μέσα τους εσωτερικές αντιστάσεις. Τις οποίες έχουν μεταλαμπαδεύσει και στα παιδιά τους. Οι εκκλησίες στη Μύκονο γεμίζουν τις Κυριακές”, είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι ο πολιτισμός του νησιού με τα παρεκκλήσια που είναι αναρίθμητα και λειτουργούν όλο το χρόνο επηρεάζουν τον επισκέπτη.

“Βλέποντας οι επισκέπτες εκατοντάδες σταυρούς μπροστά στα μάτια τους, τα καμπαναριά, καταλαβαίνουν ότι αυτός ο τόπος δεν είναι ένας τόπος ο οποίος είναι χωρίς σύνορα και χωρίς όρια ευλάβειας. Ξέρουν ότι είναι ένας τόπος που θρησκεύεται και πιστεύει”, είπε ο μητροπολίτης.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η «Αγία Σοφία της Τσουκούροβα». Έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία στην αρχαία Φλαβιόπολη, που έγινε τζαμί …

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.