Η δολοφονική επίθεση εναντίον Τούρκου διπλωμάτη στο Παγκράτι. Toν γάζωσαν μπροστά στα ανήλικα παιδιά του. Η αρμένικη οργάνωση, που εκτελούσε Τούρκους σε όλο τον κόσμο

Η δολοφονική επίθεση εναντίον Τούρκου διπλωμάτη στο Παγκράτι. Toν γάζωσαν μπροστά στα ανήλικα παιδιά του. Η αρμένικη οργάνωση, που εκτελούσε Τούρκους σε όλο τον κόσμο

31 Ιουλίου 1980. Ο Αρμενικός Μυστικός Στρατός “χτύπησε” για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η αποστολή των εκτελεστών ήταν να ξεκληρίσουν όλη την οικογένεια του Τούρκου ακόλουθου στην Αθήνα, Γκαλίπ Οζμέν.

Ο Τούρκος διπλωμάτης με τη σύζυγο και τα 3 παιδιά του μόλις είχαν επιστρέψει με το αυτοκίνητο τους στην πολυκατοικία, που διέμεναν στο Παγκράτι. Οι δράστες περίμεναν τον διπλωμάτη έξω από το σπίτι του. Όταν τον είδαν να παρκάρει το διπλωματικό του αυτοκίνητο, του επιτέθηκαν. Ο εκτελεστής κρατώντας το όπλο του μέσα σε μια σακούλα τέντωσε αστραπιαία το χέρι του και τον πυροβόλησε.

Ο δράστης πυροβολούσε από το ανοιχτό παράθυρο του οδηγού, με τις σφαίρες να πέφτουν βροχή στο εσωτερικό του. Το τζάμι θρυμματίστηκε και οι σφαίρες βρήκαν τα δύο παιδιά. Αφού είχε αδειάσει το πιστόλι στα θύματα του, έστριψε την κάννη και πυροβόλησε και πάλι τον διπλωμάτη. Ήταν η χαριστική βολή.

Γάζωσαν την οικογένεια σε πολυσύχναστο δρόμο του Παγκρατίου

Ο ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας Γκαλίπ Οζμέν είχε δολοφονηθεί μπροστά στα μάτια της οικογένειας του. Είχε δεχτεί δύο σφαίρες, μία στην καρωτίδα και μία στο στήθος. Οι πυροβολισμοί του εκτελεστή τραυμάτισαν σοβαρά τη σύζυγο, τη κόρη και τον ένα γιο του διπλωμάτη. Η κόρη ήταν κλινικά νεκρή. Ύστερα από 4 ημέρες υπέκυψε στα τραύματα της. Από τη δολοφονική επίθεση γλύτωσε μόνο ο μικρότερος 12χρονος γιος και το σκυλί του.

Ο τραυματισμένος γιος του όρμηξε μετά την επίθεση προς το μέρος του εκτελεστή για να τον καταδιώξει. Ενώ η πληγή του ήταν ανοιχτή, κυνήγησε, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον προλάβει.”Δεν ήξερα ελληνικά για να φωνάξω πιάστε τον είναι δολοφόνος. Γι αυτό έλεγα μπαμ μπαμ και έδειχνα αυτόν που ήταν μπροστά μου”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ο γιος που καταδίωξε το δολοφόνο περιέγραψε με ακρίβεια το προφίλ των δύο δραστών. Έτσι οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να σχεδιάσουν σε σκίτσο τα χαρακτηριστικά τους.

“Εδώ Αρμενικός Μυστικός Στρατός για την Απελευθέρωση της Αρμενίας. Αντάρτες του στρατού αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στον αγώνα μας ενάντια στο τουρκικό καθεστώς τις αντιδραστικές δυνάμεις της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καθώς και ενάντια των Αρμενίων αντιδραστικών”. Αυτό ήταν το μαγνητοφωνημένο μήνυμα που έστειλε ο στρατός στα γραφεία του ειδησεογραφικού Πρακτορείου Assosiated Press στην Αθήνα.

Ο Μυστικός Αρμενικός Στρατός και οι δολοφονικές επιθέσεις

Ο Μυστικός Αρμενικός Στρατός ήταν Αρμενική μαχητική οργάνωση που στόχευε “να αναγκάσει την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει δημοσίως την ευθύνη της για τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, να πληρώσει αποζημιώσεις, και να παραχωρήσει έδαφος για μια αρμενική πατρίδα”.

Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Οζμέν Γκαλίπ στην Αθήνα ήταν μία από τις 5 μαχητικές οργανώσεις που δρούσαν την δεκαετία του 1980. Πέρα από τον “Μυστικό Αρμενικό Στρατό” υπήρχαν οι “Εκδικητές της Γενοκτονίας των Αρμενίων, “Κομμάντος απονομής δικαιοσύνης για τη γενοκτονία Αρεμνίων”, το “Νέο Αρμενικό κίνημα αντίστασης” και ο “Ρεπουμπλικανικός αρμενικός στρατός”.

Η δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη στην Αθήνα ήταν συνέχεια άλλων παρόμοιων επιθέσεων Τούρκων πρεσβευτών που είχαν προηγηθεί στη Γαλλία και την Αυστρία.

Τα τραυματισμένα παιδιά και η σύζυγος του Τούρκου δολοφονημένου διπλωμάτη στους διαδρόμους του Λαικού Νοσοκομείου

Τον Οκτώβριο του 1975 σε τρία 24ωρα  εκτέλεσαν εν ψυχρώ δύο πρεσβευτές της Άγκυρας σε Παρίσι και Βιέννη. Αυτές ήταν οι πρώτες επιχειρήσεις μιας μικρής ομάδας Αρμενίων κομμάντος εθνικιστών. Η δράση τους συνέχισε και τα επόμενα χρόνια σε διάφορα σημεία της Υφηλίου. Ο Οζμέν ήταν το ένατο θύμα δολοφονικών επιθέσεων σε Τούρκους διπλωμάτες. Παράλληλα είχαν σημειωθεί 13 σοβαροί τραυματισμοί διπλωματών και μελών των οικογενειών τους και 27 βομβιστικές ενέργειες που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Συνήθως οι ομάδες των Αρμενίων εκτελεστών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής, αποτελούνταν από 2-3 μέλη, των οποίων η εκπαίδευση τους έφτανε στο επίπεδο επαγγελματιών. Χτυπούσαν αιφνιδιαστικά, προγραμματισμένα με στρατιωτική ακρίβεια, ενώ τηλεφωνούσαν σε μεγάλα ειδησεογραφικά γραφεία για την ανάληψη της ευθύνης.

Η δράση της μαχητικής οργάνωσης στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι αρμενικές μαχητικές οργανώσεις είχαν κάνει την εμφάνιση τους άλλες δύο φορές χωρίς να έχουν πυροβολήσει κάποιο στόχο. Συγκεκριμένα το 1978 έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα μελών της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει ο Μυστικός Αρμενικός Απελευθερωτικός Στρατός. Την επόμενη χρονιά, το καλοκαίρι 1979 έστειλαν στις εφημερίδες επιστολή, στην οποία εξηγούσαν τις πολιτικές του θέσεις. Η δολοφονία του Γκαλίπ Οζμεν ήταν η τρίτη ενέργεια τους στη χώρα.

Ο Τούρκος διπλωμάτης υπηρετούσε στην πρεσβεία για 3 χρόνια  μετά από ένα διάστημα παραμονής στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στο διαμέρισμα του στο Παγκράτι έμενε τα τελευταία δύο. Τον Μάιο του 1980 άγνωστος είχε κολλήσει στην είσοδο της πολυκατοικίας προκήρυξη αρμενικής οργανώσεως γραμμένη στα αρμενικά. Επισήμως ήταν ακόλουθος υπεύθυνος του διοικητικού κλάδου της Πρεσβείας. Εργαζόταν για τη συγκέντρωση πληροφοριών για τους «επικίνδυνους Αρμενίους» που ανέπτυσσαν αντιτουριστική δράση κυρίως στον τομέα της προπαγάνδας στις χώρες που υπηρετούσε. Οι τουρκικές πρεσβείες ήταν στελεχωμένες με ειδικούς όπως ο Οζμέν, συνδεδεμένους με τις μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν τα δυναμικά στοιχεία των Αρμενίων σε όλες τις χώρες.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: «Αναγκάστηκα να τον σκοτώσω γιατί έσκισε μια φωτογραφία του συνταγματάρχη μας». Η εκτέλεση ενός Λίβυου στο Χαϊδάρι από πράκτορες του Καντάφι

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu