Η εκτέλεση ενός νέου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης για μια δολοφονία αστυνομικού, που δεν διέπραξε. Η Βασίλισσα Ελισάβετ του έδωσε χάρη 40 χρόνια μετά τον απαγχονισμό του

Η εκτέλεση ενός νέου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης για μια δολοφονία αστυνομικού, που δεν διέπραξε. Η Βασίλισσα Ελισάβετ του έδωσε χάρη 40 χρόνια μετά τον απαγχονισμό του

Ο 19χρονος Ντέρεκ  Μπέντλεϊ απαγχονίστηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1953, για τη δολοφονία ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας διάρρηξης. Υπαίτιος της δολοφονίας όμως ήταν ο 16χρονος συνεργός του, Κριστόφερ Κρεγκ.  Σαράντα χρόνια αργότερα του αποδόθηκε μεταθανάτια χάρη.

Ο Μπέντλεϊ γεννήθηκε στις  30 Ιουνίου του 1933. Από μικρή ηλικία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.  Έσπασε τη μύτη του σε ένα ατύχημα και από τότε είχε πάθει τρεις κρίσεις επιληψίας. Παραλίγο να πεθάνει από πνιγμό σε μια από αυτές.

Το Μάρτιο του 1948 μαζί με ένα άλλο αγόρι συνελήφθησαν για κλοπή, που του κόστισε τρία χρόνια στο αναμορφωτήριο. Εκεί γνώρισε τον

Κριστόφερ Κρεγκ, το μελλοντικό συνεργό του. Αν και ήταν 15 ετών στα νοητικά τεστ υπολόγισαν ότι η σκέψη του ήταν ενός παιδιού 10 ετών.

Το IQ του ήταν στις 66 μονάδες, όταν το μέσο IQ στη Βρετανία είναι περίπου στις 100. Τα μαθήματα ήταν χαμένος χρόνος καθώς πρακτικά ήταν λειτουργικά αναλφάβητος.

Η αρχή της καταδίκης του

Το 1952 σε ηλικία 19 ετών, αφού έμεινε τρεις μήνες άνεργος προσπάθησε να διαρρήξει ένα ζαχαροπλαστείο, με τον Κρεγκ που είχε μαζί του ένα περίστροφο. Καθώς σκαρφάλωναν από το σωλήνα της αποχέτευσης οι γείτονες του είδαν. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, ο Κρεγκ άρχισε να τους χλευάζει. Ένας αστυνομικός άρπαξε τον Ντέρεκ και διέταξε τον Κρεγκ να ρίξει κάτω το όπλο του.

Αυτός τον πυροβόλησε και τον πέτυχε στον ώμο του. ‘Οταν έφθασαν οι ενισχύσεις πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών ξανά και σκότωσε έναν. Τον Σίντνεϊ Μάιλς. Ο Κρεγκ αφού εξάντλησε τα πυρομαχικά του, πήδηξε στο έδαφος από ύψος 10 μέτρων. Έπαθε κάταγμα της σπονδυλικής στήλης και του αριστερού καρπού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Δίκη

Στη δίκη, η ποινή ήταν προδιαγεγραμένη. Εκτέλεση. Όχι όμως για όσους ήταν κάτω των 18 ετών.

Ο Κρεγκ είχε πυροβολήσει αλλά ο Μπέντλεϊ κρίθηκε ένοχος επειδή, όταν εμφανίσθηκε ο πρώτος αστυνομικός, είχε φωνάξει την φράση: “άφησε τον να το πάρει”.

Η δίκη ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση τόσο για το αν είχε ειπωθεί η συγκεκριμένη φράση από τον 19χρονο όσο και για το πραγματικό της νόημα.  Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν, ότι ειπώθηκε και υποστήριξαν πως την επινόησαν οι αστυνομικοί.

Ο δικηγόρος του Μπέντλεϊ  ισχυρίστηκε ότι, ακόμη και αν είχε πει αυτή τη φράση, η ερμηνεία ήταν διαστρεβλωμένη.

Επίσης υπήρξε διαφωνία σχετικά με το αν ο Μπέντλεϊ ήταν σε θέση να δικαστεί λόγω της διανοητικής του κατάστασης.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν συνέτρεχε λόγος να θεωρηθεί μειωμένης αντίληψης ή τρελός και γνώριζε καλά τι έκανε.

Τελική απόφαση

Το δικαστήριο σε μόλις 75 λεπτά αποφάσισε πως και οι δυο νεαροί ήταν ένοχοι για τη δολοφονία. Ο Κρεγκ ήταν ανήλικος και εξέτισε ποινή στη φυλακή. Απελευθερώθηκε τον Μάιο του 1963 έπειτα από 10 χρόνια. Παντρεύτηκε και έγινε υδραυλικός.

Η εκτέλεση του  Μπέντλεϊ αναβλήθηκε έπειτα από έφεση. Οι δικηγόροι του τόνισαν τις ασάφειες στα αποδεικτικά στοιχεία, τη νοητική ηλικία του καθώς και το ότι δεν ήταν αυτός που πυροβόλησε. Ωστόσο το εφετείο τον καταδίκασε σε θάνατο και δεν δέχθηκε τη μετατροπή της ποινής του σε ισόβια. Το 1953, ο Μπέντλεϊ απαγχονίστηκε στη φυλακή Wandsworth του Λονδίνου από τους δήμιους,  Άλμπερτ Πιέρποιντ και Χάρι Άλεν. Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες έξω από τη φυλακή, που δεν άλλαξαν τη μοίρα του.

Απόδοση της δικαιοσύνης μετά το θάνατο

Μετά την εκτέλεση ξέσπασε ένα γενικότερο κλίμα διαμαρτυρίας και εκστρατεία ώστε να δοθεί στον 19χρονο μεταθανάτια χάρη.

40 χρόνια μετά, του αποδόθηκε βασιλική χάρη για την ποινή του θανάτου και μετά από άλλα πέντε χρόνια, το 1998, το Εφετείο ακύρωσε την καταδίκη του για τη δολοφονία.

Ο Κριστόφερ Κρεγκ σήμερα YouTube

Ο Κρεγκ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες του Μάιλς και του Μπέντλεϊ για τα δεινά που τους προκάλεσε.

Αρχική Εικόνα: YouTube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο Έλληνας που σκότωσε τον πρωθυπουργό του Απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική. Τον χαρακτήρισαν «τρελό» και απέκλεισαν το πολιτικό κίνητρο. Ποιος ήταν ο Δημήτρης Τσαφέντας

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu