Η «Ελβετία της Ελλάδας». Πτήση πάνω από επτά ορεινά χωριά που συνδυάζουν παράδοση και φύση (drone)

Η «Ελβετία της Ελλάδας». Πτήση πάνω από επτά ορεινά χωριά  που συνδυάζουν παράδοση και φύση (drone)

Ο ορεινός τουρισμός στην Ελλάδα έχει σταθερούς, φανατικούς θαυμαστές καθόλη τη διάρκεια του έτους. Παρόλα αυτά, την περίοδο των Χριστουγέννων αποκτά ειδικό ενδιαφέρον.

Η χώρα μας φημίζεται διεθνώς για τα νησιά της και τους ειδυλλιακούς παραθαλάσσιους προορισμούς. Ωστόσο η γεωμορφολογία της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι κατά κόρον ορεινή. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι τα ορεινά χωριά παρουσιάζουν τεράστια ποικιλομορφία.

Τα Ζαγοροχώρια διαφέρουν άρδην από τους οικισμούς των βουνών της Αρκαδίας. Αντίστοιχα, το τοπίο της Ευρυτανίας πολύ συχνά παρομοιάζεται με τις ελβετικές Άλπεις!

Εμείς σας παρουσιάζουμε επτά προορισμούς, ιδανικούς για χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις.

Κρίκελλο Ευρυτανίας

Το Κρίκελλο βρίσκεται στον νομό Ευρυτανίας, μόλις 28 χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας.

ορεινά χωριά, Ελλάδα, drone, χειμερινός τουρισμός

Το Κρίκελλο απέχει 28 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Το πρώτο που αντικρύζει κανείς μπαίνοντας στο χωριό είναι η κεντρική πηγή με το κρυστάλλινο νερό που ρέει ασταμάτητα, καθώς και το επιβλητικό κτίριο του σχολείου. Η μεγάλη πλατεία με τα καφενεδάκια, τα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά μαγαζάκια περιτριγυρίζεται από έξι πλατάνια με ιστορία 266 χρόνων, ενώ ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του χωριού, χρονολογείται το 1903.

Η διαδρομή προς το Κρίκελλο είναι εξίσου εντυπωσιακή χάρη στην πλούσια βλάστηση, αλλά και με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Στη θέση Κοκκάλια, σε μικρή απόσταση από το χωριό, το 279 π.Χ. οι Αιτωλοί και οι Ευρυτάνες νίκησαν τους εισβολείς Γαλάτες. Κατά την παράδοση, η περιοχή πήρε το όνομα της από τα οστά των νικημένων Γαλατών.

Φιδάκια Ευρυτανίας

Ένας ακόμη παραδοσιακός οικισμός της Ευρυτανίας είναι τα Φιδάκια. Χτισμένος στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα, το χωριό ξεχωρίζει για την υπέροχη θέα που προσφέρει στη Λίμνη Κρεμαστών.

Τα παλιά αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια «αγκαλιάζονται» αρμονικά από την πλούσια βλάστηση της περιοχής, στην οποία δεν έχει δοθεί τυχαία το προσωνύμιο «Ελβετία της Ελλάδας».

ορεινά χωριά, Ελλάδα, drone, χειμερινός τουρισμός

Τα Φιδάκια Ευρυτανίας έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Πλάτανος Ναυπακτίας

Ο Πλάτανος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 875 μέτρων στις πλαγιές της ορεινής Ναυπακτίας. Κεφαλοχώρι της περιοχής, περιβάλλεται από ένα ποικιλόφυτο καταπράσινο δάσος με έλατα, πουρνάρια, κέδρα και κρανιές.

Τα σπίτια είναι στην πλειονότητά τους πέτρινα, ενώ στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο ενοριακός ναός Άγιος Νικόλαος, βασιλικού ρυθμού με δύο πυργωτά καμπαναριά.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ακόμα 4 ξωκλήσια, η πρόσβαση στα οποία μπορεί να γίνει μέσω γραφικών μονοπατιών, για τους λάτρεις της περιήγησης. Για τους λάτρεις της ιστορίας, στο κτίριο της κεντρικής πλατείας στεγάζονται δύο μουσεία: το μουσείο Εθνικής Αντίστασης με φωτογραφικό υλικό και συλλογή σχετικών βιβλίων και εγγράφων και το Ιστορικό – Λαογραφικό με σημαντική συλλογή έργων.

ορεινά χωριά, Ελλάδα, drone, χειμερινός τουρισμός

Ο Πλάτανος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 875 μέτρων στις πλαγιές της ορεινής Ναυπακτίας.

Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας

Σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στην καρδιά της Ρούμελης, είναι κτισμένος ο Αθανάσιος Διάκος. Όπως φανερώνει το όνομά του, είναι ένα μικρό χωριό που καμαρώνει για την καταγωγή του μεγάλου Έλληνα οπλαρχηγού του ’21.

Παλαιότερα, ο οικισμός ήταν γνωστός με την ονομασία Άνω Μουσουνίτσα. Το 1959, με πρωτοβουλία των κατοίκων, μετονομάστηκε σε Αθανάσιος Διάκος. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ένας αδριάντας του ήρωα με την επιγραφή:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ ΜΑΣΑΒΕΤΑΣ. Γεννήθηκε στην Άνω Μουσουνίτσα της Παρνασίδας το 1788. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Αλαμάνα το 1821 

Στο ανακαινισμένο κτίριο του χωριού στεγάζεται από το 2009 ένα Ιστορικό Μουσείο αφιερωμένο στον Αθανάσιο Διάκο. Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα χτισμένη το 1872, αλλά και τα δύο αιωνόβια πλατάνια της πλατείας, συμπληρώνουν το επιβλητικό τοπίο, όπου ο χρόνος φαντάζει να έχει σταματήσει στον 19ο αιώνα.

Το χωριό του Αθανασίου Διάκου σήμερα.

Ο σημερινός πετρόχτιστος οικισμός του Αθανασίου Διάκου αναπτύσσεται μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές, στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων. Ατενίζει την αντίπερα Γκιώνα και την Οίτη, ενώ αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πολλές ορεινές μαγευτικές εξορμήσεις.

Διασχίζεται από το διεθνές μονοπάτι Ε4, που ξεκινάει από τη Φλώρινα και καταλήγει στους Δελφούς, μέσα από μια διαδρομή με υπέροχα τοπία και πηγές με κρυστάλλινα νερά, ποτάμια, λιβάδια και πυκνή βλάστηση.

Βαλτεσινίκο Αρκαδίας

Το Βαλτεσινίκο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.118 μέτρων στην καρδιά της Πελοποννήσου και μετρά ιστορία χιλιάδων ετών.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό, έχουν ανακαλυφθεί ερείπια αρχαίας πόλης, ναού χρονολογούμενου το 700 π.Χ. και μυκηναϊκών τειχών.

ορεινά χωριά, Ελλάδα, drone, χειμερινός τουρισμός

Το Βαλτεσινίκο μετρά ιστορία χιλιάδων χρόνων.

Κατά τη Φραγκοκρατία, το Βαλτεσίνικο ήταν γνωστό ως Βάλτες. Στην κορυφή Παλαιόκαστρο μάλιστα, εντοπίζονται μέχρι σήμερα τα ερείπια μεσαιωνικού οχυρού. Από τις αρχές του 15ου αιώνα και μετά, έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή οι Τούρκοι, ενώ περί το 1770 το χωριό συμμετείχε στα Ορλωφικά, επανάσταση που απέτυχε με πολλά θύματα και αιχμαλώτους.

Μισό αιώνα αργότερα, όταν ξέσπασε η Επανάσταση, το Βαλτεσινίκο αποτέλεσε το ορμητήριο του Γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Σήμερα, το ιστορικό χωριό έχει διατηρήσει τον χαρακτήρα του και έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός. Επιπλέον, αποτελεί το πρώτο που σχεδιάζεται, με βάση πιλοτικό πρόγραμμα της Αγροτουριστικής, να αποτελέσει πρότυπο οικοχωριό!

Δημητσάνα Αρκαδίας

Η Δημητσάνα, πρωτεύουσα της επαρχίας της Γορτυνίας είναι χτισμένη σε υψόμετρο 946 μέτρων. Είναι ευρέως γνωστή για το ρόλο που διαδραμάτισε το χωριό στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το “κρυφό σχολειό”, αλλά και κατά την Επανάσταση του ’21, με το “Δημητσανήτικο μπαρούτι”.

Η δύσβατη και πετρώδης μορφολογία του εδάφους της Δημητσάνας, επέτρεπε τη φύλαξη  της μπαρούτης σε ασφαλές μέρος, κάτω από τη μύτη των Τούρκων. Η διακίνηση του μπαρουτιού πραγματοποιούταν από ντόπιους αγωγιάτες, σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Το Δημητσανήτικο μπαρούτι διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Σήμερα, ο παραδοσιακός οικισμός, παραμένει ως επί το πλείστον πετρόχτιστος, με αρκετά από τα παλιά αρχοντικά να έχουν αναστηλωθεί. Ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατά του, βρίσκονται η οικία του Παλαιών Πατρών Γερμανού και του του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, ο Ναός της Αγίας Κυριακής, το Παρθεναγωγείο του 1898, καθώς και η Μονή Φιλοσόφου σε κοντινή απόσταση.

Τσεπέλοβο Ιωαννίνων

Το Τσεπέλοβο ανήκει στα Ζαγοροχώρια. Μάλιστα, είναι το μεγαλύτερο πληθυσμιακά, αλλά και το πιο αποµακρυσµένο! Βρίσκεται 51 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων, στην κορυφή της Τύμφης.

Έχοντας διατηρήσει την πετρόκτιστη αρχιτεκτονική σε όλα τα σπίτια, τα μονοπάτια και τις εκκλησίες, ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός και διατηρητέος.

ορεινά χωριά, Ελλάδα, drone, χειμερινός τουρισμός

Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά του Ζαγορίου.

Πέρα από το επιβλητικό τοπίο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πετρόκτιστα γεφύρια -το Παλιογέφυρο είναι από τα παλιότερα μονότοξα σε όλη την Ήπειρο-, τη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη κατά τα βυζαντινά χρόνια σε μια πλαγιά της χαράδρας και το Τσούφλειο Φαρμακείο του 1874, το οποίο πλέον λειτουργεί ως γκαλερί.

Δείτε τα πανέμορφα ορεινά τοπία από ψηλά, όπως τα κατέγραψε ο συνεργάτης μας Travel Inspiration:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.